OZRIC TENTACLES

TRIBUTE

Οι Ozric Tentacles είναι μια μπάντα που δεν χωράει εύκολα σε καλούπια. Από την ίδρυσή τους το 1983, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό ήχο που αντλεί στοιχεία από το psychedelic rock, prog rock, space rock, την ηλεκτρονική αλλά και ethnic μουσική.

Η μουσική τους είναι ένα καλλιτεχνικό όραμα σύνθετων μελωδικών γραμμών και παράξενων ρυθμών πάντα κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο τους κάνει τόσο μοναδικούς που δεν μπορούν να χωρέσουν στα στενά όρια ενός είδους. Με αφορμή τα live τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 19 και 20 Απριλίου αντίστοιχα (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας για το καλλιτεχνικό όραμα της μπάντας.

Η μπάντα ξεκίνησε το 1983 όταν τα αδέρφια Ed Wynne (κιθάρα και πλήκτρα) και Roly Wynne (μπάσο) ήταν στο συγκρότημα “Bolsem People” και βρέθηκαν να τζαμάρουν με τον πληκτρά Roly Wynne για πάνω από 6 ώρες. Για να φανταστείτε το μέγεθος ψυχεδελικών φαγώσιμων που είχαν καταναλώσει, πριν ξεκινήσουν το τζαμάρισμα συζητούσαν για περίεργα ή εξωγήινα δημητριακά. Έτσι, κατά την διάρκεια του τζαμαρίσματος, όταν κάποιος από το κοινό τους ρώτησε ποιο είναι το όνομα της μπάντας τότε ο Ed Wylen απάντησε: Ozric Tentacles.

Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή της μπάντας για το πως βρήκαν το όνομά τους, αλλά εγώ πιστεύω ότι θέλουν να κάνουν χιούμορ, καθώς στις λιγοστές συνεντεύξεις που έχουν δώσει φαίνονται να είναι τεράστια trolls. Τo “Ozric” είναι μια αρχαία σκανδιναβική λέξη που σημαίνει: “θεϊκή ενέργεια” και το “tentacles” σημαίνει: “πλοκάμια” , οπότε πιθανολογώ ότι αναφέρονται σε κάποιο μυθολογικό θαλάσσιο πλάσμα που είδαν μετά από κάποιο bad trip.

Οι Ozric Tentacles παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψαν ποτέ σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 30 albums ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο πωλήσεις. Η μπάντα κατάφερε να διαδώσει την μουσική της μέσω κασετών, χέρι με χέρι στην αρχή και μέσω των εξαιρετικών εμφανίσεων που έκαναν. Οι χίπηδες του underground κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album “Erpsongs” το 1984 και ηχογραφήθηκε σε σπίτι με πολύ λίγα μέσα και με ένα χειροποίητο εξώφυλλο. Η συνέχεια τους βρήκε να κυκλοφορούν τα “Punget Effulgnet” , “Erpland” και “Jurassic Space” το 1989, 1990, 1993 αντίστοιχα, συνεχίζοντας με την ίδια DIY αισθητική και εδραιώνοντας την φήμη τους στον ψυχεδελικό χώρο.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην πυκνή δισκογραφία του σχήματος. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στο γεγονός ότι ακόμα και στις πιο σύγχρονες κυκλοφορίες του σχήματος (“Technicians of the Sacred”, “Space for the Earth”, “Lotus Unfolding”), δείχνουν τη δημιουργικότητα της μπάντας αλλά και την δίψα της να ανακαλύψει καινούργιους μουσικούς ορίζοντες με κύριο γνώμονα την ψυχεδέλεια.

Οι Ozric Tentacles είναι ένα καλλιτεχνικό φαινόμενο το οποίο επηρεάζει στο background σχήματα αλλά και ακροατές και φαίνεται ότι δεν θέλησαν ποτέ να βγουν μπροστά στους προβολείς, επιμένοντας στις ανεξάρτητες παραγωγές. Οι χίπηδες του underground ψυχεδελικού ήχου, προσφέρουν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία στους ακροατές και θεωρώ ότι είναι ένας καλά κρυμμένος θησαυρός όπου δεν θέλει να ανακαλυφθεί.

323

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 132 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.