RIOT V, POWER CRUE (09/02/2014) Kyttaro Club

Μετά τον θάνατο του κιθαρίστα Mark Reale, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν πως η υπόθεση Riot είχε κλείσει οριστικά.

Μεταξύ των άλλων κι ο υποφαινόμενος, είχα δει αυτό το live ως μια καλή ευκαιρία να περάσω ένα όμορφο βράδυ ακούγοντας ζωντανά κάποια αγαπημένα τραγούδια της θρυλικής μπάντας από τη Νέα Υόρκη, παιγμένα από ένα σχήμα τύπου tribute band… πόσο έξω είχαμε πέσει όλοι.

Φτάνοντας στο Κύτταρο περί τις 20.30 απογοητεύτηκα από την χαμηλή προσέλευση του κοινού, ενώ 5 λεπτά αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους στην σκηνή οι “υποστηρικτές” της βραδιάς Power Crue. Η σχεδόν μία ώρα που ακολούθησε περιείχε heavy metal, ενθουσιασμό και ένταση. Εννέα κομμάτια από την 25χρονη πορεία της μπάντας και μια διασκευή (στις οποίες δεν επιδίδονται συχνά) στο “Riding the Storm” των Running Wild, μας ζέσταναν για τους Αμερικανούς που ακολουθούσαν.

Αφιέρωσαν το τελευταίο κομμάτι της εμφάνισής τους “Stay Heavy” στα 2 εκλιπόντα μέλη των 2 συγκροτημάτων, Γιώργο Ροδόπουλο και Mark Reale. Μετά το τέλος του κομματιού καταλάβαινε κάποιος πόσο λάθος ένταση είχε το set τους με την συμπίεση του ήχου στα αυτιά να αφήνει σφυρίγματα.

Power Crue setlist:
Pleasure for Flesh
Mental Pestilence
Necronomicon
Dark Path
Last Command
Song of Revenge
Enemy Bros
Riding the Storm (Running Wild cover)
Torture
Stay Heavy

Με το κοινό να έχει πυκνώσει αρκετά δημιουργώντας ανάμικτες εντυπώσεις σχετικά με την προσέλευση, οι Riot έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή ακριβώς στις 22.00. Δύο μουσικοί έπαιξαν σε ρόλο αναπληρωματικού. Στη θέση του Bobby Jarzombek (τον οποίο πρόσφατα απολαύσαμε με τους Fates Warning) πίσω από τα τύμπανα έπαιξε ο Frank Gilchriest (Liege Lord, Virgin Steele, πρώην Holy Mother), ενώ στη δεύτερη κιθάρα δίπλα στον Mike Flyntz εμφανίστηκε ο συμπαθέστατος Nick Lee.

Μετά το ξεκίνημα με το “Narita” έκανε την είσοδο στην σκηνή ο, τουλάχιστον ταλαντούχος, Todd Michael Hall (Entice, Harlet, Jack Starr’s Burning Starr, Reverence, πρώην Pulling Teeth) ο οποίος κυριολεκτικά απογείωσε το live. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές του “Fight or Fall” είχε κερδίσει όλο το Κύτταρο. Επικοινωνιακός και ετοιμόλογος στους πυκνούς διαλόγους του με το κοινό, έδειξε ότι έχει όλο το πακέτο ενός εξαιρετικού frontman.

Το set συνεχίστηκε με “On Your Knees” και “Metal Soldiers”, ενώ στην παύση πριν το “Wings are for Angels” o Todd μας είπε δυο λόγια σχετικά με τον Mark Reale (είχαν εναποθέσει και την προσωπική θήκη της κιθάρας του επί σκηνής) και την απόφαση να συνεχίσουν την δράση της μπάντας και από σεβασμό να την μετονομάσουν σε Riot V. Δεν παρέλειψε επίσης να παραδεχθεί ότι τον τρομάζουμε λιγάκι (ως κοινό – ήδη είχαν αρχίσει τα stage diving και άλλα ωραία από σκηνής) και αστειευόμενος είπε πως ελπίζει να μην του κάνει κάποιος κανένα τάκλιν.

Το επόμενο “Johnny’s Back”  από το Thundersteel album και αυτό που είχε την τιμητική του αυτό το βράδυ αφού έπαιξαν συνολικά 6 κομμάτια του! Με τέτοια δισκογραφία από το 1977 δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιήσουν τους πάντες, ακούσαμε όμως τελικά τραγούδια από σχεδόν όλες τις περιόδους της μπάντας… ως σήμερα. Ναι, μετά τα “Hard Lovin’ Man” και “Fire Down Under” μας έδωσαν ένα δείγμα του τι έρχεται με νέο υλικό και συγκεκριμένα το “Metal Warrior”. Κι εδώ ήταν που δικαιώθηκε ολοκληρωτικά η επιλογή τους να συνεχίσουν μιας και το κομμάτι ακούστηκε σε πλήρη αρμονία και ροή μέσα στο set τους. Είχε αυτό το Riot συναίσθημα τροφοδοτώντας όλους μας με προσμονή για τη νέα δουλειά που ετοιμάζουν.

