ROADBURN FESTIVAL 2024: “From Redefining Heaviness To Underground Futurism”

TRIBUTE

Το ετήσιο προσκύνημα στο φεστιβάλ του “Καμμένου Οδοστρώματος” θα λάβει χώρα για ακόμη μία χρονιά στις 18-21 Απριλίου με τους απανταχού “προσκυνητές” να ετοιμάζουν βαλίτσες και όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης για το σκοπό αυτό. Την όρεξη για μουσική και την διάθεση την έχουν ήδη δρομολογήσει μετά και την ολοκλήρωση του φετινού line up.

Σε λιγότερο από 15 μέρες από τη στιγμή που συντάσσεται αυτό το κείμενο, η πόλη του Tilburg θα γεμίσει με “μουσικούς μετανάστες” με χαρούμενα πρόσωπα γεμάτα χαμόγελα από κάθε γωνιά του πλανήτη ερχόμενοι στην Μέκκα του πειραματικού ήχου για μία μοναδική σύμπραξη όπως κάθε φορά. Τη στιγμή που μιλάμε, έχουν ήδη τοποθετηθεί οι σημαίες στην πόλη και η λέξη φιλοξενία αποκτά άλλο νόημα, με όλη την πόλη να φοράει τα γιορτινά της.

Με το Line up να έχει ολοκληρωθεί, και με τα side programs να έχουν ανακοινωθεί, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα των εμφανίσεων, το μόνο που απομένει είναι να κυλήσει γρήγορα ο χρόνος για να ξεκινήσει η φετινή εκδοχή, η οποία σε συνέχεια του περσινού “redefining heaviness” περνάει στον underground φουτουρισμό με ετερόκλητα συγκροτήματα από διαφορετικά μουσικά είδη χωρίς κανένα είδος περιορισμού, διατυμπανίζοντας την διαφορετικότητα, προτάσσοντας μία κοινωνική ενσυναίσθηση με trans και queer ανησυχίες, μα πάνω απ όλα με σεβασμό για την ίδια την μουσική και τις αρχές που την διέπουν.

Τα πέτρινα χρόνια της καραντίνας και η Post-Covid περίοδος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τα συναυλιακά δρώμενα και πλέον τα φεστιβάλ καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των ιδίων όπως και των οπαδών. Το Roadburn δεν θα έμενε αμέτοχο και απαθή, έτσι από την πλευρά του φέτος αναδιοργανώθηκε εκ νέου, αναπροσαρμόστηκε και πήρε την πιο πειραματική του μορφή από όλες τις εκδόσεις του, ακόμα και από τα γεννοφάσκια του, και με περηφάνια μας προσκαλεί, όπως κάθε χρόνο τον Απρίλιο, για μία καθηλωτική εμπειρία.

Για τον γράφοντα, σχεδόν μετά από δύο δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας στο φεστιβάλ, είτε σε μοναχική αναζήτηση, είτε ως συνήθως με εκλεκτή παρέα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να βρεθεί ως επίσημος ανταποκριτής για λογαριασμό του Rockway.

Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, έτσι και εμείς κάνουμε την απαραίτητη προετοιμασία, η οποία όπως κάθε φορά θα αλλάξει φυσικά, τσεκάροντας τις μπάντες και σας παρουσιάζουμε ορισμένες που αξίζει να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω και που αναμένουμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά επί σκηνής. Εννοείται ότι οπαδικά κριτήρια δεν νοείται να παρακαμφθούν καθώς όλα αμφιταλαντεύονται μεταξύ αντικειμενικότητας και υποκειμενικότητας.

Εν μία νυκτί πέρυσι οι Khanate μας ανακοίνωσαν την επαναδραστηριοποίηση τους και την κυκλοφορία του δίσκου τους “To Be Cruel”, με το Roadburn να δρα ακαριαία και να τους ανακοινώνει σαν το πρώτο όνομα του φεστιβάλ για την πρώτη τους εμφάνιση έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια. Στις 20/4 στο Mainstage οι πειραματικοί Doomsters θα απλώσουν την απαίσια, εξαιρετικά βαριά και low-end ηχητική ζοφερότητα, επεκτείνοντας τα όρια του Doom ιδιώματος, της μουσικής και του ήχου γενικότερα σε μία εμφάνιση που θα μνημονεύεται.

Οι Αυστραλή Uboa, κατά κόσμον Xandra Metcalfe θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση εκτός συνόρων για λογαριασμό του φεστιβάλ με τον τιμητικό τίτλο “Artist in Residence”, παίζοντας τρεις διαφορετικές φορές, καθώς θα παρουσιάσει διαφορετικές πτυχές του ήχου της, και θα αποκαλύψει περισσότερο την προσωπική της σύνδεση με το δημιουργικό της αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας τη φωνή, Noise ήχους, synths, κιθαριστικές μελωδίες, drone και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία για να επικοινωνήσει. Η Κάθαρση είναι ο κοινός παρονομαστής μεταξύ αυτών των τριών παραστάσεων, ενεργώντας ως το πρωταρχικό θέμα καθώς εξερευνά την οργή, τη θλίψη και την ανάπαυση.

Το όνομα από μόνο του, ίσως δεν λέει πολλά, όμως τα μέλη του λένε πολλά περισσότερα. Η μπάντα αποτελείται από τον drummer των Mono, Dahm Majuri Cipolla και των Reto Mader των Sum of R. Υπό το όνομα των JeGONG συνδυάζουν Psych, Ambient και Post Rock ήχους, αντλώντας έμπνευση από το Krautrock, χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της επανάληψης του παρελθόντος. Αντίθετα, αναζητούν νέους ήχους, νέες υφές και νέους τρόπους εξερεύνησης των διαρκώς διευρυνόμενων ηχητικών τοπίων τους.

