DEMONS & WIZARDS: “III”

ALBUM

Ένα από τα σημαντικότερα νέα της χρονιάς που διανύουμε που θα χαροποιήσει αφάνταστα τους φίλους του κλασικού heavy/power metal, είναι αναμφίβολα το νέο album των Demons & Wizards. Όχι πως δεν ηταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πλέον έχει πάρει σάρκα και οστά.

Το μουσικό ‘’τέκνο” των Jon Schaffer και Hansi Kursch, έπειτα από μία 15ετή δισκογραφική απουσία, επανέρχεται δριμύτερο και αποφασισμένο αυτή τη φορά να μείνει και να έχει συνέχεια είτε με νέο υλικό είτε με ζωντανές εμφανίσεις. Μετά τη παγκόσμια περιοδεία που είχαμε τη τύχη να περάσει και από τα μέρη μας στα πλαίσια του Chania Rock Festival, οι συμπαθείς ηγέτες των Iced Earth και Blind Guardian ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το ‘’III” όπως τιτλοφορείται το νέο album και να μας μυήσουν ακόμα περισσότερο σε αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν ξεκινούσαν αυτό το μουσικό ταξίδι.

Οι Demons & Wizards, μπορεί να υπάρχουν από το 1997 αλλά οι συνεχείς υποχρεώσεις των ηγετών του με τα δύο σχήματα τους, τους Iced Earth και τους Blind Guardian, δεν άφηναν το χώρο που χρειάζονταν οι Jon Schaffer και Hansi Kursch για να μεγαλώσουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν και μπορούν το όνομα αυτού του project. Τα ‘’Demons & Wizards” και ‘’Touched By The Crimson King”, έπεσαν σα κεραυνός εν αιθρία στη heavy metal κοινότητα αφήνοντας μας έκπληκτους με την ηχητική προσέγγιση που οι δύο πολυτάλαντοι μουσικοί κατάφεραν σε αυτό το νέο τους εγχείρημα. Ο συνδυασμός του Αμερικανικού heavy/power ήχου των Iced Earth με το χορωδιακό και μελωδικό στα όρια της όπερας power των Blind Guardian, έδειχναν να ταιριάζουν και να δημιουργούν ένα εξαιρετικό νέο κράμα ήχου που μέχρι τότε δεν είχε ξανακούσει η metal σκηνή. Το ‘’III”, έρχεται να φέρει ακόμη μία πρωτοτυπία καθώς ακούγεται πιο ώριμο, πιο heavy και πιο ατμοσφαιρικό και επικό ξεχωρίζοντας πλέον τον ήχο των Demons & Wizards από τα σχήματα των δύο mastermind τους.

Προφανώς και οι επιρροές από τις μπάντες των Jon Schaffer και Hansi Kursch δε γίνεται να λείπουν, όμως το ‘’III” σίγουρα δεν είναι ούτε κοντά στους Iced Earth ούτε κοντά στους Blind Guardian. Είναι κάτι διαφορετικό ηχητικά, είναι το album που εδραιώνει μουσικά τους Demons & Wizards και οριοθετεί τον ηχητικό προσανατολισμό αυτού του supergroup ξεχωρίζοντας το από οποιαδήποτε ταμπέλα Iced Earth και Blind Guardian. Το ‘’III”, είναι οι Demons & Wizards και αναμφίβολα ένας δίσκος- σταθμός για το μέλλον του group.

