AVKRVST: “The Approbation”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: InsideOut Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2023

Αυτό είναι το album με το οποίο συστήνονται στον κόσμο οι AVKRVST, μια μπάντα που ξεκίνησαν δύο παιδικοί φίλοι, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχαν δώσει πριν από αρκετά χρόνια ο ένας στον άλλον. Το “The Approbation” είναι αυτό που γεννήθηκε όταν οι δύο Νορβηγοί κλείστηκαν στο εξοχικό τους, κάπου μέσα στα δάση, και προσπάθησαν να βγάλουν από μέσα τους όλη την έμπνευση που είχαν συσσωρεύσει, έχοντας για πυξίδα τους τα συγκροτήματα με τα οποία μεγάλωσαν. Το στοίχημα που έβαλαν, όπως λένε οι ίδιοι, ήταν να δημιουργήσουν κάτι ειλικρινές και αυθεντικό.

Στο ντεμπούτο τους παίζουν μουσική που κατά κύριο λόγο εμπίπτει στο prog metal, αλλά έχουν συμπεριλάβει και ιδέες από genres όπως το prog rock, το death metal, η folk και η art pop. Το “The Approbation” έχει γλυκά και μελαγχολικά ακουστικά θέματα, αλλά έχει και σκληρά, βαριά riffs· έχει μελωδικά φωνητικά, αλλά έχει και growls· έχει ροές με απλότητα, αλλά έχει και πιο περίπλοκες δομές· έχει καλή, καθαρή παραγωγή, έχει άρτιες ενορχηστρώσεις, έχει επιδέξιες εκτελέσεις και έχει έναν μάλλον ειλικρινή χαρακτήρα.

Τι δεν έχει; Αυθεντικότητα, θα έλεγα. Ή έτσι μου φαίνεται εμένα, τουλάχιστον. Και θεωρώ πως αυτό, για κάποιον λόγο, όχι μόνο δεν καμουφλάρεται, αλλά η μπάντα φροντίζει να το κάνει παντιέρα της από τις πολύ πρώτες νότες, όταν μια σύντομη εισαγωγή οδηγεί σε ένα τραγούδι που είναι συρραφή αγαπημένων segments των AVKRVST από το καλλιτεχνικό ζενίθ των Opeth, δηλαδή την περίοδο 2001-05. Τότε που ο Wilson τούς βοήθησε να κάνουν το μεγάλο βήμα μπροστά.

Και μιας και τον ανέφερα, να πω ότι οι Porcupine Tree είναι μία ακόμα «επιρροή» που έχει αφήσει το σημάδι της ανεξίτηλα στους AVKRVST. Από κει και πέρα, στις επτά συνθετικές απόπειρες του album, το αφτί δεν παύει να πιάνει σημεία που οι Νορβηγοί έχουν «εμπνευστεί» από σημαντικά συγκροτήματα, είτε πασίγνωστα είτε λιγότερο δημοφιλή, όπως οι Dream Theater, οι Mew, οι Mastodon, οι Anekdoten κ.α. Προφανώς, η συγχώνευση των παραπάνω ετερόκλιτων ήχων έχει αντίκτυπο και στη συνοχή του αισθητικού αποτυπώματος. Όμως, αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα του δίσκου, όπως ελπίζω να έκανα σαφές λίγο παραπάνω.

Αντί επιλόγου, θα προτιμήσω να πω, ειλικρινά και χωρίς πρόθεση ασέβειας, ότι αυτά καλό είναι να μη γίνονται.

Official Site: https://www.avkrvst.com/ 
Facebook: http://www.facebook.com/avkrvst 
Instagram: http://www.instagram.com/avkrvst 

346

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.