WILLIAM J. TSAMIS: Ένα αντίο στον “Destroyer” της καρδιάς μας

TRIBUTE

William J. Tsamis
13 Μαρτίου 1961 – 13 Μαΐου 2021

Ένα χαλαρό και ήρεμο μεσημέρι Πέμπτης μπορεί να σου χαλάσει αναπάντεχα με την είδηση του θανάτου, όχι ενός κιθαρίστα, αλλά του ιδρυτή και κιθαρίστα των εφηβικών σου ηρώων Warlord, William J. Tsamis.

Δέκα μέρες μετά, και την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο η αρχική μου σελίδα στο facebook συνεχώς μου βγάζει κοινοποιήσεις οπαδών με τραγούδια και φωτογραφίες και όλα νομίζω πως είναι ένα ψέμα, μην έχοντας συνειδητοποιήσει την τραγική και ξαφνική απώλεια του “Destroyer” που μας καθήλωσε όλους με την κιθαριστική του δεξιοτεχνία και τις μαγευτικές του μελωδίες.

Ο William J. Tsamis ή κοινώς για εμάς τους συμπατριώτες του, Βασίλης, ήταν ένας Έλληνας της Αμερικής με ρίζες από την Νεμέα. Γεννήθηκε στην Αμερική το 1961 και το βασικό του επάγγελμα έμελλε να είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου. Το πάθος του για την μουσική όμως ήταν και αυτό που οδηγούσε την καρδιά του. Το 1978 γνωρίστηκε με τον τεράστιο Mark Zonder, στο πάρκινγκ ενός δισκάδικου όπου έπαιζε ο Zonder τύμπανα στην πρώτη του μπάντα, τους Russian Roulette. Τα βρήκαν αμέσως και άρχισαν να κάνουν παρέα, αλλά κυρίως ο Tsamis έδειξε την μουσική του στον Mark και άρχισαν να τζαμάρουν μαζί…και σιγά σιγά η ιστορία των Warlord ξεκίνησε.

Σε εκείνο το Warlord Manor που έφτιαξαν μαζί για να τζαμάρουν, γεννήθηκαν σιγά σιγά τα πρώτα demos. Χωρίς χρήματα αλλά με πολλή αγάπη για την μουσική τους, η επιβράβευση ήρθε με την συμμετοχή τους στην συλλογή “Metal Massacre 2” και “Metal Massacre 3” της Oz Records, η οποία τα κυκλοφόρησε μέσω της Metal Blade Records. Φτάσαμε στο 1983 λοιπόν και η Metal Blade Records έχει αγκαλιάσει θερμά τους Warlord, κυκλοφορώντας το EP «ορόσημο» “Deliver Us”.

Τί να πρωτοπεί κανείς… Άκρως επαρσικό epic metal που σε «σκοτώνει με το γάντι» και οι μελωδίες του “Deliver Us” σιγοτραγουδιούνται πιο εύκολα και από το να πίνεις ένα ποτήρι νερό. “Winter Tears” και το κλάμα δεν σταματάει σε αυτό το μελαγχολικό κομμάτι που σε γεμίζει με το συναίσθημα της θλίψης. “Child Of The Damned” με τα γκάζια να «χτυπάνε ταβάνι» και η riff-άρα του Βασίλη να «σκοτώνει» το πλήθος που τον ακούει και τον βλέπει. “Penny For A Poor Man” με μελωδικές συνθέσεις γεμάτες συμπόνoια για τον συνάνθρωπο. “Black Mass” που στέκεται επιβλητικό από πάνω σου και σε παρασύρει σε αργό headbanging και τέλος το “Lucifer’ s Hammer” που νιώθεις το «σφυρί του Εωσφόρου» να πέφτει πάνω στο κεφάλι σου.

