ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ: Οι Mosara φέρνουν μπροστά το πρωτόγονο doom

Οι αλγόριθμοι των social media που ασχολούνται με την μουσική (YouTube, Spotify, Tidal κτλ.) έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ.

Τα προτεινόμενα album δεν είναι τα προφανή για κάθε είδος και καταφέρνουν να σε φέρουν σε επαφή με σχήματα και ήχους που δεν έχουν την δυνατότητα promo. Με λίγα λόγια είναι πολύ πιθανό να μην ερχόμασταν ποτέ σε επαφή με κάποια σχήματα.

Έτσι ακριβώς άκουσα πρώτη φορά τους Mosara από τις ΗΠΑ. Περπατώντας με τα ακουστικά μου, ο αλγόριθμος μου έφερε το εναρκτήριο κομμάτι του δεύτερου τους δίσκου με τίτλο: “Magissa”

Οι Mosara είναι ένα σχήμα καθαρού doom. Κάποια στιγμή είχαμε μια συζήτηση με έναν φίλο για το γεγονός ότι με το άκουσμα της λέξης doom, οι περισσότεροι σκέφτονται τους Candlemass και όχι τους Electric Wizard. Οπότε εδώ να διευκρινίσω, ότι έχουμε να κάνουμε με το αργό, βαρύ, σκοτεινής θεματολογίας, βασισμένο στα επαναλαμβανόμενα riff doom δίνοντας στον ακροατή ένα ανίερο mantra.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει ένα demo και δύο ολοκληρωμένους δίσκους. Το ομότιτλο “Mosara” τον Μαιο του 2021 και το “Only The Dead Know Our Secrets” τον Ιούνιο του 2022 και τώρα βρίσκονται στο studio για την δημιουργία του τρίτου τους δίσκου, από τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει το single: “Amena”.

Αυτό που με γοήτευσε στους Mosara και θεώρησα ότι βρήκα ένα διαμάντι στη λάσπη, είναι το γεγονός ότι η μυστικιστική και μυθολογική θεματολογία τους, περνάει και μέσα στις μελωδίες και τον τρόπο που τοποθετούν τα φωνητικά τους. Η θεματολογία τους κινείται σταθερά στην σκοτεινή πλευρά της ιστορίας και της μυθολογίας και στα σημεία που θα τους οδηγήσουν να δημιουργήσουν τέχνη. Ο τελευταίος τους δίσκος: “Only The Dead Know Our Secrets”, έχει επηρεαστεί από την ελληνική μυθολογία και ειδικότερα από την Θεογονία του Ησίοδου.

Ο ήχος τους είναι πολύ ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός. Δύσκολα θα διακρίνει κάποιος ομοιότητες ή επιρροές από άλλα σχήματα. Εννοείται ότι είναι sabbathοφρίκουλες (τέλειος όρος που έχει δημιουργήσει ο συν-συντάκτης Βασίλης), αλλά η αισθητική που έχουν είναι πρωτότυπη και σε κάθε βήμα τους καλλιεργείται. Για αυτόν τον λόγο, είμαι αρκετά αισιόδοξος για το επόμενο βήμα τους. Η μόνη αγωνία που έχω είναι για την επιλογή του concept.

Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρνητικά προκατειλημμένος, με δημιουργήματα τα οποία βασίζονται στην ελληνική μυθολογία. Όχι επειδή θεωρώ ότι δεν έχουν κάτι να δώσουν τα κείμενα των ποιητών ή των φιλοσόφων της εποχής, αλλά επειδή είναι πολύ σύνηθες να ασχολούνται και να επηρεάζονται από αυτά καλλιτέχνες που βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Οι Mosara μου έδιωξαν αυτήν την προκατάληψη και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δίσκους βινυλιακούς που ακούγονται ολόκληροι. Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο βήμα.

Line-up
Tony – Vox & Guitars
Nikos – Guitars
Chris – Bass
Daniel – Drums

https://www.facebook.com/mosaradoom/
https://www.instagram.com/mosaraband/
https://www.youtube.com/channel/UCu7iPy2moj2uGafCQ7dnHDg
https://open.spotify.com/artist/3zGDKT3QldwsmczW6gO0tX
https://mosaradoom.bandcamp.com/track/amena

630

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.