Drunken Gramophone, Film Jacket 35, Huge Dwarf (06/02/2015) Death Disco

Με κάποια χρονική, ίσως και ελαφρώς νοητική καθυστέρηση, οφειλόμενη εν μέρει στο εργασιακό σφυροκόπημα  Δευτέρας- Παρασκευής και εν μέρει σε κληρονομικό χάρισμα μπαίνω στον μικρό, ζεστό χώρο της Death Disco.

Με το κεφάλι μουδιασμένο ακόμα παραγγέλνω την πρώτη μπιρίτσα, ελπίζοντας στο καλό ξεκίνημα του Σαββατοκύριακου, άλλωστε το πρόγραμμα του σημερινού gig προμηνύει κάτι τέτοιο αφού περιλαμβάνει τρία νέα ελπιδοφόρα μουσικά εγχειρήματα.   

Ο Huge Dwarf, ήδη βρίσκεται επί σκηνής, με την κιθάρα του, πίσω από τον υπολογιστή και το μικρόφωνο του. Αν και δυστυχώς έχω χάσει, μαζί με πολλούς άλλους  αργοπορημένους, το ξεκίνημα του, καταφέρνει γρήγορα να με κερδίσει, ξυπνώντας το ενδιαφέρον με τις ατμοσφαιρικές του λούπες, τις όμορφες κιθάρες και την μελωδική του φωνή.

Ο ήχος της μουσικής του πυροδοτεί συνειρμούς παραπέμποντας σε πληθώρα επιρροών, παρουσιάζοντας όμως μία λίγο πιο έντονη ροπή στην ψυχεδέλεια των Pink Floyd και κάτι τέτοιο αρκεί για να αγγίξει το δικό μου τουλάχιστον γούστο. Καλή φάση, ότι πρέπει για αποσυμπίεση και σίγουρα ένα ονοματάκι που κρατάμε στα υπ’ όψιν για το μέλλον. 

Huge Dwarf setlist
Feel Free
Your Look
Illusions
Stay Alive
It’s Easy

Οι Film Jacket 35 παίρνουν με την σειρά τους την θέση τους μπροστά στα drums (Giannis S.) και την κιθάρα (Dimitris J.). Βοηθούμενοι και από τον διαρκώς  αυξανόμενο αριθμό των θεατών ανεβάζουν τις εντάσεις και παρουσιάζουν μία ζωηρή indie/garage άποψη που προσωπικά με εντυπωσιάζει. Παρά το ότι η μπάντα έχει κατά λίγο ξεπεράσει το πρώτο έτος της, παρουσιάζοντα σωστά δεμένοι ως ντουέτο και με εμφανώς κατασταλαγμένοι για την υφολογική κατεύθυνση που θέλουν ακολουθήσουν, κάτι που συχνά αποτελεί ζητούμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα στις περισσότερες μουσικές παρέες. Τα φωνητικά τους στραγγαλίστηκαν κάπως μέσα στη nοise ατμόσφαιρα τους αλλά αυτό λίγο επηρέασε την συνολική τους εικόνα.

Φωτεινός και ταυτόχρονα βρώμικος ήχος με αρκετό reverb, νεανικό θράσος, rock attitude και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης κυκλοφορίας του ομώνυμου EP τους ( https://filmjacket35.bandcamp.com/ ).

Film Jacket 35 setlist
High school roaches (Bass Drum of Death cover)
Jerkwater town
The drag (Ty Segall cover)
Baby bleeder
Mint smoke
Girl like crow
Untitled
Workin’ (Black Lips cover)
She’s like heroin to me (Gun Club cover)
New grounds
Down the hole

Ένα τέταρτο πριν τις έντεκα φτάνει η ώρα που οι headliners θα ξεκινήσουν το δικό τους setlist με το “blues back in town”, τίτλος και ήχος που με το πρώτο άκουσμα επιβεβαιώνουν τις νύξεις που αφήνει το όνομα τους, οι Drunken Gramophone αποπνέουν μυρωδιά από bourbon και αστικά blues περασμένων δεκαετιών της Αμερικής. Το group των Θοδωρή Ταλαμάγκα (κιθάρα, φωνητικά), Estell Fillip (bass) και Ορέστη Πέτικου (τύμπανα) δίνει μία  δυναμική παράσταση, βασισμένη στις ρίζες του rock και μπολιασμένη με μοντέρνα στοιχεία ώστε να ισορροπούν κάπου ανάμεσα στο ρετρό και το σύγχρονο.

Σταθερή και ουσιαστική στο μπάσο η Estell κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει για να σφιχτοδέσει την παρορμητική διάθεση των Ορέστη και Θοδωρή που οργιάζουν σε τύμπανα και κιθάρα. Έκπληξη τα φωνητικά του Θοδωρή που διαθέτει καλά εκφραστικά στοιχεία και ιδιαίτερο φωνητικό μέταλλο, κάπως ασυνήθιστό –μου θύμισε κάποιους post-punk ερμηνευτές – αλλά όχι αταίριαστο για το στυλ που οι Drunken Gramophone επιλέγουν.

Επικοινωνιακό και ευδιάθετο το τρίο θα εκτελέσει 11 κομμάτια , ένα εκ των οποίων με την συνδρομή της φίλης τους Αθηνάς, θα ευχαριστήσει τον Σταμάτη για την κατασκευή μέρους του εξοπλισμού τους (ένα μικρόφωνο από παλιό τηλέφωνο και ένα κρουστό από κάποιο ανακυκλωμένο μεταλλικό δοχείο), θα ευχαριστήσει τον Μάνο (στο στούντιο του οποίου έχουν βρει στέγη όλο το line-up της βραδιάς. Κυρίως όμως θα δώσουν ένα έντονο live και θα εντυπωσιάσουν με τις δυνατότητες του, από το δεύτερη μόλις εμφάνιση τους. Έπονται πάντως  κι άλλες στο μέλλον με πρώτη την αυριανή (link) και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε φορά θα είναι και καλύτερη για μία μπάντα που δείχνει ότι ήρθε για να μείνει.

Drunken Gramophone setlist
Blues Back In Town
Grandpa’s Gun
Turn
Baby Rain
Astro (The White Stripes cover)
The Outlaw
No Wow (The Kills cover feat. Athina Kon)
Your Love
Hate Song
Bukowski (The Drunkard + Jam)
Leave

Photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

422