DARK ANGEL: “Darkness Descends”

MONUMENT

17 Νοεμβρίου 1986. Όχι, δεν θα μιλήσουμε για κάποια επέτειο της φοιτητικής έξεγερσης του 1973.

Η ημερομηνία αυτή είναι μια πολύ σημαντική για το αγαπημένο μου ιδίωμα thrash metal.

Μια αμερικάνικη μπάντα με όνομα Dark Angel αφού είχε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο της, “We have arrived”, το οποίο δεν δημιούργησε θόρυβο, ένα χρόνο πριν, ξαφνικά βρέθηκε στο πάνθεον του είδους, με κόσμο να πίνει νερό στο όνομα τους.

Η προσθήκη του ισοπεδωτικού Gene Hoglan στα τύμπανα άλλαξε την πορεία των Dark Angel, αλλά και όλο το metal εν γένει, αφού επηρέασε την εξέλιξη τόσο αυτού όσο και του death metal, ενώ επίσης έβαλε ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του λεγόμενου groove metal.

Η ταχύτητα φτάνει δυσθεώρητα επίπεδα και η μπάντα φαίνεται να βρίσκεται σε συνταρακτική φόρμα.

Η φωνή του Don Doty έχει πλέον σταθερές βάσεις για να δείξει τι μπορεί να κάνει και το rhythm section που δημιουργείται μεταξύ Gene Hoglan και Rob Yahn είναι όσο στιβαρό μπορεί να είναι ένα μονολιθική οικοδόμημα.

Οι κιθάρες του Eric Meyer και του αείμνηστου Jim Durkin είναι σεμιναριακές και σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα μάθουν έτσι, πως γίνεται να είσαι ακριβής και ταχύς ταυτόχρονα.

To album κυκλοφορεί μέσω της Combat (σπίτι τότε και των Exodus, Mercyful Fate, Forbidden και πολλών άλλων), σε παραγωγή Randy Burns και γίνεται απαραίτητη προσθήκη στη συλλογή των thrash metalheads που εκείνη την εποχή ζουν τις καλύτερες μέρες τους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αίσθηση του να κρατάς το βινύλιο που δείχνει τρία χέρια να εμφανίζονται μέσα από το χώμα, μπροστά από το μνήμα που φέρει τον τίτλο του album και τη διαπίστωση πως το περιεχόμενο είναι όντως ικανό να ξυπνήσει τους νεκρούς. Εξαιρετική riff-ολογία που έμελλε να πάει μπροστά το είδος και να στρώσει δρόμο για το progressive thrash metal μαζί με τους τότε labelmates τους, Voivod.

Στις 11 Ιουλίου θα έχουμε την ευτυχία να ακούσουμε ζωντανά ολόκληρο το album “Darkness Descends” (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), σε μια βραδιά φόρο τιμής στον Jim Durkin. Οι Gene Hoglan (τύμπανα), Eric Meyer (κιθάρα), Mike Gonzalez (μπάσο), Laura Christine (κιθάρα) και Ron Rinehart (φωνή) θα φέρουν εις πέρας αυτή τη σημαντική αποστολή σε ένα live που κανείς μας δεν θα ξεχάσει.

Και μερικές έξτρα πληροφορίες για το album:

-Αν και ο Rob Yahn ήταν υπεύθυνος για το μπάσο στο “Darkness Descends”, στα credits αναφέρεται ο Mike Gonzalez.

-Το ομώνυμο κομμάτι είναι εμπνευσμένο από το comic Judge Dredd.

-Το ” Merciless Death” είχε πριν κυκλοφορήσει με το ντεμπούτο τους “We have Arrived”, όμως επανηχογραφήθηκε για να αφήσει εποχή.

-Ήταν το πρώτο album του Gene Hoglan, αλλά το τελευταίο του Don Doty.

-Το περιοδικό Revοlver το συμπεριέλαβε στη λίστα 14 Thrash Albums You Need to Own, ενώ το Decibel το κατέταξε 9ο στη λίστα 50 Greatest Thrash Metal Albums of All Time.

-Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και άλλα ορόσημα του είδους. Το “Master of Puppets” των Metallica, το “Reign in Blood” των Slayer και το “Peace Sells…” των Megadeth. Χρυσό έτος για το thrash metal!

-Το album επανακυκλοφόρησε το 1998 από τη Century Media.

1354

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.