STONED JESUS: “From The Vaults To The Outer Space”

TRIBUTE

Οι Ουκρανοί Heavy Rock “φυσιολάτρες” επιστρέφουν για πολλοστή φορά στη χώρα μας, για ένα επετειακό μίνι tour προς τιμήν της δεκαπενταετούς ύπαρξής τους αλλά και της αδιάλειπτης δισκογραφικής και συναυλιακής παρουσίας τους όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ένα πλέον παρωχημένο μουσικό ιδίωμα, με τα συγκροτήματα και τις πολυπληθείς δισκογραφικές δουλειές να δημιουργούν μία κατάσταση “σαρδελοποίησης”, το ψυχεδελικό τρίο συνεχίζει να ξεχωρίζει με το τρόπο του και να ακολουθεί το μουσικό του όραμα, και αν κρίνουμε και από την περσινή εκπληκτική τους κυκλοφορία “Father Light”, o μουσικός τους οίστρος και η δημιουργική τους ικανότητα δεν σταματούν πουθενά, και δεν τους αποπροσανατολίζει ούτε και ο πόλεμος και οι κακουχίες που βιώνουν εδώ και δύο χρόνια.

Αντ’ αυτού τροφοδοτούν το μυαλό τους με ερεθίσματα και παραστάσεις που μετουσιώνονται σε ήχους και ειρηνικά μουσικά ταξίδια χωρίς σύνορα και διαβατήρια μεταξύ των ιδιωμάτων που τους εκφράζουν και τους αρέσει να περιπλέκονται ηχητικά.

Στην επερχόμενη περιοδεία τους, στα πλαίσια της οποίας θα περάσουν σε τρεις σταθμούς από τα μέρη μας, δεν θα έρθουν με κάποια νοσταλγική πρόθεση αναπολώντας το παρελθόν. Εν αντιθέσει, θα φορέσουν τα γιορτινά τους, θα φέρουν την εύθυμη διάθεση τους και την εκστατική τους μουσική να μας κεράσουν ώστε να μας κακομάθουν, όπως κάθε φορά.

Εμείς όμως από την άλλη επειδή κατά βάση, φτιαχνόμαστε με την ολίγον τι μελαγχολική σκοπιά των πραγμάτων και αρεσκόμαστε στο να αναπολούμε πραγματάκια, θα προσπαθήσουμε να εντρυφήσουμε στα άδυτα της μπάντας, λέγοντας δύο λόγια για συγκροτήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαμόρφωσαν την ταυτότητα των Stoned Jesus μέσα από την συμμετοχή των μελών σε αυτά.

Εδώ ο Igor μαζί με την υπόλοιπη τριμελή του παρέα, απομακρύνεται από τον κλασικό ήχο των Stoned Jesus και δημιουργεί ατμοσφαιρική μουσική υιοθετώντας Post Rock μελωδίες, και ξεδιπλώνοντας την κλασσική του μουσική παιδεία. Όσο και αν πιστεύει ο ίδιος, ότι ακούς όλα τα cliché του ιδιώματος, δεν σε χορταίνει η κάθε ακρόαση και ζητάς περισσότερο. Ανάμεσα στις κυκλοφορίες η μπάντα πειραματίζεται κάπου μεταξύ Swans, King Crimson, Godspeed You! Black Emperor και Mono.

Πραγματικά καμιά φορά όταν κάνεις σχέδια, οι ανώτερες δυνάμεις και οι ενέργειες εκεί ψηλά γελάνε μαζί σου, χωρίς να μπορείς να φανταστείς πως θα τα φέρει η ζωή. Σουρεάλ κατάσταση από την οποία μπορούμε να πάρουμε μαθήματα ζωής, μέσω της μουσικής και τις δυνάμεις της να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς. Εδώ έχουμε ένα split από κοινού με τους Ρώσους The Moon Mistress και τους Ουκρανούς Snakerider, με τους οποίους ο Igor επιδίδεται σε Stoner Doom “ηχητικές περιπτύξεις” με χαμηλά κουρδίσματα και έντονη παραμόρφωση, “πίνοντας” αγιασμό στο όνομα των Electric Wizard, των Reverend Bizarre και λοιπών Doom-ολόγων της σκηνής. Αργό άκουσμα, μονολιθικά χτυπήματα και απαραίτητες δόσεις ψυχεδέλειας με Gothic επίγευση.

Πολύ πριν ο Igor κατασταλάξει στον ήχο του και δημιουργήσει τους Stoned Jesus, αγγίζοντας ευρύτερα ακροατήρια, κυλιόταν στο βούρκο της Ουκρανικής underground σκηνής και πειραματιζόταν με διάφορους ήχους. Με τους Funeral of the Sun έπαιζε ένα Death Doom υβρίδιο με blackened αισθητική, άγουρο, ωμό και τραχύ. Ηχητικά προσκείμενος σε συγκροτήματα όπως οι Mourning Beloveth, Disembowelment, Winter, Hooded Menace και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αγίας Τριάδας της σκηνής.

Γνωστοί αρχικά ως 5R6 άλλαξαν το όνομα τους σε Doomed City με τους οποίους ο Dmytro Zinchenko κυκλοφόρησε δύο δίσκους. Η μουσική τους διαφέρει αρκετά ως προς τον ήχο των Stoned Jesus, δεδομένου ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με Post Hardcore ανησυχίες με αρκετά κοινά σημεία με συγκροτήματα όπως οι Fugazi, Quicksand και Jawbox.

Στις 14 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα της νόσου Τσάγκας, και ημερομηνία γέννησης του Ritchie Blackmore καταφθάνουν μέσω της Made of Stone μετά “δαφνών” και βαΐων στο Κύτταρο ο Igor και η παρέα του για ένα εκρηκτικό live χωρίς στεγανά στον ήχο με ένα best of set list τιμώντας την δισκογραφία τους και βάζοντας τα θεμέλια για τα επόμενα 15 χρόνια.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

651

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...