STRATOVARIOUS/SONATA ARCTICA: Fullmoon Paradise

TRIBUTE

Υπό τον τίτλο “Nordic Power Metal Titans” οι Sonata Arctica μαζί με τους Stratovarius ξεκινούν μια ευρωπαϊκή περιοδεία με 24 στάσεις, σε δυο από τις οποίες θα επισκεφτούν την χώρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Και μόνο στο άκουσμα αυτών των δύο τεράστιων συγκροτημάτων οι οπαδοί του μελωδικού power metal πρέπει να έχουν ήδη πετάξει από την χαρά τους.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι μια γενιά μεταλλάδων δεν έχει δει τους Stratovarius live, καθώς έχουν να έρθουν 10 χρόνια, και πως οι Sonata Arctica παρότι έχουν 25 χρόνια καριέρας δεν μας έχουν επισκεφθεί ποτέ. Μαζί τους, για το ζέσταμα, θα είναι οι Induction που έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές για τις δύο κυκλοφορίες τους, και ειδικά για τον περσινό τους δίσκο “Born from Fire”.

Stratovarius
Οι Stratovarius κουβαλάνε στην πλάτη τους μια ιστορία που χρονολογείται πίσω στο 1985 αλλά έγιναν ευρέως γνωστοί από το 1995 και μετά με τον δίσκο “Four Dimensions”. To line-up με τους Kotipelto στα φωνητικά, Tolkki κιθάρες, Johansson στα πλήκτρα, Kainulainen στο μπάσο και Michael στα ντραμς άντεξε μαζί μέχρι το 2005 και θεωρείται η πλέον κλασική τους σύνθεση που μας χάρισε μερικές κορυφαίες μουσικές στιγμές. Με επιρροές που φτάνουν πίσω στη μουσική των Rainbow, δημιούργησαν το δικό τους στυλ που ξεφεύγει από τα στενά όρια του power metal. Στον δίσκο “Episode” ακούμε τον Tolkki και την παρέα του να πειραματίζονται με neoclassical μελωδίες στο “Stratosphere” που χαρακτήρισε αρκετά από τα μελλοντικά κομμάτια τους και το γενικό στυλ που υιοθέτησε ο κιθαρίστας. Ωστόσο στην ίδια δουλειά θα βρούμε και την διαχρονική μπαλάντα που δεν λείπει από κάθε συναυλία τους το “Forever”. Ο δίσκος “σταθμός” για πολλούς οπαδούς τους είναι το “Visions”, όπου ξεδιπλώνεται όλο τους το ταλέντο αλλά και η αγάπη τους για τα φυσικά στοιχεία και την ανησυχία τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος, θέμα που ακόμα η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να λύσει τόσα χρόνια μετά. Ο υμνος “Black Diamond” βρίσκεται εκεί μαζί με το “Paradise” που θα σταθούμε λίγο παραπάνω στους στίχους που θα τραγουδήσουμε στην επερχόμενη συναυλία τους. Η ιστορία των Stratovarius είχε τα σκαμπανεβάσματα της αλλά παρά την διάλυση τους μετά την φυγή του Tolkki το 2008, o Kotipelto κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την μπάντα με την προσθήκη του Kupiainen στην κιθάρα και του Porra στο μπάσο. Κρατώντας το όνομα των Stratovarius και τιμώντας επάξια την ιστορία τους, κυκλοφόρησαν έκτοτε πέντε ακόμα δίσκους, με το “Survive” του 2022 να μας χαρίζει μερικές ακόμα όμορφες στιγμές συμφωνικού power metal συνδυασμένο με απόλυτα συναυλιακά ρεφρέν που θα απολαύσουμε σύντομα, όπως τα “Broken” και “World on Fire”.

Paradise
Στο συγκεκριμένο τραγούδι οι Stratovarius περνούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που τους απασχολεί σε πολλές από τις συνθέσεις τους άλλοτε με έμμεσο και άλλοτε με άμεσο τρόπο. Η καταστροφή του πλανήτη μας και η πλήρης αδιαφορία της πλειοψηφίας των ανθρώπων που συνεχίζουν τις ζωές τους σαν να μην τρέχει τίποτα αντικατοπτρίζονται στους στίχους του εν λόγω κομματιού. Μπορεί η μουσική τους να είναι πολύ “χαρούμενη” σε σχέση με το δυσοίωνο μήνυμά τους αλλά αυτή ακριβώς η αντίθεση δίνει μια ελπίδα στο ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο πάνω από 25 χρόνια μετά δεν φαίνεται τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα από τότε που γράφτηκε. Η τηλεόραση συνεχίζει να στέλνει σκουπίδια στις οθόνες μας, όπως αναφέρεται και στο πρώτο κουπλέ του, πολλά είδη συνεχίζουν να απειλούνται και να εξαφανίζονται και οι άνθρωποι παραμένουν εγωιστές μπροστά στον παράδεισο που ονομάζεται Γη. Το εξαιρετικό ρεφρεν είναι ουσιαστικά μια κραυγή απελπισίας απέναντι στους ανθρώπους που δεν κάνουν καμία θυσία στην καθημερινότητα τους ώστε να αναιρεθεί αυτό το έγκλημα απέναντι στην φύση όσο ακόμα προλαβαίνουμε. Η σύγκριση των απερισκεπτων προσπαθειών του ανθρώπου να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται με το πέταγμα των πουλιών, θυμίζει έντονα τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου όπου στο τέλος ο δεύτερος λόγω της αλαζονίας του, θέλοντας να φτάσει όλο και ψηλότερα, υποτίμησε την δύναμη της φύσης και κατέληξε στο θάνατο. Οι Stratovarius είναι από τα συγκροτήματα που απέδειξαν πως το power metal δεν καλύπτει στιχουργικά μόνο θέματα του φανταστικού, δράκους, ξωτικά και άλλα παραμύθια, αλλά και πολύ σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Sonata Arctica