Αφού καταχειροκροτήθηκαν στο νέο κομμάτι, αλλά και στο “Sign of the Crimson Storm” που ακολούθησε, είχε έρθει η στιγμή για τον Todd να προσκυνήσει κι εκείνος το Ελληνικό κοινό τολμώντας μάλιστα να κάνει σύγκριση και με το Γερμανικό, αλλά και όπου αλλού είχαν πρόσφατα παίξει. Η συνέχεια έμελλε να είναι από τα highlight της βραδιάς με την εκτέλεση του “Angel Eyes” και μπάντα και κοινό να δείχνουν να το διασκεδάζουν και με το παραπάνω. Ο μόνος που έδειχνε λίγο εκτός κλίματος ήταν ο μπασίστας Don Van Stavern (Evil United, πρώην Narita, πρώην SA Slayer, πρώην Mark Reale Project…) ο οποίος ήταν ανέκφραστος, υποτονικός και κουμπωμένος μέσα στο τζάκετ του (μέχρι λίγο πριν τα encore βέβαια όπου τα πέταξε όλα και έδειχνε να “ξυπνάει”).

Η συνέχεια είχε “Still Your Man” και “The Altar of the King” με έναν Flyntz που με χαρακτηριστική ταπεινότητα έβαζε όλη την βραδιά τον καλύτερό του εαυτό να μας δώσει ότι καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι Riot V, να τιμήσει το όνομά τους και την παρουσία τους εκείνη τη βραδιά στο χώρο, κάτι που θεωρώ ότι το πέτυχαν. Ακόμη ένας σχετικός χαμός στο “Flight of the Warrior” αλλά τα καλύτερα ήταν ακόμη μπροστά.

Με τις πρώτες νότες του “Bloodstreets” το κοινό τραγούδησε σαν να μην υπάρχει αύριο σε ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της μπάντας. Η φωνή του Hall διαμάντι, λεπτό με το λεπτό γινόταν και καλύτερη, σαν να είχε μόλις ξεκινήσει να ζεσταίνεται κι αυτή την εκτίμηση την εισέπραξε και ο ίδιος άμεσα από τον κόσμο ο οποίος του έδινε συγχαρητήρια φωνάζοντας διάφορα ωραία. Βέβαια κάποιος του έκανε κάποια στιγμή και μια μομφή για το μπλουζάκι που φορούσε κι εκείνος πραγματικά ασυμπλεγματικός και χιουμορίστας εμφανίστηκε στο encore χωρίς αυτό σχολιάζοντας και ανάλογα στο στυλ “να λοιπόν κι εγώ αφού δεν σας άρεσε” (βέβαια ήταν και λίγο φέτες ο τύπος).

Πριν φτάσουμε όμως στο encore προηγήθηκαν το “Road Racin’” και το “Swords & Tequila” με τον Don Stavern να σκάει στην σκηνή με μπουκάλι τεκίλα για να το προλογίσει. Χαμός και συντέλεια στα “Warrior” και ειδικά στο “Thundersteel” που ήταν και τα τελευταία κομμάτια του set. Η επιμονή όμως του κόσμου (και κάποιων “παραγόντων” – γεια σου Παπακώστα θεέ) τους έφερε στην σκηνή για να παίξουν ακόμη μια φορά το “Fight or Fall” (αφού δεν είχαν κάποιο άλλο κομμάτι πέρα του set) ώστε να ευχαριστήσουν με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό κοινό για την θέρμη με την οποία τους υποδέχθηκε.

Όλοι φύγαμε ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι για το μέλλον αυτής της μπάντας. Είναι πολύ κρίμα για όλα αυτά τα παιδιά που δεν ήρθαν επειδή δεν πίστεψαν σε αυτούς, έχασαν μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά η οποία ελπίζω να επαναληφθεί σύντομα. Και εις άλλα με υγεία.

Riot V setlist:
Narita
Fight or Fall
On Your Knees
Metal Soldiers
Wings are for Angels
Johnny’s Back
Hard Lovin’Man
Fire Down Under
Metal Warrior (καινούργιο)
Sign of the Crimson Storm
Angel Eyes
Still Your Man
The Altar of the King
Flight of the Warrior
Bloodstreets
Road Racin’
Swords & Tequila
Warrior
Thundersteel
Fight of Fall

ΥΓ Ένα μεγάλο αντίο στον φίλο μου τον Σωτήρη Τσαντό που έφυγε από την ζωή την εβδομάδα αυτή. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ φίλε κι όσα περάσαμε μαζί, μεταξύ άλλων και τα πρωινά στην δουλειά ακούγοντας Dokken και Riot που γούσταρες πολύ… Bloodstreets!

Photos: Θέμης Γιαννόπουλος, Γιάννης Φράγκος

445