DETHONATOR: “Race Against The Sun: Part 2”

ALBUM

Είδος: Melodic Heavy/Thrash Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27 Νοεμβρίου 2020

Τους θυμάστε κάτι Άγγλους heavy/thrashers ονόματι Dethonator, που πριν περίπου ένα χρόνο κυκλοφόρησαν το πρώτο μέρος μιας concept μουσικής ιδέας με τίτλο “Race Against The Sun: Part 1”; Ε, λοιπόν ήρθε η στιγμή να απολαύσετε και το δεύτερο μέρος αυτού του concept, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ιστορία του Κόμη Δράκουλα μέσα από τα “μάτια” του Bram Stocker.

Και λέω να απολαύσετε, γιατί το “Race Against The Sun: Part 2” κρύβει μια μουσική έκπληξη στις συνθέσεις του και στο τρόπο προσέγγισης που μπορεί να σε αφοπλίσει. Οι Βρετανοί heavy/thrashers, σαν άλλοι μουσικοί “χαμαιλέοντες”, καταφέρνουν με περίσσιο θράσος και εμπιστοσύνη στο πηγαίο ταλέντο τους να “αλλάξουν” μουσικό ύφος, να ξεφύγουν από τις thrash επιρροές τους και να γίνουν πιο power, πιο gothic, πιο συμφωνικοί και πιο θεατρικοί ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό αυτό το horror αριστούργημα του Bram Stocker. Και πραγματικά, όπως ο χαμαιλέοντας “προσαρμόζεται” στο εκάστοτε φυσικό περιβάλλον ώστε να προστατέψει το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή, έτσι και οι Βρετανοί metallers στρέφοντας το μουσικό τους ύφος σε διαφορετικά μονοπάτια από τα συνήθη, φαίνεται να “ανταπεξέρχονται” στο αμφιλεγόμενο αυτό μουσικό βήμα τους.

Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι Dethonator στο “Race Against The Sun: Part 2”, σίγουρα δεν είναι άγνωστο στο metal κοινό. Πολλά groups έχουν επηρεαστεί στο παρελθόν και πολλά ακόμη θα ασχοληθούν στο μέλλον, με τα περισσότερα μάλλον να μην πείθουν και τόσο με την προσέγγιση τους. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο, όπου δείχνουν να κερδίζουν με το νέο τους album. Το γεγονός ότι δεν φοβήθηκαν να “τσαλακωθούν” ηχητικά ώστε να προσεγγίσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τη νοοτροπία, όσο το ύφος και την ατμόσφαιρα του έργου του Stocker, μοιάζει να τους έχει φέρει σε θέση μουσικής ισχύος από αντίστοιχες δουλειές άλλων σχημάτων. Το δεύτερο μέρος είναι τόσο heavy, όσο και power και συνάμα τόσο gothic, όσο και θεατρικό με αποτέλεσμα να ακούγεται σαγηνευτικό στην ολότητά του.

Αυτό που επίσης είναι διαφορετικό στο νέο πόνημα των Βρετανών metallers, είναι ότι πλέον δεν υπάρχει αρίθμηση των συνθέσεων γιατί απλούστατα τα κομμάτια δε χωρίζονται αλλά λειτουργούν ως μία “οντότητα”, ως ένα τραγούδι με επτά μέρη. Αυτό, ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι οι Dethonator λειτούργησαν με περίσσιο θράσος και δεν φοβήθηκαν το διαφορετικό. Βέβαια, κάπου κάπου θα συναντήσεις τις γνωστές τους thrashy επιρροές όπως σε κάποια riffs, solos και φυσικά στα “επιθετικά” φωνητικά που κρίνονται όμως υπεραπαραίτητα ώστε να αποδοθεί όπως του αρμόζει ο ρόλος του Δράκουλα. Και αν υπάρχει κάποιο κομμάτι που ανταποκρίνεται πλήρως στο ύφος και την ατμόσφαιρα του δίσκου, τότε αυτό είναι σίγουρα το “Beautiful In Death” όπου εκπέμπει όλη την goth-ίλα, όλη τη horror αισθητική και όλη τη θεατρικότητα που περικλείεται στο album.

Εάν το “Race Against The Sun: Part 1” γοήτευσε με τη heavy/thrash καινοτομία του, τότε το “Race Against The Sun: Part 2” σε αφοπλίζει με την θεατρικότητα και τη gothic νοοτροπία του. Οι Dethonator, καταφέρνουν να αλλάξουν άρδην το μουσικό τους ύφος χωρίς να χάνουν τη ζωντάνια και το πάθος τους. Το δεύτερο μέρος αυτού του concept, δείχνει μια άλλη, πιο ενδιαφέρουσα μουσική πτυχή της μπάντας που μάλλον μοιάζει να εντυπωσιάζει τον ακροατή. Εάν ήθελα να ακούσω ένα concept album με το ανάλογο θέμα μέσα στο 2020, τότε μάλλον το “Race Against The Sun: Part 2” θα ήταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου. Από τις καλύτερες προσεγγίσεις, όσον αφορά τη horror θεματολογία.

Facebook: https://www.facebook.com/dethonator/

568

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.