TORPOR: “Abscission”

ALBUM

Είδος: Doom/Sludge Metal
Εταιρεία: Human Worth
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Άγγλοι Torpor είναι ένα doom/sludge metal τρίο με πολύ έντονες επιρροές από το post και το black metal. Στις 15 Σεπτεμβρίου ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον τρίτο ολοκληρωμένο τους δίσκο με τον τίτλο: “Abscission” μέσω της Human Worth records, η οποία έχει υποστηρίξει με όλη της την δύναμη τον underground ήχο της χώρας, αλλά και προσπαθεί να συνεργαστεί και με όλο τον χώρο του σύγχρονού DIY. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολύς Steve Von Till έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το συγκεκριμένο label.

Η δημιουργία του “Abscission” βασίστηκε σε ένα ολόκληρο project που είχε στο μυαλό του το σχήμα, πριν ακόμα επικοινωνήσουν μεταξύ τους μουσικές ιδέες ή κάποιους πρώτους στίχους. Οι Torpor ορμώμενοι από το ταξίδι που έκανε ο καθένας στον διαλογισμό και την ψυχοθεραπεία, ήθελαν να γράψουν μουσική η οποία θα αντικατοπτρίζει την αίσθηση του φόβου, την αγωνία όταν κάποιος αισθάνεται χαμένος, την απομόνωση αλλά και τελικά την κάθαρση όταν όλα αυτά τα συναισθήματα γίνονται δημιουργία οποιασδήποτε μορφής.

Για να καταφέρουν να αναδείξουν αυτόν τον κύκλο συναισθημάτων, το συγκρότημα απομονώθηκε στην ύπαιθρο της Ουαλίας και όλη η δημιουργία του δίσκου αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι των ηχογραφήσεων έγινε εκεί. Ο τίτλος που διάλεξαν ήταν ο πιο χαρακτηριστικός που μπορούσαν να βρουν για να αναδείξουν την επαφή που είχαν με την φύση κατά την δημιουργία του album, αλλά και για να αναδείξουν το concept του album. Η λέξη abscission αναφέρεται στην εντροπία αλλά και τον κύκλο ζωής της φύσης. Στο γεγονός ότι το φύλλο πέφτει από μόνο του και στην συνέχεια τρέφει το χώμα για να ξαναγεννήσει ζωή.

Το φθινοπωρινό μουντό τοπίο της Ουαλίας, χαρακτηρίζει όλη την ατμόσφαιρα του album και το συγκρότημα κατάφερε να εκφράσει στο απόλυτο αυτό που είχε στο μυαλό του. Τα φωνητικά είναι μπάσα growls και βγάζουν περισσότερο τρόμο παρά οργή. Για να καταφέρει ο τραγουδιστής να βγάλει τα συγκεκριμένα φωνητικά, οι περισσότερες ηχογραφήσεις φωνητικών έγιναν το βράδυ και έξω από το σπίτι που έμεναν, για να αισθάνεται και ο ίδιος εκτεθειμένος αλλά και φόβο. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση έχει και ο ακροατής. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την στιγμή που το έβαλα να παίξει και αμέσως σκέφτηκα ότι αυτό το album πρέπει να το ακούσω όταν βρέχει και έχει κρύο.

Αργά riff, χαμηλά κουρδίσματα και πολλές στιγμές ησυχίας, χαρακτηρίζουν τον ήχο του “Abscission” και οι Torpor δείχνουν ότι δεν ήθελαν να βάλουν σε στεγανά τον ήχο τους. Οι doom μελωδίες, ακολουθούνται από ψυχεδελικά soundscapes. Τα απόκοσμα growls διαδέχονται απαγγελίες από γυναικεία φωνητικά, ενώ το post metal βρίσκεται πάντα κάπου εκεί γύρω. Οι fan του black metal θα βρουν στους Torpor ένα σχήμα που καταφέρνει να βγάλει όλη την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του είδους χωρίς να ανεβάζει ρυθμούς. Εν κατακλείδι, το “Abscission” καταφέρνει να γεφυρώσει όλα τα είδη του σκοτεινού ήχου. Doom, sludge, post metal, black metal είναι είδη που αγκάλιασε το σχήμα και έφερε ένα τεράστιο χαμόγελο στον συντάκτη.

Official Site: https://torpornoise.bandcamp.com/music
Facebook: https://www.facebook.com/torporsound

347

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 133 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.