SPEEDRUSH

INTERVIEW

Όταν τα ξυράφια εκσφενδονίζονται προς το μέρος σου με μεγάλη ταχύτητα, είναι δύσκολο πολύ να τα αποφύγεις. Τα riffs των speedtrashers Speedrush έχουν αυτή την επικινδυνότητα και θα τα βρείς αντιμέτωπα στη σκηνή του An Club, την Παρασκεύη 2 Μαρτίου, παρέα με τους Amken και Sacrificial Death (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). O Δημτήρης Μαρσέλος, με φουλ εξάρτηση/πανοπλία, συνομιλεί με τον μπροστάρη/τραγουδιστή τους, Nir Beer.

-Καλησπέρα! Αν και οι Speedrush μετράνε αρκετά χρόνια στη μουσική, αυτή είναι η πρώτη φορά που σας φιλοξενούμε στις σελίδες του rockway.gr. Πως και πότε γεννήθηκαν οι Speedrush; Είναι το όνομα σας σχετικό μόνο με την ταχύτητα της μουσικής σας ή υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την επιλογή;
Καλησπέρα Δημήτρη, ευχαριστούμε για την φιλοξενία του Rockway! Οι Speedrush γεννήθηκαν το 2005 και το όνομα παραπέμπει στην ταχύτητα που είναι βασικό στοιχείο της μουσικής μας, μιας και αυτό-προσδιοριζομαστε ως παραδοσιακό speed/thrash metal συγκρότημα. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο κρυφό μήνυμα πίσω από το όνομα μας, είμαστε απλοί χαρακτήρες, what you see is what you get!

-Θα θέλατε να παρουσιάσετε τα μέλη του συγκροτήματος; Πως γνωριστήκατε; Υπήρχε κάτι άλλο πριν τους Speedrush;
Νίκος και Τάσος ρυθμικές και lead κιθάρες, ο Σπύρος στο μπάσο, ο Αντρέας στα τύμπανα και η αφεντιά μου πίσω από το μικρόφωνο. Σύνθετο το πως καταλήξαμε στο τωρινό line up, άλλοι ήμασταν φίλοι καιρό, άλλοι μέσω κοινών γνωστών κλπ. Πριν από τους Speedrush υπήρχε ένα χαβαλεδο-συγκρότημα, οι Cheers N Beers όπου μαζευόμασταν σε στούντιο και παίζαμε ένα δικό μας και κυρίως διασκευές σε thrash και heavy κομμάτια, από Exodus μέχρι Αngel Witch.

-Ποια συγκροτήματα είχατε ως κοινό παρονομαστή για να καθορίσετε τον ήχο σας; Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που προβάρατε;
Θεωρούμε επιρροές μας ένα ευρύ φάσμα του heavy/speed/thrash χώρου με βασικές τους Destruction, Sodom, Hallow’s Eve, Razor, Rigor Mortis, Judas Priest, Accept κλπ. Το πρώτο πρέπει να ήταν το “Chains of Misery” που υπάρχει σαν bonus κομμάτι στην έκδοση βινυλίου του πρώτου μας δίσκου “Endless War”.

-Το ντεμπούτο σας “Endless war” κυκλοφόρησε το 2017. 6 χρόνια μετά, θα θέλατε να αλλάξετε κάτι;
Αν βρεις μπάντα που είναι εντελώς ευχαριστημένη με έναν δίσκο του παρελθόντος, θα λένε ψέμματα! Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε βελτιώσει κάποια πράγματα στην διαδικασία της ηχογράφησης ή και ελαφρώς της σύνθεσης, αλλά συνολικά αντικατοπτρίζει/μας εκφράζει πλήρως την εποχή που κυκλοφόρησε όποτε it is what it is και παρά τις ατέλειες του είμαστε περήφανοι για αυτόν τον δίσκο και για ότι επακολούθησε (συναυλίες κλπ).

