KIM GORDON: A Girl in A Band… Who Still Doesn’t Hold Back!

TRIBUTE

Η Kim Althea Gordon έχει υπάρξει μουσικός, ηθοποιός, ακτιβίστρια, τραγουδίστρια, στιχουργός αλλά κατά βάση είναι ιδρυτικό μέλος των Sonic Youth, μπασίστρια και πρότυπο για γενιές γυναικών μέσα από τις δράσεις της και την ανήσυχη καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της.

Γεννημένη στο Rochester της Νέας Υόρκης και μεγαλωμένη στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια έχει υιοθετήσει στην μουσική αλλά και την πραγματική της ταυτότητα σε διττή φύση το τσαμπουκαλεμένο ταπεραμέντο και το σκληρό προσωπείο από το “Μεγάλο Μήλο” από την μία και από την άλλη την ανέμελη διάθεση και το ελευθεριάζον μη συγκαταβατικό πνεύμα που σου προσφέρει η ηλιοκαμμένη Δυτική πολιτεία.

Το μουσικό της βιογραφικό μετά και από τέσσερις δεκαετίες είναι ικανό να σου προκαλέσει ίλιγγο σε βαθμό απώλειας συνείδησης, κοινώς λιποθυμίας. Με τους Sonic Youth κυκλοφόρησε 16 δισκογραφικές δουλειές λίγο πριν διαλυθούν οριστικά το 2011 έπειτα και από ένα έντονο διαζύγιο με τον έταιρο συνεργάτη και συνοδοιπόρο στη ζωή της Thurston Moore. Αρνούμενη να αφήσει την μουσική της σε δεύτερη μοίρα, σχηματίζει το πειραματικό γκρούπ των Body/Head μαζί με τον κιθαρίστα Bill Nace (με τον οποίο περιοδεύει τη δεδομένη στιγμή) δίνοντας στο κοινό της 2 EP (Body/Head ,The Show Is Over) και τρεις ολόκληρες στούντιο κυκλοφορίες (Coming Apart, No Waves, The Switch).

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το επίσης πειραματικό συγκρότημα των Glitterbust, όπου μαζί με τον κιθαρίστα Alex Knost (Tomorrow’s Tulips) επεκτείνουν και “περιπαίζουν” τα όρια του ήχου σε διάφορες συχνότητες. Για να συμπληρώσουμε το μουσικό της παζλ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συμμετάσχει στην μπάντα των Free Kitten με την Julia Cafritz (Unboxed, Nice Ass, Sentimental Education, Inherit) ενώ τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί με τις προσωπικές της αμιγώς κυκλοφορίες (No Home Record, At Issue with Lorren Connors).

Αυτό όμως που καθιστά την Kim Gordon εξέχουσα προσωπικότητα και σημαντικό πρόσωπο με διεθνή αντίκτυπο δεν είναι μόνο η μουσική της κληρονομιά και το γεγονός ότι ηγήθηκε σε έναν κατά βάση ανδροκρατούμενο σκληροπυρηνικό κόσμο. Σκεπτόμενο άτομο, εργαζόμενη μητέρα, με έντονη κρίση, με γλαφυρό λόγο και κοινωνικές ανησυχίες, μεταμορφώθηκε σε ένα σύμβολο της λαϊκής κουλτούρας παραμένοντας πάντα προσγειωμένη κινούμενη σε χαμηλούς τόνους.

Όπως είχε πει κάποτε ο Adam Horowitz (Beastie Boys) :”Wherever Kim ends up, she is the coolest person in the room. But I know her, and I know she’d rather be at home grilling hot dogs.”

Επειδή αφορμές δεν χρειαζόμαστε για να γράψουμε μερικά λόγια για ανθρώπους όπως η Gordon, παρά μόνο τα κίνητρα. Η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της στο Αθηναϊκό κοινό στις 4 Ιουλίου στην Τεχνόπολη (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) και το γεγονός της έκδοσης των απομνημονευμάτων της “Girl In A Band” μας κινητοποιούν ώστε να “κιτρινίσουμε” πάντα με την καλή έννοια την γραφή μας κάνοντας μια μικρή βουτιά στα άδυτα της Kim ώστε να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και σίγουρα βαθύτερα.

-Όσοι αναρωτιούνται αν υφίσταται πραγματικά ο αστικός μύθος της “Disney Jail” τότε δεν έχουν παρά να ρωτήσουν την έφηβη τότε Kim η οποία θα το επιβεβαιώσει απόλυτα. Αρχές 70s και η teenager Kim ξεδιπλώνοντας την επαναστατική της φύση συνελήφθη στην Disneyland στο Anaheim, California Park για χρήση Μαριχουάνας. Μαζί με έναν φίλο της, βρισκόμενη στην σπηλιά στο νησί του Tom Sawyer πιάστηκαν από τους Disney Cops όπως τους αποκαλούσε και πέρασε το βράδυ της σε κρατητήριο ανηλίκων. Το σουρεαλιστικό της καταστάσεως ήταν πως στην ανάκριση βρισκόταν και ο Mickey Mouse με walkie-talkie μαζί με τους αστυνομικούς οι οποίοι τη ρωτούσαν αν γνώριζε η μητέρα της το γεγονός ότι δεν φοράει σουτιέν.

