LUCIFER

TRIBUTE

Στην καρδιά του Βερολίνου, μέσα στη ζωντανή και ποικιλόμορφη μουσική σκηνή της πόλης, δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα που είχε σκοπό να αποτελέσει την κορωνίδα της αναβίωσης του occult rock.

Οι Lucifer, δημιουργήθηκαν το 2014 και όσο και να μην θέλουμε να μιλάμε για ταλέντα και masterminds, το project είναι δημιούργημα και όραμα της χαρισματικής Johanna Sadonis, η οποία ήθελε και κατάφερε να δημιουργήσει ένα project με μυστικιστική θεματολογία, συγκρατημένα βλάσφημο, με βαριά riff, ισορροπώντας μεταξύ του heavy metal και του doom. Οι Lucifer λοιπόν έρχονται στην Αθήνα το Σάββατο 20/4 στο Temple και το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ένα από τα καλύτερα live acts. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H δημιουργία των Lucifer ήταν συνέχεια της διάλυσης των The Oath, ενός ντουέτου που είχε κερδίσει την αποδοχή της κοινότητας αλλά δεν κατάφερε να δώσει αρκετό υλικό. Η αποτυχία να προχωρήσουν παρακάτω οι The Oath, δεν αποθάρρυνε τη Sadonis και σχεδόν αμέσως αποφάσισε να δημιουργήσει τους Lucifer, για να κάνει πραγματικότητα το καλλιτεχνικό της όραμα. Το lineup των Lucifer έχει αλλάξει αρκετά μέσα στα χρόνια, αλλά όπως ανέφερα παραπάνω, το συγκρότημα αποτελεί το προσωπικό όραμα της Sadonis, οπότε οι αλλαγές δεν έχουν επηρεάσει τον ήχο και την εξέλιξη του σχήματος δισκογραφικά.

Ο ήχος των Lucifer είναι μια πλούσια παλέτα με στοιχεία από το heavy metal, το hard rock, το doom metal και το occult rock. Η μουσική τους αποτελεί φόρο τιμής στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ωστόσο δεν θα απογοητεύσει και τους ακροατές των πιο σύγχρονων ήχων, καθώς ο ήχος τους είναι χαρακτηριστικός και σύγχρονος με νοσταλγία προς εκείνες τις δεκαετίες και όχι αναχρονιστικός. Η θεματολογία της δισκογραφίας τους δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον αποκρυφισμό, την μαγεία, τον θάνατο αλλά και τον έρωτα με ένα μυθιστορηματικό ύφος.

Το ντεμπούτο album του συγκροτήματος: “Lucifer I”, ήταν ένα άγουρο πείραμα για το πως μπορεί να καταφέρει το σχήμα να δημιουργεί βαριά αλλά και μελωδική μουσική έχοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο και το θεατρικό στοιχείο. Στα επόμενα άλμπουμ: “Lucifer II” και “Lucifer III”, το σχήμα παρουσιάστηκε πιο ώριμο και πιο σίγουρο για τον ήχο του και την θεματολογία, δίνοντάς τους την δυνατότητα να πειραματιστούν και με διαφορετικές μελωδίες.

Μία από τις καθοριστικές στιγμές στην πορεία των Lucifer ήταν η αποχώρηση των Gaz Jennings και Andy Prestidge. Σε αυτό το σημείο η Sadonis αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με τον πλέον σύζυγό της, Nicke Andersson (The Hellacopters, Entombed κ.α.), έναν πολυοργανίστα ο οποίος μοιράστηκε με τη Sadonis το πάθος που έχει για τον occult ήχο. Η συνεργασία της Sadonis με ένα τόσο βαρύγδουπο όνομα, είχε ως λογική συνέχεια να επηρεαστεί ο γόνιμα ο ήχος του σχήματος και η εξέλιξη στην δισκογραφία τους (“Lucifer IV”, “Lucifer V”) είναι πλέον εμφανέστατη.

Οι ζωντανές εμφανίσεις των Lucifer είναι απόδειξη της αφοσίωσής τους στην τέχνη τους και όχι μόνο στη μουσική. Το συγκρότημα αποπνέει μια ενέργεια, συναρπάζοντας το κοινό και τα live reviews που διαβάζουμε είναι διθυραμβικά. Καθώς το συγκρότημα συνεχίζει να εξελίσσεται, η δέσμευσή τους στο αρχικό τους όραμα παραμένει σταθερή. Οι Lucifer δεν είναι απλώς ένα μουσικό συγκρότημα. Είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα που συμμετέχει στην αναβίωση ενός είδους που αρνείται να ξεχαστεί.

438

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 132 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.