LIE HEAVY: “Burn to the Moon”

ALBUM

Είδος: Heavy Rock/Doom Metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Απριλίου 2024

Στο μουσικό μας σύμπαν συνήθως η φήμη σου προηγείται, κυρίως μέσα από το pedigree σου και την παρακαταθήκη που έχεις αφήσει από τις δισκογραφικές σου δουλειές, δεδομένου ότι αποτελούν κάποιου είδους συστατική επιστολή για να γίνεις γνωστός και αρεστός στους οπαδούς.

Κάπως έτσι λειτουργεί η συνθήκη και για τους Κυρίους (με Κάπα κεφαλαίο) Karl Angel (Blind-era Corrosion of Conformity, The Skull/Legions of Doom), Graham Fry (ex-Confessor), Jeff “JD” Dennis (Hank Sinatra and the Backsliders) και TR Gwynne, συμπράττοντας μουσικά στο νέο άτυπο super group των Lie Heavy. Και λέω άτυπο γιατί φαινομενικά θα μπορούσε να είναι, όμως οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο και παραμένουν low profile και “προσγειωμένοι” τύποι, πιστοί στην μουσική και το heavy ιδίωμα.

Στην πρόσφατη δισκογραφική απόπειρα “ Burn to the Moon” υπό την σκέπη της Heavy Psych Sound, δεν έχουμε να κάνουμε με ορισμένους μεσήλικες που δεν έχουν τι να κάνουν, που δεν βρίσκουν κάποιο καφενείο να παίξουν πρέφα και παλιμπαιδίζουν παίζοντας μουσική για να σκοτώσουν την ώρα τους. Όχι, ευτυχώς όχι, αν και ο καθένας είναι ελεύθερος να πράττει ό, τι του αρέσει και θα κριθεί επ’αυτού.

Ο δίσκος αυτός, η ταυτότητα του οποίου υπόκειται στο Heavy Rock πλαίσιο, είναι πεπαλαιωμένη μουσική παλαιάς κοπής, όχι όμως από την οπτική της φθοράς, της σήψης, και γενικότερα της ωρίμανσης, παρά από την πλευρά της gourmet προσέγγισης αποτελούμενη από υψηλού επιπέδου εκλεπτυσμένων και περίτεχνων τεχνικών σύνθεσης κομματιών με ύψιστο ποσοστό IQ μουσικότητας των συντελεστών του.

Οι δώδεκα συνθέσεις του άλμπουμ αποτελούν προϊόν Σαμπαθικής λατρείας, της ύστερης περιόδου, από το Vol 4 και έπειτα έως την κατακλείδα της Madman εποχής με μία Ozzy oriented φωνητική προσέγγιση με την οποία θα κολλήσεις και ασυναίσθητα θα τη συγκρίνεις με λοιπά σχετικά συγκροτήματα, καλή ώρα όπως οι Countraven, The Order of Israfel (και μετέπειτα Dun Ringill) μεταξύ άλλων.

Κατά βάση εδώ αναφερόμαστε για ένα δείγμα δουλειάς “σμιλευμένο” και “διαπαιδαγωγημένο” με υψηλές αξίες και ιδέες από την χρυσή δεκαετία των 70s, ως φόρος τιμής στους Led Zeppelin, Deep Purple, Thin Lizzy χωρίς να προσκολλάται μόνο εκεί, δείχνοντας περιθώρια εξέλιξης με Blues και Doom στοιχεία. Οι τετράδα δεν είναι καρεκλοκένταυροι μιας άλλης εποχής που φοβούνται το επόμενο βήμα και εμφανίζουν με φειδώ βέβαια για πρώτη απόπειρα νεωτεριστικά δεδομένα με τους Clutch στο “Chunkadelic” και τους Melvins στο “End the World” να είναι τα πιο προφανή.

Αξιόλογη δισκογραφική δουλειά Αμερικανοθρεμμένη με Southern αισθητική που παραφράζει το ρητό “Η γριά η κότα έχει το ζουμί” στο η “γριά η νότα έχει το ζουμί”.

Οπότε ρουφήξτε άφοβα τη σουπίτσα σας…και Fly to the Moon…

Facebook: https://www.facebook.com/lieheavy
Bandcamp: https://lieheavy.bandcamp.com/album/burn-to-the-moon

227

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 271 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...