Το Ιρλανδέζικο κουαρτέτο θα έκανε την εμφάνιση του στο Roadburn του 2020, όμως για τους προφανείς λόγους κάτι τέτοιο δεν κατέστει δυνατό. Απωθημένο για τους διοργανωτές μα και το κοινό, η φετινή τους παρουσία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων. Σήμα κατατεθέν τους η βαθιά κατανόηση του παραδοσιακού Folk και η εκτίμηση της Heavy μουσικής, έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των μουσικόφιλων με τη νέα τους κυκλοφορία “False Lankum”, δίσκος λίστας σε πολλά έντυπα και web zine.

Οι Echoes of Zoo είναι το πνευματικό παιδί του σαξοφωνίστα Nathan Daem, ο οποίος έδωσε το όνομα αυτό, επειδή σαν παιδί μεγάλωσε δίπλα σε έναν ζωολογικό κήπο και οι πολλοί θόρυβοι ζώων που άκουγε τον στιγμάτισαν για πάντα. Η μουσική του συγκροτήματος είναι απολαυστικά κομψή και αδυσώπητα περιπετειώδης, με επιδεικτικά σαξόφωνα, πολυρυθμικούς Afrobeat ήχους. Ένα μουσικό Avant-Jazz, Progrock ταξίδι που εκτυλίσσεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βραζιλία.

Οι Torpor είναι ο λόγος που ο εκλεκτός φίλος και συντάκτης του Rockway Βαγγέλης Γιαννακόπουλος με φθονεί που θα τους παρακολουθήσω ζωντανά επί σκηνής. Για αυτό θα πάρει ως ένδειξη συμφιλίωσης το βινύλιο τους ως δώρο. Η μπάντα θα παρουσιάσει τον δίσκο “Abscission” στην ολότητά του. Ένα δίσκος διαμάντι στη λάσπη, γεμάτος γιγαντιαία riffs, “πληγωμένες ατμόσφαιρες”, και ambient περάσματα. Ίσως μία από τις heaviest μπάντες της Βρετανικής σκηνής στις μέρες μας.
Διαβάστε τη συνέντευξη τους στον Βαγγέλη!

Ο Martin Kanja υποδυόμενος την περσόνα του Lord Spikeheart είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, καθώς έχει παίξει ξανά με το duo των Duma. Αυτή τη φορά θα εμφανιστεί ως solo καλλιτέχνης αναζητώντας την ψυχεδέλεια, κάτω από διάφορα ηχητικά στρώματα Industrial ήχων, συγκλονιστικών ρυθμών και σκληρής Trance.

Οι Neptunian Maximalism είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό συγκρότημα, και μοιάζει σαν μία ιδέα που εξελίσσεται και διαφοροποιείται χωρίς να μπορείς να την εξηγήσεις έτσι απλά. Μετά την εμφάνισή τους στο Roadburn Redux του 2021 όπου παρουσίασαν το “Set Chaos To The Heart of the Moon “, έρχονται να παίξουν ζωντανά σε αποκλειστικότητα το νέο δίσκο τους “Le Sacre Du Soleil Invaincu “, εξερευνώντας την ινδική κλασική μουσική μέσω ενισχυμένων και ασαφών οργάνων, ισχυρών δόσεων πειραματισμού και ψυχεδέλειας. Προετοιμαζόμαστε για μία εμπειρία που θα μας αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο σκέψης.

Το φοβερό που συμβαίνει με το Roadburn είναι ότι ανακαλύπτει μπάντες και αποκτούν βίους παράλληλους μαζί του, ώστε κάποια στιγμή να γιγαντωθούν και να αναλάβουν χρέη Headliner. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τους Royal Thunder, η προηγούμενη εμφάνιση τους ήταν το 2013 και τώρα φέτος καλούνται να παίξουν δύο show. Στο πρώτο θα παρουσιάσουν το πρόσφατο δίσκο τους “Rebuilding The Mountain” (με ειδικό προσκεκλημένο τον Steve Blanco των Imperial Triumphant), και ένα δεύτερο παίζοντας ένα best of setlist από όλη την δισκογραφία τους. Ανυπομονούμε και για τα δύο show εξίσου.

Οι Blood Incantation κάνουν την παρθενική τους Ευρωπαική εμφάνιση, όχι με ένα αλλά με δύο show. Στις 19/4 στην κεντρική σκηνή θα γεμίσουν τον χώρο με synth στρώματα και ατμοσφαιρικούς και κοσμικούς συνάμα ήχους, παρουσιάζοντας το “Timewave Zero”, ενώ την επομένη θα μας κεράσουν έναν Progressive Death Metal ορυμαγδό, αποδεικνύοντας ότι και το Death Metal αποτελεί βασικό συστατικό του Roadburn μαζί με άλλα ιδιώματα. Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του συγκροτήματος περιγράφοντας τις επικείμενες εμφανίσεις τους. “Two Nights of Cosmic Music for Cosmic People”.

Επισκεφτείτε το επίσημο site του φεστιβάλ για να ανακαλύψετε αρκετές αξιόλογες μπάντες και μείνετε συντονισμένοι με το Rockway για τα μελλοντικά live report που θα ακολουθήσουν μετά το πέρας και της φετινής ηχητικής ιεροτελεστίας και φεστιβαλικής μαγείας.

“The Road To Burn Is Full Of Good Intentions…”

542

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...