EWIGKEIT: “Cosmic Man”

Ως one man project πλέον, οι Ewigkeit του James Fogarty (πλέον λαρύγγι και keyboardίστας των In The Woods) κυκλοφορούν το νέο τους album “Cosmic Man”.

Ριζικά σε άλλη ρότα από το 2013 και έπειτα με το αρκετά καλό “Back to Beyond ” με το οποίο o “Mr. Fog” επανεμφάνισε το σχήμα του στη δισκογραφική σκηνή μετά από οκτώ περίπου χρόνια, οι Ewigkeit παρουσιάζουν ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα σε έναν οικείο αλλά και αρκετά ασυνήθη χώρο ταυτόχρονα. Κι εξηγώ.

Αυτό που θα ακούσεις είναι στη βάση της Maidenική μουσική, διασταυρωμένη με ένα alter ego των Candlemass αν αυτοί άφηναν στην άκρη τις όποιες doom αφετηρίες τους και επικεντρώνονταν στο power στοιχείο τους (αν και κομμάτια όπως το “Time Travelling Medicine Man” είναι προσανατολισμένα στο doom metal του Edling). Πολύ καλές κιθάρες, εξαιρετικά riffs βασισμένα στο πατροπαράδοτο heavy metal με υψηλές δόσεις σκανδιναβικού progressive-ισμού, mid tempo ταχύτητες από ένα αψεγάδιαστο ρυθμικό υπόβαθρο και τον Fogarty επαρκέστατο ερμηνευτή με τη βαθιά φωνή του (μου θυμίζει έναν πιο “doomy” Dan Swano) ως φυσική απόληξη των μακροσκελών συνθέσεων.

Πολύ αξιόλογο συνολάκι τραγουδιών από τα οποία ξεχώρισα το “Cold Souls” που ξεκινάει με ένα Psychotic Waltzικό riff και καταλήγει σε μάλλον Edge Of Sanity αισθητικές , τα Maidenικά (με πανέμορφα riff) “Death is the Portal”, “Neon Ghoul Ride” και “Space Horse” (εξαιρετικό instrumental), το Manilla Roadικό “Running Away from the Circus”, το φοβερό – και μοναδικό που προσανατολίζεται σε σύγχρονα ηχοτόπια τύπου Katatonia / Paradise Lost – “Back to Beyond” και η αρκετά καλή διασκευή στο “Two Minutes to Midnight” των θεών Maiden.

Ο ήχος σηκώνει βελτίωση, δεν έχει βέβαια τρανταχτές αδυναμίες αλλά παραπέμπει σε τραχείς παραγωγές των αρχών της δεκαετίας του 1980 (κάτι που όπως καταλαβαίνω έγινε και εσκεμμένα), χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή ή ένσταση, το album είναι ευήκοο χωρίς την παραμικρή ενόχληση.

Τελικώς, αξιοπρεπέστατη δουλειά από τον βρετανό καλλιτέχνη και τους Ewigkeit του, ένας μουσικός ο οποίος δείχνει να βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο. Ο άνθρωπος ίσως και να ανέστησε τους In The Woods, δεν είναι και λίγο αυτό. Οι heavy metallers και ειδικότερα οι πιο “ιντελεκτουέλ” εξ αυτών, θα περάσουν πολύ ευχάριστα κατά την ακρόαση, αν και προτείνεται σε όλους. Μια χαρά δισκάκι.

https://www.facebook.com/ewigkeitofficial
http://www.deathtomusic.com/

520

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.