22: “You Are Creating – Limb 1”

Για μια ακόμη φορά, η παγκόσμια progressive rock / metal σκηνή θα πρέπει να νιώθει ευγνωμονούσα για την προσφορά της Νορβηγίας στο ιδίωμα.

Ο λόγος της αναφοράς, οι 22, μια μπάντα από το Trondheim, η οποία το 2010 κυκλοφόρησε το debut της “Flux” το οποίο έτυχε θερμής αποδοχής στη χώρα τους και μετά από δυο EP και αρκετές περιοδείες, κλείστηκε στο studio για να δημιουργήσει το επόμενο full length βήμα της. Το οποίο, να το θέσω κομψά, με “ξέσκισε”.

Πανέμορφο, αριστουργηματικό prog rock / metal με όλη την έννοια του όρου με διάχυτη για άλλη μια φορά την επιρροή από τους Leprous (έχω αναφέρει πολλές φορές το όνομά τους, το “Congregation” ίσως να είναι το πιο επιδραστικό album της δεκαετίας που διανύουμε) αλλά με αυτόφωτη προσωπικότητα. 

Προοδευτική μουσική με εξωπραγματικό ρυθμικό υπόβαθρο από τους Andreas Kjol Berg (drums) και Mats Paulsen (μπάσο), μουσικούς που ξέρουν πότε να σιγήσουν και πότε να χειμαρρεύσουν, καταπληκτικά φωνητικά από τον Per Kristian Fox Trollvik, έναν φοβερά εκφραστικό τραγουδιστή με φωνή που θα μπορούσες να τη θεωρήσεις ως την τέλεια μίξη του Greg Keller (πρώην Sieges Even), του Einar Solberg (Leprous) και του Daniel Gildenlow (Pain Of Salvation) και ευφάνταστα παιχνιδίσματα με γλυκύτατα licks στις κιθάρες από το Magnus Bormark.

Κορυφαίες στιγμές σε όλα τα κομμάτια. Με το έμπα του “Inspec” όπως και στο “Adam Kadmon Body Mass Index” νοιώθεις Sieges Evenικές δονήσεις της εποχής του “Sophisticated” / “Uneven”, το δε “Staying Embodied” με παρέπεμψε στους ’80’s pop / rock αστέρες Tears For Fears με ολίγη από Muse, καλό κομμάτι με όμορφο ρεφρέν. Μου άρεσε η μίξη των Red Hot Chili Peppers με τους Faith No More εν μέσω A-Ha ατμοσφαιρικού background στο “Sum of Parts” με το θαυμάσιο ρεφρέν του, το “A Mutation of Thrushes” με αποπροσανατόλισε αρχικώς με τη Jamiroquai soul / jazz αισθητική του μέχρι να εμφανιστεί μια ιδιαίτερη “παρεμβολή” πτυχή στο μέσο του η οποία ανήκει σε θεατρικά avant garde πλαίσια και ένοιωσα αμήχανα με το “Ectypes”, μια συναισθηματικότατη aklapsomounik μπαλάντα που “λάμπει” μέσα στον post rock λυρισμό της (το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το “#grief” των Made By Grey), ένα post στοιχείο που το αναγνώρισα και στο “You Are Creating” το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σύνθεση των Sigur Ros και στο “Node1” που κλείνει με αιθέρια synths αυτό το θαυμάσιο album.

Απελευθερωμένο prog; Pop prog; Intellectual sensible metal; Sieges Even σε jazz bar να τα πίνουν ακούγοντας σύγχρονους Pain Of Salvation; Για after 3am ξυδιασμένους εγκεφάλους που σβήνουν με μπύρες; Πες το όπως θέλεις, αλλά η ουσία είναι ότι όπως και να το πείς, το album είναι καταπληκτικό.

Με τόσο ουσιώδη, ύψιστου ενδιαφέροντος, λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη, μα με οργασμικές συναισθηματικές εκρήξεις τέχνη, η τετράδα από το Trondheim φρεσκάρει με ανοιξιάτικο ενθουσιασμό το σημαδεμένο από την καπήλευση σώμα του progressive rock. Μια σαφής αλληλεπίδραση ανάμεσα στον συνθέτη / δημιουργό και τον φυσικό αποδέκτη αυτού. Τον τελικό ακροατή. Αυθεντικότατη πρόταση συνολικά με πανέξυπνες ηχητικές συνυπάρξεις. Ως proaggresiver, καταγοητευμένος, το “You Are Creating –  Limb 1” των 22 πάει καρφί για τη λίστα στο τέλος του έτους. Απολύτως προτεινόμενο σε όλα τα αυτιά.

https://www.facebook.com/22newenergymusic
http://www.22.no/

504

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.