CAVALERA: “Morbid Visions” / “Bestial Devastation”

ALBUM

Είδος: Death / Thrash Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Το όνομα των δυο κυκλοφοριών – που μάλιστα κοινοποιήθηκαν την ίδια ημέρα – φυσικά και δεν είναι άγνωστο στους metal fans, ανεξαρτήτως σε ποιο ηχητικό “τεταρτημόριο” ανήκουν. Μιλάμε για cult κυκλοφορίες που κυκλοφόρησαν οι επίσης cult (έστω οι παλαιοί) βραζιλιάνοι Sepultura. Το μεν θηριώδες debut LP “Morbid Visions” του 1986 που τους έμπασε, προκαλώντας πάταγο, στον παγκόσμιο δισκογραφικό χάρτη καθώς και το “Bestial Devastation” EP του 1990 που κατά κάποιο τρόπο έδειχνε μια αλλαγή ρότας στην κατεύθυνση που θα ακολουθούσαν εφεξής. Γιατί παρουσιάζονται;

Δεν πρόκειται για κάποιο tribute, απλά και τα δυο αυτά τεμάχια επανακυκλοφόρησαν σε remastered μορφή (αν θέλεις πες τα και “διασκευές”) μέσω της Nuclear Blast από τους Cavalera (μέχρι προσφάτως Cavalera Conspiracy), ήτοι το σχήμα των αδερφών Max και Igor Cavalera, ιδρυτών των Sepultura και αποχωρήσαντων από τις τάξεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτη σκέψη βέβαια ότι προφανώς τους ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των album και αφού δεν είχαν κάποιο εμπόδιο, τα παρουσιάζουν σε νέα μορφή με πλήρως εκμοντερνισμένο ήχο και με δυο νέες συνθέσεις να τα συμπληρώνουν.

Δεν σκοπεύω να κάνω ιδιαίτερη ανάλυση αλλά – έστω για τους “νεολαίους” αναγνώστες που πιθανόν να μην έχουν επαφή με το αντικείμενο – με δυο λόγια, πρόκειται για δυο από τις κορωνίδες του νεότευκτου τότε υβριδίου death / thrash metal που ουσιαστικά ήταν η αναγωγή του Slayer-ικού thrash σε πιο βάρβαρα και χαοτικά ηχοτόπια. Πολύ καλές σαρωτικές συνθέσεις που με το remastering ακούγονται και μετά από 30+ χρόνια εξίσου φρέσκιες και το ίδιο απολαυστικές. Οι εκτελέσεις είναι ακόμη πιο περφεξιονιστικές και από τους δυο αδερφούς. Με τον μεν Max να εργαλειοποιεί την εμπειρία του τόσα χρόνια στη σκηνή και να αποδεικνύει πόσο άριστος performer είναι και τον δε Igor να τεκμηριώνει το γιατί μάλλον δεν κολλούσε στη νέα, πλήρως prog και τεχνοκρατική προσέγγιση των Sepultura του Kisser, του σήμερα.

Για τα “τούβλα” των original κυκλοφοριών δεν έχω να πω και πολλά: θεμελιώδης οργή για το ιδίωμα ένα ιδίωμα στο οποίο υπήρξαν καθοριστικοί επηρεάζοντας εκατοντάδες συγκροτήματα έκτοτε. Όσο για τις δυο συνθέσεις, το “Burn the Dead” στο “Morbid Visions” είναι ένα ορμητικό γρήγορο κομμάτι που φέρνει προς τους Slayer (εκπλήσσομαι!) με καλό ρεφρέν και κουλό, Hanemann ικό solo και το “Sexta Feira 13” στο “Bestial Devastation”, τραγουδισμένο στη μητρική γλώσσα του Πελέ, ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο, δείχνοντας την αέανη λατρεία προς τους μέντορές τους.

Θεωρώ ότι οι επανεκδόσεις των συγκεκριμένων album είναι δικαιολογημένη. Δίνει την ευκαιρία στους φίλους της μπάντας να ξανααπολαύσουν το υλικό των Seps με τέλειο ήχο που δεν αφαιρεί ούτε στο ελάχιστο κάτι από τη δυναμική του. Η παραγωγή είναι άψογη, απέχει από την πλαστικούρα και την πνιγηρότητα των νέων παραγωγών και στα σίγουρα αναβαπτίζει τα κομμάτια των Seps. Όχι απαραίτητο (ως κάθε επανακυκλοφορία) αλλά σίγουρη επένδυση (μιας και τα extra καλούδια είναι υψηλής ποιότητας). Η ΑΕΛ πηγαινοέρχεται στο μπάχαλο του ελληνικού πρωταθλήματος, η μαστούρα έγινε πολυτέλεια (7€ το τζι ρε κουφάλαι;) αλλά οι Cavalera συμπληρώνουν επάξια το quote.

Facebook: https://www.facebook.com/cavaleraconspiracy

Official website: https://www.cavaleraconspiracy.net/

522

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.