-Το εξώφυλλο μοιάζει λίγο σαν φόρος τιμής σε πατροπαράδοτα thrash metal μεγαθήρια, με σαφή αναφορά στους Sodom και τους Destruction. Ήταν κάτι που ο καλλιτέχνης επέλεξε ή κάτι που συζητήσατε εσείς μαζί του;
Ήταν μεγάλη τύχη να συνεργαστούμε με τον θρυλικό Philip Lawvere ο οποίος έχει ζωγραφίσει κάποια εξώφυλλα των 80ς που θεωρούνται κλασσικά (Kreator, Celtic Frost κλπ), του είπαμε ένα γενικό concept που είχαμε κατά νου και τον αφήσαμε να βάλει και αυτός τις δικές του ιδέες και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, το εξώφυλλο που δημιούργησε μας αρέσει πάρα πολύ!

-Ένα τμήμα του μνημειώδους μονολόγου του Peter Finch από την ταινία Το Δίκτυο βρίσκεται στα μισά του Album. Χρησιμοποιείται ως υπενθύμιση της μαζικής χειραγώγησης από τα ΜΜΕ ή υπάρχει ενεργή σύνδεση μεταξύ των δυο μερών που χωρίζει;
Χρησιμοποιείται ακριβώς όπως είπες και θεωρούμε ότι είναι ο τέλειος πρόλογος για το κομμάτι που ακολουθεί το ”Passive Aggression” το οποίο στιχουργικά πραγματεύεται αυτό ακριβώς, την ανειλικρίνεια και χειραγώγηση των ΜΜΕ. Ταινιάρα και δυστυχώς τρομακτικά επίκαιρο…

-NOT EVERYONE LIKES METAL, FUCK THEM ακούγεται στο ξεκίνημα του “Reprisal Steel”. Ποιο ήταν το πρώτο σας ερέθισμα για να μπείτε ως το λαιμό στη “λάσπη” του μέταλ;
Το Reprisal Steel πραγματεύεται ακριβώς αυτό στους στίχους του, το ΜΈΤΑΛΛΟ και το τι συναισθήματα σου σκάει! Τα πρώτα ερεθίσματα προσωπικά για μένα στα μέσα της δεκαετίας του 90 ήταν αντιγραμμένες κασέτες των Maiden, Metallica και Helloween. Αυτό ήταν, με κατάπιε η μεταλλική άβυσσος!

-Συνάψατε συμφωνία με την Jawbreaker records πρόσφατα, για το επερχόμενο νέο album σας. Μπορείτε να μας ψιθυρίσετε μερικές λεπτομέρειες για αυτό;
Το συμβόλαιο με την Jawbreaker που ανακοινώσαμε πρόσφατα άφορα το δεύτερο δίσκο μας με τίτλο “Division Mortality”, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2024 (δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα ημερομηνίες) σε cd, βινύλιο και κασέτα και μας αρέσει πολύ που συνεργαζόμαστε με ένα label το οποίο καταρχάς είναι οι ίδιοι οπαδοί της μουσικής μας, και προς το παρόν δείχνουν μεγάλη όρεξη, προθυμία και κλίμα συνεργασίας!

-Τι άλλα σχέδια έχουν οι Speedrush; Θα υπάρξουν και άλλα live μετά από εκείνο με Amken και Sacrifice Death;
Για να σου είμαι ειλικρινής πέρα από το live στο An και την κυκλοφορία του νέου δίσκου μας, σταθερά σχέδια δεν έχουμε ακόμα, είμαστε (σχεδόν) όλοι στην μπάντα μετά τα 40 μας το οποίο σημαίνει δουλειές, οικογένεια και υποχρεώσεις, ΟΜΩΣ παρόλαυτα ειμαστε ταγμενοι στο μεταλλο οποτε θα ανακοινωσουμε μελλοντικα live μόλις υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

-Για τελείωμα, θα ήθελα χρησιμοποιώντας τους στίχους σας να μας καλέσετε στο An Club.
Υποσχόμαστε Μεταλλική ενέργεια και ταχύτητες, Όπως αναφέρει και το ομώνυμο κομμάτι μας “Thrashdrunk never felt so high before!”

311

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.