GRAND MAGUS

INTERVIEW

Φέτος, για άλλη μία φορά το Release Festival κάνει την διαφορά φιλοξενώντας τεράστιες μπάντες με εμβληματικούς καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει τη Metal μουσική.

14 Ιουνίου είναι μία από τις τρείς πιο metal ημέρες του καλοκαιριού (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) όπου Headliners θα είναι η, κατά την γνώμη μου, μεγαλύτερη Thrash Metal μπάντα όλων των εποχών ονόματι Megadeth που θα πλαισιώνεται από τους επίσης θρυλικούς και πολυαγαπημένους μου Blind Guardian και φυσικά από τους Grand Magus, οι οποίοι μας κάνανε την τιμή και διέθεσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να μας δώσουν μία καταπληκτική συνέντευξη, μέσω του κιθαρίστα/τραγουδιστή τους, Janne “JB” Christoffersson.

Γεια σας, καλώς ήρθατε στο Rockway και σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας! Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιαδήποτε ιστορική προσωπικότητα, ζωντανή ή νεκρή, για ένα τραγούδι, ποια θα ήταν και γιατί;
Υποθέτω ότι η ιστορική προσωπικότητα σημαίνει κάποιον μουσικό; Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί να επιλέξω, αλλά νομίζω ότι ο Phil Lynott ήταν εξαιρετικός συνθέτης και στιχουργός και η μουσική που έκανε ήταν αρκετά διαφορετική με πολλούς τρόπους από αυτά που κάνω εγώ, οπότε ίσως αυτό να ήταν ένας ενδιαφέρων συνδυασμός.

Πώς επηρεάζει η μυθολογία τη μουσική και το στυλ των εμφανίσεών σας;
Οι μύθοι και η μυθολογία έχουν μεγάλη επίδραση στους στίχους μου, σίγουρα. Δεν ξέρω αν η ίδια η μουσική είναι τόσο επηρεασμένη από τη μυθολογία όμως. Έχουμε κάποια κομμάτια με έντονη παραδοσιακή λαϊκή μουσική επιρροή. Σχεδόν σε κάθε άλμπουμ ξεκινώντας από το MONUMENT, το δεύτερο άλμπουμ μας από το 2003.

Αν μπορούσατε να καλέσετε ένα μυθικό πλάσμα να σας συνοδεύσει στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εμφάνισής σας στην Ελλάδα, ποιο θα ήταν;
Ε, σίγουρα όχι η Μέδουσα! Τι θα λέγατε για τον Μινώταυρο; Φαίνεται αρκετά μέταλ και πιθανότατα θα μπορούσε να ενθουσιάσει το κοινό. Ή ίσως μια Χίμαιρα;

Ποιο είναι το πιο παράξενο ή απρόσμενο πράγμα που σας έχει συμβεί ποτέ κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εμφάνισης;
Νομίζω ότι ήταν η τελευταία μας εμφάνιση σε μια περιοδεία που κάναμε με τους Motorhead το 2010. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μας τραγουδιού, IRON WILL, ο Lemmy (ντυμένος ως καμπούρης), ο Phil (ντυμένος ως γελωτοποιός) και ο Mikkey (ντυμένος ως κάτι που μόνο ο Θεός ξέρει) ήρθαν στη σκηνή και άρχισαν να αποσυναρμολογούν το σετ του ντράμερ μας κομμάτι κομμάτι. Στο τέλος του τραγουδιού, του είχε μείνει μόνο το ταμπούρο και το hi-hat, χαχα!

Αν έπρεπε να δημιουργήσετε ένα μαγικό φίλτρο που να αντιπροσωπεύει την ουσία της μουσικής σας, ποια συστατικά θα περιλάμβανε;
Αίμα, κρασί και μπύρα!

Ποιο μαγικό ξόρκι από τη φαντασία θα θέλατε να μπορείτε να ρίξετε στην πραγματική ζωή, και γιατί;
Κάποιο είδος θεραπευτικού ξόρκι φυσικά. Πόσο φοβερό θα ήταν να μπορείς να θεραπεύσεις τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο;

Πώς οραματίζεστε την απόλυτη εμπειρία ενός φαν των Grand Magus σε μια ζωντανή εμφάνιση στην Ελλάδα;
Τεράστιος ήχος, τα σωστά τραγούδια και ιδρωμένη μεταλλική δύναμη!

Αν μπορούσατε να εμφανιστείτε σε οποιοδήποτε μυθικό βασίλειο ή εναλλακτική διάσταση, πού θα ήταν και πώς θα ήταν το κοινό;
Χμμ… αυτό είναι δύσκολο. Θα έπρεπε να κάνω μια μικρή στροφή: θα ήθελα πολύ να εμφανιστώ ως GRAND MAGUS στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ας πούμε το 1982 ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι η μουσική μας θα ταίριαζε απόλυτα εκείνη την περίοδο και υπήρχε ένα ειδικό συναίσθημα εκείνη την εποχή, ξέρετε; Με το μέταλ να αρχίζει να γίνεται κάτι τεράστιο.

Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η μουσική στο βασίλειο της φανταστικής λογοτεχνίας και της αφήγησης;
Έναν αρκετά μεγάλο ρόλο θα έλεγα. Ξεκινώντας από την κλασική μουσική φυσικά και υπάρχουν ακόμη παραδείγματα συγγραφέων φαντασίας που γράφουν για συγκροτήματα, όπως ο Michael Moorcock που έγραψε στίχους τόσο για τους Hawkwind όσο και για τους Blue Oyster Cult. Υποθέτω ότι είναι σαν μια διασταυρούμενη επικονίαση: η μουσική εμπνέει συγγραφείς και οι συγγραφείς εμπνέουν μουσικούς.

Αν η μουσική σας μπορούσε να μεταφέρει τους ακροατές σε οποιοδήποτε φανταστικό κόσμο, πού θα τους πήγαινε και ποιες περιπέτειες θα ζούσαν;
Νομίζω ότι αυτό είναι περίπου αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σε όλη μας την καριέρα – να σας απομακρύνουμε από την καθημερινή μονότονη ύπαρξη με όλα τα βαρετά πράγματα και το άγχος και την πίεση και αντί να σας τοποθετήσουμε σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία και θαύματα. Κυρίως σε ένα μέρος όπου βρίσκετε τη δική σας δύναμη και ισχύ.

Ευχαριστούμε πολύ για άλλη μία φορά. Τα λέμε από κοντά 14/6!

Προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας ΤΩΡΑ και επωφεληθείτε από τις μεταλλικές προσφορές του φεστιβάλ πατώντας στα μπλε γράμματα.

573

Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 39 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.