Το 1984 δεν άργησε να έρθει και έφερε μαζί του τον παρθενικό full length δίσκο των Warlord, “And The Cannons of Destruction Have Begun”, με κομμάτια τα οποία ήταν στο πρώτο EP, αλλά και με νέα τα οποία συγκαταλέγονται και αυτά στους ύμνους που έγραψαν οι Warlord. “Lost And Lonely Day” το οποίο είναι εξίσου καταθλιπτικό με το “Winter Tears” και σε αυτό ο Tsamis κάνει την κιθάρα να «κλαίει». Θλίψη και μια βουβή στεναχώρια σου βγάζει και το “Soliloquy” αλλά το “Aliens” που ακολουθεί, έχει ένα απίστευτα συγχρονισμένο ρυθμό που σε καθηλώνει.

Οι Warlord ήταν μια «φονική μουσική μηχανή», με ταυτότητα τα δυνατά επαρσικά κομμάτια. Το epic metal, όχι το «βάρβαρο», αλλά το μελωδικό και το συνθετικά συναισθηματικό.

Σαν Warlord ακολούθησαν και άλλες δουλειές. Το 2002 με μπροστάρη τον Joacim Cans των Hammerfall κυκλοφόρησαν το εξίσου δυνατό “Rising out of the Ashes”. Ένας δίσκος γεμάτος ζωή και αναμνήσεις, και τότε έγινε και ένα μικρό «μπαμ» με δύο εμφανίσεις στην Γερμανία και μάλιστα η μια στο Wacken Open Air.

Το 1995, ο Bill Tsamis έδωσε στην δημοσιότητα ένα καινούργιο του project στο οποίο συμμετείχε με την γυναίκα του Vidonne Sayre-Riemenschneider και ονομαζόταν “Lordian Guard”. Βασισμένο στο μελωδικό epic metal των Warlord, το νέο πόνημα του Bill πλησιάζει αρκετά σε πιο «θεοσεβούμενες» μελωδίες και θρησκευτικό περιεχόμενο. Οι «εκρηκτικές» κιθαριστικές συνθέσεις ήταν «το άλφα και το ωμέγα» για τους Lordian Guard και η φωνή της Vidonne φαντάζει φωνή παραδείσου. “Lordian Guard” και “Sinners in the Hands of an Angry God” είναι «θεία δώρα» για τους οπαδούς του heavy metal και η κιθαριστική ικανότητα του Bill είναι έμπνευση για τους νεότερους κιθαρίστες.

Όλη αυτή η μουσική μπορεί να μην έγινε ποτέ η «αφρόκρεμα» της εμπορικής επιτυχίας που είχαν άλλα συγκροτήματα, και ο Tsamis δεν κυνήγησε ποτέ της «εμπορική ανάταση» των Warlord και των Lordian Guard, γιατί ήταν ένας άνθρωπος ήρεμος και απλός, με τεράστιο πάθος για την μουσική. Αποδεικτικό στοιχείο και η προσωπική δουλειά του Bill με το “Sea Of Tranquility” του 1996 μέσα από το οποίο μας παρουσιάζει instrumental συνθέσεις με πλήκτρα.

Τόσα χρόνια μετά, φτάνουμε στο 2013 και στην στιγμή που ο “Destroyer” πείστηκε να επανενώσει τους Warlord και να εμφανιστεί στο “Keep it True Festival” στην Γερμανία. Ένα τόσο «λαχταριστό» live, που περίμενε πολύς κόσμος να γίνει. Εκείνο το βράδυ και μιλώντας από προσωπική εμπειρία, η συγκίνηση ήταν κατάμεστη στο Tauberfrankenhalle του Lauda-Königshofen, αλλά ο ήχος απογοήτευσε πάρα πολλούς….Όμως έβλεπες τους Warlord επί σκηνής. Μια εβδομάδα μετά ξέραμε ότι θα τους έχουμε εντός έδρας, στο Gagarin 205 και στο “Up The Hammers Festival” και μάλιστα για 2 εμφανίσεις (ανταπόκριση).

