CARNIFEX: “Necromanteum”

ALBUM

Είδος: Death Metal / Deathcore
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Οκτωβρίου 2023

Μα τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά; Δεν θα ηρεμήσουν λίγο; 15 χρονάκια και κάτι για τους παροικούντες στο San Diego στο γήπεδο του brutal death και ο χουλιγκανισμός που ρέει στις φλέβες τους δείχνει να δυναμώνει με κάθε κυκλοφορία. Μετά το πολύ καλό “Graveside Confessions” πριν 2 χρονάκια που τους ανέβασε ένα επίπεδο πιο πάνω στην, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καριέρα τους, οι Carnifex με το νέο “Necromanteum” δείχνουν να επανέρχονται στα αμελωδικά standards τους.

Θηριώδες υλικό λοιπόν, πολύ τεχνικό και πολυσχιδές, σχεδόν ανορθόδοξο. Ένα στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί ως μεγάλο ατού είναι τα εξαιρετικά solos του νέου lead κιθαρίστα Neal Tiemann που ξεχωρίζουν στα κομμάτια των Carnifex. Ένας χείμαρρος riffολογικών ιδεών που σκεπάζεται από το αδιάκοπο σφυροκόπημα του Shawn Cameron και το πηγαδήσιο growling του Scott Lewis ο οποίος θυμίζει σε στιγμές τον συγχωρεμένο Trevor Strnad των The Black Dhalia Murder (και αυτό ισχύει σε κομμάτια που προσεγγίζουν συνθετικά τους προαναφερθέντες όπως το intro track “Torn in Two” και επίσης το “Crowned in Everblack” – αυτό με μια βαριά heavy αλα Judas Priest αίσθηση). Ο ήχος βοηθάει κατά πολύ, είναι λιτός και καθαρότατος και σίγουρα σε αντίθετη περίπτωση, σε κάτι πολυφωνικό / πολυκάναλο ας πούμε, ο ακροατής θα έχανε το τόπι μέσα στον γενικό χαμούλη. Πέρα από τα προαναφερθέντα tracks αρκετά καλό είναι και το ομότιτλο “Necromanteum” όπως και το mini medley των “Bleed More” / “Heaven and Hell All at Once” με φοβερό solo στον επίλογο που κλείνει και το album.

Το “Necromanteum” δεν είναι ψυχαγωγικός δίσκος, τουλάχιστον αν τον εκλάβουμε με τα mainstream μέτρα και σταθμά. Και το ακροατήριο που στοχεύει είναι φυσικά οι απόφοιτοι της Σχολής Καφρικών Τεχνών που δεν δίνουν μία για χαριτωμένες μελωδίες και λυρικές πτυχές στη μουσική που απολαμβάνουν και τους αρέσει η στριφνότητα και οι δαιδαλώδεις δομές. Εδώ επικρατεί ξύλο, από τα πιο έντεχνα του είδους και οι Carnifex είναι κλασικοί αντιπρόσωποι. Το album απαιτεί την πλήρη αφοσίωση του ακροατή για να γίνει κτήμα του και ο ίδιος να δρέψει τα όποια καλούδια και αυτό σημαίνει μειωμένη απομνημονευτικότητα που φυσικά αυξάνεται με τον αριθμό των ακροάσεων. Όπως και στα υπόλοιπα albums των Αμερικανών που έχω καλύψει, είναι θέμα ατομικής ιδιοσυγκρασίας η αξιολόγηση, οπότε τσεκάρεις και κρίνεις φίλε μου.

Facebook: https://www.facebook.com/CarnifexMetal
Official website: http://www.carnifexmetal.com

464

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.