Varathron, Disharmony, Synteleia (26/10/2018) Temple

Το φεστιβάλ Lords of the Void V  ήταν μια εξαιρετική πρόταση για όλους όσους αγαπάνε το Black Metal στη χώρα μας. Headliners δύο από τα ιστορικότερα group στο χώρο, οι Varathron και Kawir, υποστηριζόμενα από καλά συγκροτήματα (Arkhangelsk, Synteleia, Disharmony).

Δυστυχώς την Πέμπτη δεν κατάφερα να παρευρεθώ στους Kawir λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, είχα την τύχη όμως να είμαι την Παρασκευή στους Varathron, οι οποιοι γιόρτασαν με το καλύτερο τρόπο την κυκλοφορία του εξαιρετικού  “Patriarchs of Evil” αλλά και την συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση της μπάντας.



Σύμφωνα με το πρόγραμμα 2130 θα βγαίναν στη σκηνή οι Synteleia και έτσι ακριβώς έγινε. Οι Synteleia παίζουν Old School Black Metal με επιρροές απο Rotting Christ, Necromantia, Thou Art Lord και φυσικά Varathron και το setlist τους βασίστηκε σε νέα κομμάτια από το επερχόμενο πρώτο τους album συν τρία κομμάτια από το demo τους “Astral Blasphemies”.



Οι Synteleia είναι αρκετά δεμένοι σαν συγκρότημα, δεν κολώσανε που βγήκαν πρώτοι στο γεμάτο Temple και όσο περνούσε ο χρόνος απέδιδαν όλο και καλύτερα. Τo νέο υλικό είναι αρκετά καλό και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Το “Black goat rites” με τα quest οπερετικά φωνητικά της  Μίνας Μόρφη έκλεισε ιδανικά την σαρανταπεντάλεπτη εμφάνιση τους.



Synteleia setlist:
Intro – Crawling chaos
Daemonica Infernalium
Ending of the unknown path
Celephais
Missioner of sorrow
Three oaths to Dagon
Synteleia Has Come
Dark Summoner of Yog-Sothoth
Black goat rites (ft. Mina Morfi)



Επόμενοι, το Occult Black Metal συγκρότημα Disharmony, οι οποίοι για τα επόμενα πενήντα λεπτά μας έκαναν κοινωνούς στην απόκρυφη λειτουργία που έστησαν στο Temple. Οι Disharmony  είναι παλιές καραβάνες στο χώρο, υπάρχουν από τις αρχές του 1990, πέρσι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους πολύ καλο δίσκο  “Goddamn the Sun”. Αρκετά θεατρικοί, χωρίς όμως να υπολείπονται μουσικές ικανότητες, ίσα ίσα είναι φοβεροί μουσικοί. 



Ο τραγουδιστής των Disharmony εντυπωσιακός με τα ράσα του και την πορφυρή κάπα του, έδινε την εντύπωση ότι όντως παρακολουθούσες μια ανίερη λειτουργία, ευλογώντας το κοινό από το πρώτο τραγούδι με τη μαύρη βίβλο του. Οι Disharmony παίξαν τραγούδια κυρίως από το “Goddamn the Sun” και μετά το τέλος της λειτουργίας τους είχαν κερδίσει σίγουρα το σεβασμό όλων των παρευρισκομένων.



Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και οι σπουδαίοι Varathron ανεβαίνουν στη σκηνή με τον κόσμο να ξεσπά σε δυνατές ζητωκραυγές. Πρώτο τραγούδι το “Ouroboros Dweller” με τους Varathron να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Μετά το τέλος του τραγουδιού η ατυχία χτυπά το συγκρότημα, αφού κάποιο τεχνικό πρόβλημα στη κιθάρα τους αναγκάζει να διακόψουν για λίγο τη συναυλία.



Οι Varathron δεν μασάνε από αυτά και ξεκινάνε με μεγαλύτερη φόρα από πριν. Μετά το  “Tenebrous” η ατυχία χτυπάει για δεύτερη φορά τη μπάντα. Πάλι πρόβλημα με τη κιθάρα, πάλι διακοπή όμως οι  blacksters συνεχίζουν ακόμα πιο πορωμένοι  για να ικανοποιήσουν τους οπαδούς που ήρθαν στο μαγαζί.  Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν αρκετά θερμές σε όλα τα τραγούδια και στις πρώτες γραμμές έπεφτε πολύ ξύλο.



Ο Necroabyssious, ο τραγουδιστής των Varathron, ευχαριστούσε συνέχεια το κοινό και αν είδα καλά μέχρι Ρώσους οπαδούς είχαν, αφού μπροστά είχαν μια ρώσικη σημαία με τα ονόματα των Disharmony και Varathron πάνω. Οι Varathron παίξαν κομμάτια από όλη την καριέρα τους με τον κόσμο να μην σταματά νε φωνάζει ρυθμικά το όνομα της μπάντας. Ο Necroabyssious είναι φοβερός frontman, σωστό θηρίο πάνω στη σκηνή, ζούσε το κάθε τραγούδι όπως και οι υπόλοιποι Varathron. Το τέλος ήρθε με τα “The Tressrising of Nyarlathotep”, “Genesis of Apocryphal Desire”  και “Sic Transit Gloria Mundi” με τον κόσμο να αποθεώνει τους Varathron.



Το live αυτό ήταν άλλη μια πιστοποίηση ότι έχουμε μια από τις καλύτερες Black Metal σκηνές παγκοσμίως. Οι Synteleia και Disharmony είναι φοβερά συγκροτήματα, με τους Varathron να είναι επιπέδου Champions League!



Varathron setlist:
Intro / Ouroboros Dweller
Unholy Funeral
Nightly Kingdoms
Cassiopeia’s Ode
Tenebrous
La Reine Noir
Dawn of Sordid Decay
Aclo Savaoth Soth
Saturnian Sect
Son of the Moon
Flowers of My Youth
The Tressrising of Nyarlathotep
Genesis of Apocryphal Desire
Sic Transit Gloria Mundi / Outro

Φωτογραφίες: Γιώργος Αργυρόπουλος

742

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.