RAMMSTEIN: Bäng Bäng στο ΟΑΚΑ

TRIBUTE

Οι Ramstein είναι μια παρέα από το Βερολίνο, οι οποίοι παρά την θολή τους πολιτική στάση και τα αμφιλεγόμενα μηνύματα των στίχων τους έχουν χαράξει την προσωπική τους μοναδική διαδρομή στον χώρο του metal και όλοι συμφωνούν σε ένα σημείο:

Οι Ramstein είναι ένα από τα καλύτερα live acts που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το εκρηκτικό τους performance (κυριολεκτικά εκρηκτικό) στις 30 Μαΐου στο προαύλιο χώρο του ΟΑΚΑ (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ). Με αφορμή το live θελήσαμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στην πορεία του σχήματος αλλά και να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις για το φαινόμενο αυτό.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, με μια μικρή αναζήτηση στο YouTube κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι οι συναυλίες των Ramstein είναι κάτι παραπάνω από μια μουσική συναυλία. Τα τεράστια σκηνικά αλλά και η χρήση εκατοντάδων κιλών εκρηκτικών και εύφλεκτων υλικών, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα και μετατρέπουν τα στάδια σε κόλαση φωτιάς και εκρήξεων. Οι φωτιές βέβαια δεν εκτοξεύονται μόνο στον αέρα, αλλά ο τραγουδιστής Till Linderman συχνά λούζεται με εύφλεκτο υγρό και βάζει φωτιά στον εαυτό του. Η φωτιά έχει φτάσει να γίνει σήμα κατατεθέν του σχήματος, “Feuer frei!” (“Πυρ κατά βούληση!”).

Οι στίχοι των Rammstein είναι αινιγματικοί και συχνά έχουν θολά ως περίεργα νοήματα. Για παράδειγμα το πιο γνωστό τους κομμάτι: “Du Hast”, δηλώνουν ότι είναι ένα τραγούδι αγάπης αλλά έχουν δηλώσει ότι είναι και μια σκοτεινή ιστορία για την ανάγκη για επιβολή και εξουσία. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη φράση “Du hast mich gefragt, du hast mich gefragt” (Με ρώτησες, με ρώτησες) αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας και αυτή η ασάφεια έχει προκαλέσει τεράστιες συζητήσεις στο Reddit. Ποιος ξέρει…μπορεί να είναι ένα τέχνασμα του marketing.

Τα video clip των Ramstein είναι διφορούμενα και είναι γεμάτα βία, αποκρουστικές εικόνες και πολλές φορές έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις. Το video για το κομμάτι “Deutschland” προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ακόμα και στους κύκλους των οπαδών του σχήματος, λόγω των βίαιων σκηνών του που αναφέρονται στη φρίκη που βίωσαν οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο video για τη διασκευή τους στο κομμάτι “Stripped” των Depeche Mode (1997), χρησιμοποίησαν πλάνα από μια ναζιστική προπαγανδιστική ταινία, η οποία οδήγησε σε διαμαρτυρίες από εβραϊκές οργανώσεις.

Το video για το κομμάτι “Sonne” (2002) απεικόνιζε μια διεστραμμένη εκδοχή της Χιονάτης και των νάνων με σεξουαλικές εμμονές και εθισμό στη χρυσόσκονη.

Το “Mein Teil” βασίστηκε στη συγκλονιστική υπόθεση Armin Meiwes, όπου ένα θύμα σκοτώθηκε και φαγώθηκε αφού γνωρίστηκε με τον θύτη online.

Σε αντίθεση με πολλές μπάντες που έχουν αλλάξει μέλη μέσα στα χρόνια, οι Rammstein παρέμειναν εξαιρετικά συνεπείς. Η αρχική σύνθεση στα φωνητικά ο Till Lindemann, ο βασικός κιθαρίστας Richard Kruspe, ο δεύτερος κιθαρίστας Paul Landers, ο μπασίστας Oliver Riedel, ο ντράμερ Christoph Schneider και ο πληκτράς Christian “Flake” Lorenz, παρέμεινε αναλλοίωτη από την ίδρυσή τους. Αυτή η σταθερότητα συμβάλλει στην αδιαμφισβήτητα σταθερή ποιότητα ήχου αλλά και τη χημεία τους.

Οι Rammstein από τα μικρά club του Βερολίνου, δούλεψαν πάνω στην τέχνη τους αλλά και το καλλιτεχνικό προϊόν που θέλουν να δημιουργήσουν και τελικά έφτασαν να στήσουν μια ολόκληρη βιομηχανία. Από τις πρώτες στιγμές φάνηκαν ότι ήταν εξαιρετικά φιλόδοξοι και έχουν φτάσει να πουλήσουν πάνω από 20 εκατομμύρια δίσκους και να γεμίζουν στάδια σε όποιο σημείο της γης και αν βρεθούν παρά το γεγονός ότι επιμένουν να έχουν σχεδόν αποκλειστικά γερμανικούς στίχους.

Προσωπικά θεωρώ ότι οι Ramstein είναι σκόπιμα ασαφείς και στους στίχους τους αλλά και με τα σύμβολα και τις εικόνες που χρησιμοποιούν. Σοκάρουν, δημιουργούν φασαρία γύρω από το όνομά τους και όσο σηκώνονται φωνές εναντίον τους, άλλο τόσο συσπειρώνεται το fan base τους. Μπορεί αυτό που κάνουν να ενοχλεί, να μην αρέσει, να σοκάρει αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το κάνουν καλά. Τα live των Ramstein είναι μια αξέχαστη εμπειρία κι ενώ σπάνια βάζω να ακούσω σπίτι μου, δεν θέλω να χάσω όλο αυτό το show που προσφέρει το σχήμα. Θα τα πούμε στο ΟΑΚΑ.

274

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 142 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.