Συγκίνηση, κλάμα, ρίγος, δάκρυα. Οι Warlord ήταν εδώ. Ο “Destroyer” «θέριζε» επί σκηνής με την εξάχορδή του και ο Zonder «καθηλωμένος» στα τύμπανά του σε φουλ κέφια, να «σκοτώνει» κόσμο. Το setlist τόσο «ακραίο» που περιελάμβανε όλες τις εποχές του συγκροτήματος, ακόμα και από τους Lordian Guard. Το Gagarin έκλαιγε. Οι Warlord είχαν κυκλοφορήσει και νέο δίσκο με καινούργιες κυκλοφορίες, για εμάς. Κανείς δεν φανταζόταν εκείνη την βραδιά, πόσο φορτισμένη συναισθηματικά θα ήταν. Όλοι κρεμόμασταν από την κιθάρα του Βασίλη, τα riff του, τις συνθέσεις του, τα σόλο του. Εκεί αυτός, «βράχος», «μηχανή του πολέμου», ήξερε ότι έπαιζε στην πατρίδα του, στο σπίτι του και την στιγμή που στα μισά του live σταμάτησε και μας μίλησε στα Ελληνικά για τον πατέρα του, λύγισαν ακόμα και τα σίδερα.

Έκτοτε πραγματοποίησαν και άλλες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι περισσότερες βέβαια στην Ελλάδα, με τελευταία αυτή στο “Chania Rock Festival”, το 2017. Από τότε ο Tsamis γύρισε στην Αμερική και εξαφανίστηκε. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν άρρωστο, μέχρι την Πέμπτη 13 Μαΐου όπου και ανακοινώθηκε το «πέρασμά» του στην «άλλη ζωή».

Οι Warlord δεν ήταν ποτέ ένα συγκρότημα που έπαιζε απλά καλό heavy metal. Δεν ήταν ποτέ το συγκρότημα που είχε πλούσια, ποσοτικά δισκογραφία. Οι Warlord με τα λίγα κατέκτησαν τα πάντα. Η μουσική του Willliam J. Tsamis έμεινε στην ιστορία και οι Warlord άφησαν μια τεράστια παρακαταθήκη και κληρονομιά για όλους τους νεότερους. Ο William J. Tsamis aka “Destroyer” δεν ήταν ποτέ ένας απλός μουσικός. Δεν ήταν ποτέ ένας απλός κιθαρίστας. Ήταν η συναισθηματική προσωποποίηση πίσω από τις νότες που έβγαζαν οι 6 χορδές της κιθάρας του. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει “κάκαλα” για να φορτίσεις συναισθηματικά κάθε σου κομμάτι, ανάλογα με το ύφος του. Θλίψη, οργή, θυμός, αγαλλίαση, χαρά, πόνος, δυναμισμός, ταχύτητα.

Η μουσική σου θα μείνει για πάντα εδώ να μας συντροφεύει σε κάθε μας ώρα, μέρα και σε κάθε μας συναίσθημα.
Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και τώρα να κατανοήσουμε ότι έφυγες στα 60 σου χρόνια…Αντίο Βασίλη… Αντίο William J. Tsamis… Αντίο “Destroyer”.

Σε ευχαριστούμε για όλα, πραγματικά.

“We are earth, we are heaven…We are flesh we are blood.
We inherit Thy kingdom…We are all, we are one”

2481

Avatar photo
About Αντώνης Ξενάκης 240 Articles
Σαββατογεννημένος της 13ης Ιουλίου του 1985 στην Αθήνα, με πρώτο συναυλιακό βίωμα περίπου το 1992 στην Σφεντόνα με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λία Βίσση και Γιάννη Μηλιώκα, έπεσε στον σκληρό ήχο σε ηλικία 11 ετών αγοράζοντας το "The Number Of The Beast" των Iron Maiden. Έκτοτε ψάχτηκε αρκετά στον σκληρό ήχο, ταυτίστηκε μαζί του και τα τελευταία χρόνια τον υπηρετεί ενεργά ως συντάκτης του Rockway.gr, παρουσιαστής του Singloud Tv και ραδιοφωνικός παραγωγός του Octava Radio.