Αυτό που έχουν καταφέρει οι Jon Schaffer και Hansi Kursch σε αυτό το album, και σε αυτό ίσως βοήθησε και η μεγάλη αποχή, είναι να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο ηχητικό σύνολο, με αρκετά ώριμες και ψαγμένες συνθέσεις και με μία επική ατμόσφαιρα που να θυμίζει αρκετά concept album. Άλλωστε οι συνθετικές ικανότητες των δύο mastermind, αγγίζουν τη τελειότητα είτε πρόκειται για τις μπάντες τους είτε για τους Demons And Wizards. Εδώ, τα Iced Earth-ικά riffs του Jon Schaffer δείχνουν να κουμπώνουν με τις μελωδικές ερμηνείες ala Blind Guardian του Hansi Kursch χωρίς κανένα να υπερισχύει πέραν της Demons & Wizards ατμόσφαιρας και διάθεσης. Κομμάτια όπως τα ‘’Diabolic” και ‘Invincible”, κρατούν τα Iced Earth και Blind Guardian στοιχεία τους αλλά ταυτόχρονα ακούγονται πιο επικά και πιο ατμοσφαιρικά με αποτέλεσμα να κερδίσει στα σημεία ο Demons & Wizards νέος ήχος.

Ίσως οι πιο επικές και συνάμα συναισθηματικές ερμηνείες, να ανήκουν στα ‘’Timeless Spirit” και ‘’Children Of Cain”. Πρόκειται για δύο μπαλαντοειδή τραγούδια, με αρκετές ομοιότητες με πολλές από τις μπαλάντες των Iced Earth και Blind Guardian, και όμως τόσο διαφορετικά από αυτές αφού κυριαρχεί η επικότητα και η ατμόσφαιρα. Τα ‘’Wolves In Winter” και ‘’Dark Side Of Her Majesty”, έχουν μια πιο στακάτη και heavy διάθεση ενώ η στιχουργική δουλειά που έχει γίνει πραγματικά σε αφήνει εμβρόντητο. Κάτι τέτοια κομμάτια, ξεχωρίζουν τους εξαιρετικούς τραγουδοποιούς από τους υπόλοιπους και οι Jon Schaffer και Hansi Kursch ευτυχώς είναι τέτοιοι. Η μουσική ευφυΐα αυτών των δύο, τους κατατάσσει στις μεγαλύτερες μορφές της heavy metal σκηνής και κάνει τους Demons & Wizards ένα κανονικό group και όχι ένα απλό project.

Ακούγοντας προσεκτικά το δίσκο, αυτό που θα σε εντυπωσιάσει πέρα από τις συνθέσεις και τη μουσική είναι η ‘’πλοκή” των κομματιών, που φαντάζει σαν ένα concept album. Αυτό το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει όλα τα κομμάτια και σου δίνει την αίσθηση ότι ξετυλίγεται σιγά-σιγά το κουβάρι μιας μυστηριώδους μουσικής περιπέτειας. Μίας περιπέτειας, όπου ο ήρωας θα καταφέρει να υπερνικήσει το σκοτάδι και να ξαναβγεί στο φως. Μιας περιπέτειας, που αρμόζει στη ποιότητα των δύο καλλιτεχνών και δείχνει ικανή να σε κάνει να παραδεχτείς ότι οι Demons & Wizards είναι ένας ξεχωριστός μουσικός οργανισμός και όχι παραπαίδι των Iced Earth και Blind Guardian. Και αν το ομώνυμο ‘’Demons & Wizards” είναι η γέννηση αυτού του παιδιού και το ‘’Touched By The Crimson King” είναι η παιδική και εφηβική του ηλικία, τότε το ‘’III” είναι η ενηλικίωση του, η ‘’άνδρωση” του όπου αποκτά τη δική του ταυτότητα, τη δική του προσωπικότητα.

Για αυτούς που αμφισβητούσαν τη ταυτότητα των Demons & Wizards, το ‘’III” έρχεται να τους δώσει μια ηχηρή και πληρωμένη απάντηση. Οι Demons & Wizards είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δε θα είχε νόημα άλλωστε ούτε για τους ίδιους τους δημιουργούς του, να φτιάξουν κάτι ίδιο με αυτό που ήδη έχουν. Οι Demons & Wizards, δεν είναι τίποτα παραπάνω από κοινές μουσικές ιδέες και ανησυχίες των Schaffer και Kursch και το ‘’III” είναι η ολοζώντανη αποτύπωση τους. Κλείστε τα μάτια και αφεθείτε σε αυτή τη μυστηριώδη περιπέτεια. Ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς, άνετα.

1307

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.