Perkele, The Beggar Belief (26/4/2024) Κύτταρο

LIVE REPORT

Προσεγγίζοντας το Κύτταρο το βράδυ της Παρασκευής μου ήρθε και ερώτηση στο μυαλό. Είναι ακόμα ζωντανό το Punk στην Αθήνα;

Δεν θα έπρεπε καν να γίνεται αυτή η ερώτηση με τόσα live και αυτοδιοργανωμένα φεστιβάλ σε σχολές και καταλήψεις που βλέπουμε κάθε χρόνο. Έτσι ο κόσμος που είδε σχεδόν ένα χρόνο πριν τους Perkele στο ίδιο μέρος, όχι μόνο τους τίμησε ξανά αλλά έφερε και τους φίλους του, καθώς το μαγαζί γέμισε για τα καλά με την εμφάνιση των Σουηδών να μένει για μια ακόμα φορά αξέχαστη.

Αυτή τη φορά το ζέσταμα του κοινού ανέλαβαν οι The Beggar Belief από την Πάρο. Χρόνια στο κουρμπέτι αποδεικνύουν με τις εμφανίσεις τους πως η χώρα μας δεν θα σταματήσει ποτέ να βγάζει punk μπάντες που έχουν όλα τα φόντα να αναγνωριστούν και εκτός συνόρων. Με επιρροές από καθαρό rock ‘n’ roll και κομμάτια δυναμίτες όπως το “Burn it all Down” κατάφεραν να μας κάνουν να κουνηθούμε για τα καλά. Τα πρώτα pit άνοιξαν και οι πιο “φτιαγμένοι” έκαναν την αρχή φωνάζοντας και χορεύοντας, σε μια βραδιά που ξεκίνησε με τις καλύτερες προσδοκίες. Τα τραγούδια τους μάθαμε να τα λέμε μαζί τους απ’ το πρώτο ρεφρέν, κάτι που δεν είναι εύκολο να το καταφέρεις σαν συνθέτης με τόσα συγκροτήματα που κυκλοφορούν στο είδος. Ο ήχος τους ήταν άψογος, όπως και συνολικά η εμφάνιση τους που κέρδισε μεγάλο μέρος του κοινού το οποίο ανταπέδωσε με το χειροκρότημα του. Ευκαιρία την επόμενη φορά που θα πάμε στο skatepark να ακούσουμε τον τελευταίο τους δίσκο “Coming Straight Through Crooked Streets” ώστε να πάρουμε λίγη απ’ την ενέργεια τους.

Setlist:
Next Stop Outta Here
Baptized Liberty
Push it all Away
3 Dreams
They Know Nothing
Roll on the Summer
I Can’t Stand it
When it Rains
Burn it all Down
Grey Void
The Ones you Lost
Jamie Said

Οι Perkele, όπως ο διάβολος στα φινλανδικά, δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα. Κυριολεκτικά μας πήραν και μας σήκωσαν. Με ένα setlist 19 κομματιών και χωρίς δευτερόλεπτο διαλείμματος, ανέβηκαν τα αίματα για τα καλά, όπου μετά τα πέντε πρώτα κομμάτια ο κόσμος από κάτω φώναζε λυσσασμένα τα ρεφρέν των πιο πιασάρικων punk ύμνων που έχεις ακούσει ποτέ.

Η μία μελωδία διαδεχόταν την άλλη με την φωνή του Ron να φτύνει τους στίχους κομματιών που δίνουν ελπίδα και δύναμη σε κάθε οπαδό τους. Μπορεί μέχρι χθές να μην πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα αλλάξει αλλά μετά το “Leaders of Tomorrow” το τρίο απ’ την Σουηδία μας έπεισε ότι ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο. Τα crowdsurfing έφτασαν στο αποκορύφωμα κάπου ανάμεσα στο “No Shame” και στα riff που ακούστηκαν ενδιάμεσα από ύμνους όπως το “Holy Diver” και το “Breaking the Law” που το τραγούδησε όλο το Κύτταρο.

Μετά από αυτό το tribute στους Μέταλ Θεούς, οι Perkele έδειξαν ξεκάθαρα τις επιρροές τους που ξεκινούν από τους Black Sabbath και γίνονται το μελωδικό punk που μας έτριψαν στη μούρη. Είναι απίστευτο πως τρία άτομα απ’ το Goteborg ξεσήκωσαν ακόμα και τον τελευταίο θεατή και τον πήραν μαζί τους σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Πραγματικά οι αντιδράσεις του κοινού ήταν η μεγαλύτερη αμοιβή της μπάντας αλλά και προσωπική δική μου που δεν χόρταινα να είμαι δίπλα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που χόρευαν και χτυπιόντουσαν στο ρυθμό τους.

Τα χαμόγελα ήταν αναπόφευκτα χαραγμένα στα πρόσωπα μας και η σκέψη του να έρθουν για το τρία στα τρία του χρόνου δεν μας χάλασε καθόλου. Ακόμα καλύτερα σε ένα ανοιχτό φεστιβάλ που αναμφίβολα θα τους ταιριάζει ακόμα περισσότερο. Εις το επανιδείν.

Setlist:
Me
One Day
Paradise
A Way Out
What Have I Done
Psychopath
Stories from the Past
Winner
Moments
1621
Negative to Positive
My Home
Back in Time
Miss U
When You’re Dead
Leaders of Tomorrow
No Shame
Forever
Heart Full of Pride

Φωτογραφίες: Νίκος Δρακόπουλος

282

Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 17 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.