KHIRKI: “Κτηνωδία”

ALBUM

Είδος: Metal, Rock ‘n’ roll, Balkan folk metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Μαΐου 2021

Προσφάτως ο γράφων βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψει και να γευτεί μια εκπληκτικής ποιότητας μπύρα ντόπιας μικροζυθοποιΐας με το όνομα Κίρκη. Λίγες μέρες αργότερα σαν «μάννα εξ ουρανού», «σκάει» στο inbox ένα promo μιας εγχώριας μπάντας με το όνομα Khirki. Το λες και τυχαίο, ίσως καρμικό, μήπως μια ανώτερη δύναμη εκεί πάνω μας εμπαίζει ή μήπως το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μας. Αδιάφορο, το μόνο σίγουρο είναι η δεδομένη απόλαυση και για τα δύο. Όμως τη συγκεκριμένη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα συστατικά του ντεμπούτου δίσκου των Αθηναίων metallers και όχι του ζύθου, όσο και αν το τραβάει ο καιρός και η όρεξή μας.

Οι Mad John the Wise (άλλη εκπληκτική εγχώρια μπάντα) αποτελούν παρελθόν, όμως τα 3/4 του ρόστερ εκ των οποίων ο Δήμος Ιωάννου, Ορέστης Κατσαρός και Σπύρος Στεφανής, συνεχίζουν σαν τρίο τις μουσικές τους αναζητήσεις προς νέα πατροπαράδοτα μουσικά μονοπάτια με το άγρυπνο βλέμμα στο παρόν και το μέλλον των επιταγών της σύγχρονης «σκληρής» μουσικής, υπό το όνομα Khirki.

Οι Αθηναίοι ανήκουν σε ένα κλειστό club συγκροτημάτων που αποτελούνται από ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που τιμούν τα μουσικά ήθη και τις ρίζες του τόπου μας, χωρίς να μένουν προσκολλημένοι και στάσιμοι, αλλά βρίσκονται σε μια αέναη διαδικασία δημιουργικής αναζήτησης και εύρεσης νέων καλλιτεχνικών ερεθισμάτων.

«Εν αρχή ην ο λόγος» ή καλύτερα η μουσική των Socrates, με τους Rotting Christ να ακολουθούν και τους Vavoura Band με το πρόσφατο δίσκο “Τώρα το λένε…Ethnic” (αποτελούμενο από παλιές ηχογραφήσεις) να σιγοντάρουν από κοντά. Όμως δεν σταματάμε εδώ καθώς όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, το κλειστό club που προαναφέραμε δεν είναι και απαραίτητα μικρό, και αποτελείται από πληθώρα ονομάτων, και συμπληρώνεται (ενδεικτικά αναφέροντας) από του VIC, Babel trio, Balothizer, Θραξ Πανκc, Raw in Sect με το άλμπουμ “Κίτρο”, τον Σείριο Σαββαΐδη, πλέον και με τους Khirki.

Το κοινό στοιχείο όλων τους είναι σίγουρα η αμέριστη αγάπη για την μουσική, η όρεξη για πειραματισμό, μια δημιουργική διάθεση που αναβλύζει γάργαρη σαν από πηγής νερό, τοποθετημένα κάτω από ένα traditional επιστέγασμα.

Με τον τίτλο “Κτηνωδία” λοιπόν, μας συστήνονται (ξανά) οι Αθηναίοι και η μόνη ομοιότητα σημασιολογικά με την μουσική τους, είναι αυτή η αγριότητα και ωμότητα που μας την παρουσιάζουν, δεδομένου ότι όλα τα κομμάτια είναι μια ωδή προς το κέφι και την διασκέδαση.

Η τωρινή μετενσάρκωση της Κίρκης δεν είναι κάποια μάγισσα που πρόκειται να μας μεταμορφώσει σε οτιδήποτε μέσα από το κρασί της, αλλά ένα εκκωφαντικό power trio το οποίο δημιουργεί μια ιδιαίτερη «ηχητική απόσταξη» μέσα από αμέτρητα riffs, συνθέσεις με έντονη ρυθμικότητα, up lifting ατμόσφαιρες, ξέφρενα τραγούδια, αυξημένες εντάσεις, ικανή να μας μαγέψει.

Σαν μαινόμενοι ταύροι, όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι, ξεχύνονται με την ηλεκτρική φρενίτιδα της παλιοπαρέας του Stephen Brodsky, Ben Koller, Nick Cageao, γνωστοί και ως Mutoid Man. Οι “πολύχρωμες” συνθέσεις, μελωδίες και ατμόσφαιρες των Baroness και η μεταλλική punk ‘n’ Roll «αλητεία» των Kvelertak, έρχονται σε απόλυτη αρμονία με τη Βαλκανική μουσική του Goran Bregovic, το Anatolian rock της Gaye Su Akyol, την Αραβική ιδιοσυγκρασία της Yasmine Hamdan, το Αγγλικό folk rock και την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, ακόμα και τα ρεμπέτικα.

Στον δίσκο είναι έντονο το τοπικό, μυθολογικό και ζωικό στοιχείο, δημιουργώντας μια φολκλορική διάθεση η οποία ενισχύεται με την χρήση βιολιού, ακουστικών και παραδοσιακών οργάνων στις εκάστοτε ενορχηστρώσεις. Πάντως στα πιο μελωδικά και ακουστικά μέρη υποβόσκουν αναφορές σε συγκροτήματα όπως Scyclad, Amorphis, ενώ και το κίνημα των “μονομεϊντενάδων” έχει την τιμητική του με «σκοτεινές» ακουστικές μελωδίες βγαλμένες από το X-Factor.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στον δικό μας Μάνθο Στεργίου (Manster Design) ο οποίος φιλοτέχνησε το φοβερό εξώφυλλο που κοσμεί την “Κτηνωδία”, με οπτική και αισθητική που σε κάνει να θέλεις να το «γευτείς».

Η κυκλοφορία των Kirkhi πραγματικά ήρθε την καταλληλότερη στιγμή από πολλές απόψεις, με τον καιρό και την αλλαγή της γενικότερης διάθεσης να είναι στα προτερήματά μας, καθώς το μουσικό πανηγύρι της «Κτηνωδίας» θα σε ξεσηκώσει να πάρεις τις θάλασσες και τα βουνά, για να σύρεις τον χορό ή να στήσεις ένα mosh pit παρέα με τους δικούς σου συνοδοιπόρους, συντροφιά με το κατάλληλο απεριτίφ.

Facebook: https://www.facebook.com/khirkiofficial
Bandcamp: https://khirkirocks.bandcamp.com/

1138

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...