Πίσω στο μακρινό πλέον 1995 μια παρέα μουσικών από την Φιλανδία δημιουργησαν μια hard rock μπάντα με το όνομα Tricky Beans. Λίγα χρόνια αργότερα οι επιρροές τους άλλαξαν, όπως και το στυλ που έπαιζαν, που ήταν πλέον το power metal, και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Sonata Arctica. Απ’ τα πρώτα μέλη της μπάντας ήταν ο Κakko στα φωνητικά και τα πλήκτρα, ο Portimo στα τύμπανα, αυτά τα δύο μέλη έχουν ακόμα τα ηνία της μπάντας, ο Liimatainen στην κιθάρα και ο Paasikoski στο μπάσο. Με το ντεμπούτο τους “Ecliptica” ήρθε και η πρώτη Ευρωπαϊκή περιοδεία, το 2000, με τους συμπατριώτες τους Stratovarius που ήταν και μια απ’ τις σημαντικές επιρροές τους. Τα επόμενα χρόνια κατάφεραν να περιοδεύσουν με όλα τα μεγαθήρια της metal μουσικής, από τους Gamma Ray και τους Nightwish μέχρι τους Iron Maiden. Σε αυτό βοήθησε η συνέπεια τους στην κυκλοφορία εξαιρετικών δίσκων όπως το “Silence” και το “Reckoning Night”, όπου το δεύτερο τους έφερε στην αγκαλιά της Nuclear Blast. Με την πάροδο του χρόνου το όνομά τους μεγάλωσε τόσο πολύ που αρκετές φορές ξεπέρασαν τους ήρωες που είχαν ως πρότυπα. Οι αλλαγές στο line up τους ταλαιπώρησαν για κάποια χρόνια αλλά την τελευταια δεκαετία παραμένουν τα ίδια μέλη. Ωστόσο αυτό λίγο επηρέασε τις ηχογραφήσεις των άλμπουμ τους, καθώς σχεδόν όλες οι συνθέσεις τους υπογράφονται διαχρονικά απ’ τον Tony Kakko. Το μελωδικό metal τους έχει ταξιδέψει σε κάθε άκρη του κόσμου και σύντομα θα ακουστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί και μία γεύση από τη νέα τους δουλειά που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2024.

FullMoon
Ένα πραγματικό διαμάντι στην δισκογραφία των Sonata Arctica είναι το “FullMoon” από τον πρώτο τους δίσκο “Ecliptica”, που κυκλοφόρησε το 1999. Τα πλήκτρα σε μεταφέρουν σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές μελωδίες των φωνητικών και της κιθάρας φτιάχνουν ένα διαχρονικό κομμάτι που δεν λείπει ποτέ από τις live εμφανίσεις τους. Οι στίχοι διαπραγματεύονται μια ιστορία αγάπης όπου ο άντρας πρόκειται να μεταμορφωθεί σε λυκάνθρωπο λόγω της πανσελήνου. Η ιστορία ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή να παρατηρεί ότι η νύχτα πλησιάζει πίσω απ’ το παράθυρο του σπιτιού του. Οι σκέψεις του ταξιδεύουν ανάμεσα στον φόβο του για το τι πρόκειται να συμβεί, για τα μέρη που θα μπορούσε να κρυφτεί όταν συμβεί η μεταμόρφωση αλλά και στη γυναίκα του που πρέπει να προστατέψει από τον ίδιο του τον εαυτό. Στο ρεφρέν της επισημαίνει να μην κλειδώσει την πόρτα, ώστε όταν νιώσει ότι έρχεται η αλλαγή να μπορέσει να τρέξει μακριά της. Η ιστορία έχει λυπητερό τέλος καθώς η γυναίκα του μη μπορώντας να τον αφήσει να φύγει, υπονοείται ότι πεθαίνει από τον ίδιο. Μια ιστορία που θα ακούσουμε για πρώτη φορά σε λίγες μέρες επί σκηνής από τον Tony Kakko και την παρέα του.

601

Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 17 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.