Body/Head at Beerland on September 15, 2018

-Αν αναρωτιόμαστε τι ήταν αυτό που επηρρέασε την Kim ώστε να ακολουθήσει αυτό το μουσικό μονοπάτι, τότε όπως έχει ισχυριστεί και η ίδια θα πρέπει να ανατρέξουμε στην Jazz συλλογή δίσκων του πατέρα της η οποία την οδήγησε στην abstract μουσική και στο έντονο κομμάτι του αυτοσχεδιασμού. Coltrane, Brubeck, Billie Holiday, Charlie Parker, Dizzy Gilespie, Stan Getz υπήρξαν οι βασιλεύοντες ήρωες της Jazz, όπου μαζί με τους δίσκους της μητέρας της των Mozart και Beethoven διατέλεσαν διά βίου αγάπη και ενδιαφέρον της.

-Στα πλαίσια της περιοδείας των Sonic Youth στο Lawrence του Kansas ανοίγοντας για τους R.E.M η Kim με τον Thurston και τον Michael Stipe έκαναν επίσκεψη στο σπίτι του William Burroughs. Ο Burroughs έμενε σε ένα μικρό σπίτι με γκαράζ και στο τραπεζάκι του καφέ στο καθιστικό, ήταν σταυρωμένο με φανταστικά μαχαίρια, εκλεκτά στιλέτα και κοσμημένα όπλα καταστροφής. Μαζί τους είχαν και την κόρη τους την Coco μωράκι ακόμα, όπου σε κάποια στιγμή αρχίζει να κλαίει. Τότε ο Burroughs πετάχτηκε με την χαρακτηριστική του φωνή λέγοντας: “Ooohhh-She Likes me” με την Kim να του απαντά: “My guess is..you don’t spent much time around kids”.

-Τον άνθρωπο που ακούει στο όνομα Danny Elfman θεωρώ πως τον γνωρίζουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Ή αν κάποιος δεν τον γνωρίζει σίγουρα εν αγνοία του έχει ακούσει τα soundtrack που έχει συνθέσει παρακολουθώντας τις χολυγουντιανές ταινίες, η λίστα των οποίων δεν έχει τελειωμό από τη δεκαετία του 80′ μέχρι τις μέρες μας. Αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζει κάποιος είναι το γεγονός πως στα τέλη του 60 υπήρξε ειδύλλιο μεταξύ των δύο. Περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί κάνοντας κάμπινγκ καθώς ατένιζαν τον έναστρο ουρανό στην Sequoia και στο Yosemite National Park. Η σχέση τους δεν ευδοκίμησε με την Kim αρχικά να χωρίζει τον Danny, και τον ίδιο να την χωρίζει στην πορεία όταν τα ξαναβρήκαν. Αυτό που κράτησε η Kim είναι το γεγονός ο Danny της ανοίχτηκε όπως σε κανέναν άλλον, κάτι που έγκειται στα πλεονεκτήματα του να γνωρίζεις κάποιον προτού ολοκληρωθεί σαν άνθρωπος, και στο ότι πάντα την ενθάρρυνε στην ζωή της με την τέχνη.

-Το 1994 η Kim με την φίλη της Daisy Von Furth λανσάρουν την σειρά ρούχων X-Girl μέσω της εταιρίας ρούχων XLARGE, και κατόπιν προτροπής του Mike D των Beastie Boys. Το X-girl θεωρείται πρωτοπόρος του «Girl’s Movement» στη βιομηχανία της μόδας, που περιλαμβάνει την τέχνη και τη μουσική. Το λογότυπο του X-girl σχεδιάστηκε από τον Mike Mills. Στις μέρες μας συνεχίζει να προσφέρει με το βασικό του στυλ να είναι εμπνευσμένο από τη ροκ, εξωτερικούς χώρους, αθλήματα και πολλούς άλλους παράγοντες της κουλτούρας του δρόμου.

-Το 2015 και το 2018 αντίστοιχα η Kim τιμήθηκε για την προσφορά της από το The Kitchen, ένα μη κερδοσκοπικό, πολυεπιστημονικό ίδρυμα avant-garde και πειραματικής τέχνης και έλαβε ακαδημαικό πτυχίο από το Emily Carr University of Art and Design.

-Το κομμάτι “Schizophrenia” από το τέταρτο δίσκο Sister των Sonic Youth είναι αφιερωμένο στον αδερφό της Keller ο οποίος είχε διαγνωστεί με την συγκεκριμένη ψυχική νόσο και πλέον νοσηλεύεται με την Kim να τον επισκέπτεται στην Καλιφόρνια δύο φορές τον χρόνο.

-Μέσα σε όλα που έχει δοκιμάσει, έχει υπάρξει και παραγωγός του πρώτου δίσκου “Pretty on The Inside” των Hole της Courtney Love προσελκύοντας κριτικό ενδιαφέρον από τον Βρετανικό και τον Αμερικανικό εναλλακτικό τύπο.

-Η Kim Gordon ότι και να αναφέρουμε πάνω από όλα είναι μαχήτρια της ζωής καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού DCIS κατά τη διάρκεια του διαζυγίου της, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση. των Hole της Courtney Love προσελκύοντας κριτικό ενδιαφέρον από τον Βρετανικό και τον Αμερικανικό εναλλακτικό τύπο.

-Η Kim Gordon ότι και να αναφέρουμε πάνω από όλα είναι μαχήτρια της ζωής καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού DCIS κατά τη διάρκεια του διαζυγίου της, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση.

386

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...