THE MYSTERY LIGHTS

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σε μία περίοδο όπου το ήμισυ της μουσικής σκηνής έχει χωριστεί για την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, οι Mystery Lights κάνουν το παράδοξο και ακολουθούν την αντίστροφη πορεία προς την Ανατολική ακτή, αναζητώντας την καλλιτεχνική τους μούσα μέσα από τη δράση και την ποικιλομορφία του “Μεγάλου Μήλου”. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η μπάντα: «Πάντα ήμασταν επηρεασμένοι από την κουλτούρα της Νέας Υόρκης». Το συγκρότημα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η σύγχρονη μουσική, στην προκειμένη το rock ‘n’ roll, μπορεί να ονειρευτεί και να δημιουργηθεί.

Η ιστορία της μπάντας ξεκινάει πίσω στο 2004 και συγκεκριμένα σε μία μικρή πόλη, τη Salinas της Καλιφόρνια, όπου ο Michael Brandon και ο Luis Alfonso (αμφότεροι μοιράζονταν την αγάπη τους για συγκροτήματα όπως Mc5, Velvet Underground, Dead Moon και The Fall), αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τη δική τους μπάντα για να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Έκτοτε και για δέκα χρόνια, περιόδευσαν ασταμάτητα μέχρις ότου μεταναστεύσουν σε ένα διαμέρισμα στο Ridgewood, Queens, μετατρέποντας το υπόγειο σε πρόχειρο χώρο πρόβας.

Οι Καλιφορνέζοι, με έδρα πλέον στο Brooklyn, έχουν καταφέρει να “μπολιάσουν” στο garage rock τους αρκετή δόση ψυχεδέλειας, με τον δέοντα σεβασμό στον ήχο των ’60s και μία δόση “γλυκιάς μελαγχολίας”. Η μουσική τους είναι γεμάτη με τριπαρισμένες, κιθάριστικές μελωδίες, fuzz και reverb που “σιγοβράζουν” και ταιριάζουν ιδανικά με τα φωνητικά, που ακούγονται άλλοτε σαν να παρακαλούν και άλλοτε σαν να χλευάζουν, και όλα αυτά σε συνδυασμό με μία πληθώρα ηχητικών εφέ.

Έπειτα απο αλλεπάλληλες αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας και λίγο πριν το μεγάλο άλμα, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους άλμπουμ “Teenage Catgirls & Mystery Lightshow”, την πρωταπριλιά του 2009.

Με ανανεωμένη πάλι σύνθεση, προσθέτοντας τον Alex Amini στο μπάσο και τον Nick Pillot στα τύμπανα, παίζουν ασταμάτητα σε μουσικές σκηνές, δημιουργώντας αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά τους, μέσα από τις γεμάτες ενέργεια ζωντανές εμφανίσεις τους, περνώντας με αυτόν τον τρόπο μέσα από το μικροσκόπιο αρκετών εταιρειών. Εντυπωσιασμένοι από τη μουσικότητα, το ρυθμό και την ακατέργαστη και ασταμάτητη ενέργεια της μπάντας, οι Mystery Lights δεν αργούν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Wick (θυγατρική της Daptone Records), και με τον Wayne Gordon στην κονσόλα και στην παραγωγή, κυκλοφορούν το πρώτο τους single “Too Many Girls” b/w “Too Tough to Bear”, απολαμβάνοντας καθολική αποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Μέχρι και την επίσημη, πρώτη κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ τους στις 24/6/2016 και εν μέσω συνεχόμενων ζωντανών εμφανίσεων, οι Mystery Lights είχαν δικαιολογημένα πάρει το στέμμα της “καλύτερης garage μπάντας στην Νέα Υόρκη”, σύμφωνα και με το περιοδικό NME, “βουλώνοντας” ουσιαστικά τα στόματα αρκετών, που παραπονιόντουσαν ότι δεν έχει να επιδείξει τίποτα καλό, η εκεί μουσική σκηνή. Ακολούθησαν εκτεταμένες περιοδείες με πολλές στάσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, οι οποίες βαθμιαία ανάγκασαν την μπάντα να “μεγαλώνει” και από εκεί που έπαιζε support act σε “τρύπες”, να βρίσκεται πρώτο όνομα σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ παγκοσμίως.

Μετά από 2 χρόνια συνεχόμενων ζωντανών εμφανίσεων ανά την υφήλιο, το συγκρότημα επιστρέφει στην βάση του στο Queens, για τη δημιουργία του δεύτερου δίσκου της, “Too Much Tension”, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, και πάλι υπό την καθοδήγηση του Wayne Gordon. Η ηχογράφηση έγινε στα ιδιόκτητα στούντιο της Daptone Records, και ενώ η προσέγγιση δεν απέχει πολύ από τον τρόπο που έγινε στον ομώνυμο πρώτο δίσκο, το “Τ.Μ.Τ.” βρίσκει την μπάντα να “ψάχνει” λίγο βαθύτερα στις εκλεκτικές επιρροές της και να προσθέτει στοιχεία στον ήχο της, ενώ παράλληλα αντανακλά στο παρελθόν. Αναμιγνύοντας τους μυστηριώδεις και επιτακτικούς synth ήχους συγκροτημάτων όπως οι Normal και οι Suicide, με την ενέργεια της χρυσής εποχής του punk, την pop ευαισθησία των Kinks και την εκτελεστική σκοπιμότητα των Television, οι Mystery Lights στέλνουν το ιδιοσυγκρασιακό τους acid/garage rock ‘n’ roll τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Εν μέσω περιοδείας και στο πλαίσιο της προώθησης του νέου δίσκου, παρέα με τους δικούς μας B.U.S., θα μας επισκεφτούν στις 19/2 κάνοντας μία στάση στο Gagarin 205, μετατρέποντάς το σε χρονομηχανή και προσφέροντας ένα τριπαρισμένο, ψυχεδελικό μουσικό ταξίδι με αφετηρία τα ’60ς, σε όσους παρευρεθούν…

Πηγές:

  • Daptone Records The Mystery Lights
  • Facebook The Mystery Lights
  • All Music The Mystery Lights
1007

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 251 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...