RED SPARROWES

Ενόψει της συναυλίας των Red Sparrowes στην Αθήνα και την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους “The Fear Is Excruciating, But Therein Lies the Answer” θα σας παρουσιάσω μία εναλλακτική μπάντα η οποία μας έρχεται από το μακρινό Λος Άντζελες.

Αρχικά, οι Red Sparrowes οφείλουν το όνομά τους στα πρελούδια του TS. Eliot στα οποία αναφέρεται το σπουργίτι ως ένα σύμβολο της καταστροφής που έχει υποστεί η φύση από τον άνθρωπο. Τα μέλη που τους απαρτίζουν είναι πέντε, ο Bryad Clifford Meyer στην κιθάρα, μέλος και των Isis, ο Greg Burns στο μπάσο και στο pedal steel και είναι μέλος των Halifax Pier, ο Andy Arashood στο μπάσο και την κιθάρα και μέλος των Angel Hair, ο David Clifford στα ντραμς και και στους Pleasure Forever και τους VSS και την Emma Ruth Rundle στην κιθάρα και μέλος των The Nocturnes.

 Red Sparrowes

Ως προς την μουσική που παίζουν θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Greg, του μπασίστα, “We have a democratic way of putting the music together. One person might come in with an idea or riff, and we all build on it to create the musical whole. The titles and concept come after, they come from that process“. Με λίγα λόγια ακούγοντας τραγούδια των Red Sparrowes όσο πεπειραμένος μουσικόφιλος και αν είσαι δεν μπαίνεις στην λογική να αναλύσεις τα κομμάτια με στόχο να αναγνωρίσεις τις επιρροές τους αλλά αντιθέτως σε προκαλούνε να αφεθείς και να ταξιδέψεις μέσο της πολυπλοκότητάς τους και των video προβολών τους σε έναν μαγευτικό κόσμο. Πραγματικά, οι Red Sparrowes έχουν συνεργαστεί στην πάροδο των τριών χρόνων που μετράνε ως ενεργή μπάντα με αξιόλογους εκπροσώπους του είδους όπως τους Made Out Of Babies, Isis, τους Neurosis, τους Dilinger Escape Plan και τους Pelican. Ακόμα, έχουν περιοδεύσει και με τους Sonic Youth με τους οποίους δεν σχετίζονται καθόλου ως προς τον ήχο τους.

Red Sparrowes

Αν απαιτούνταν να τους τοποθετήσω σε κάποιο είδος θα έλεγα ότι παίζουν post – rock με κάποια στοιχεία μέταλ στην κιθάρα. Αυτό που τους καθιστά ακουστικά πρωτοπόρους είναι το PedalSteel Guitar του Greg Burns ένα πολύπλοκο όργανo το οποίο έχει πολύ ιδιαίτερο μελωδικό και γλυκό ήχο.  Αυτό ευθύνεται για τον ονειρικό τόνο στα κομμάτια των Red Sparrowes.

 Red Sparrowes

Σε αυτό το σημείο θα κάνω μία ιστορική αναδρομή για να δούμε πως καταλήξαμε να μιλάμε για πρωτοπορία στους Red Sparrowes. Δημιουργήθηκαν το 2003 και κυκλοφόρησαν κάποια demo αλλά το βασικό βήμα έγινε το 2005 μετά από την περιοδεία τους με τους Dilinger Escape Plan και τους Made Out Of Babies όπου αυτό ήταν και το έναυσμα να κυκλοφορήσουν το κανονικό τους πρώτο άλμπουμ. Το όνομα του άλμπουμ είναι At the Soundless Dawn, και κυκλοφόρησε από την Neurot Recordings.

Red Sparrowes

Μουσικά κατατάσσεται στην post – rock, instrumental, άνευ φωνητικών. Όταν οι Red Sparrowes άρχισαν να ηχογραφούν αυτό το άλμπουμ είχαν στενές επαφές με τους Isis και τους Neurosis. Το παράδοξο είναι ότι πουθενά στο cd δεν μπορούν να διακριθούν οι επιρροές αυτές. Η ιδέα πίσω από το άλμπουμ είναι η πέντε καταστροφές του πλανήτη και στο άλμπουμ περιγράφεται η έκτη, η οποία τυχαίνει να είναι ο εξαφανισμός της ανθρωπότητας.

Οι τίτλοι των κομματιών είναι θεματικά ανάλογα με το τι περιγράφει κάθε κομμάτι για αυτό και είναι τόσο μεγάλα σε έκταση. Στο άλμπουμ αυτό τα μέλη της μπάντας ήταν άλλα σε σύγκριση με το σημερινό line – up. Ειδικότερα, η Dana Berkowitz στα ντραμς, ο μόνιμος πια Greg Burns στο μπάσο και το pedal steel, ο Jeff Caxide στην κιθάρα και το μπάσο και ο Josh Graham στην κιθάρα και το μπάσο.

Red Sparrowes

Tο δεύτερο άλμπουμ, το “Every Red Heart Shines Toward the Red Sun ” το κυκλοφορούνε το Δεκέμβριο του 2006. Είναι θεματικό αφού διαπραγματεύεται την Great sparrow campaign στην Κίνα κατά την διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πλήθος από σπουργίτια, έντομα και αρουραίοι επειδή οι Κινέζοι τα θεώρησαν επιβλαβή για το περιβάλλον. Τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού πέθανε από τον λιμό. Σε αυτό το άλμπουμ συμμετέχει και ο Josh Graham στα πλήκτρα και την κιθάρα.

Το τρίτο τους άλμπουμ, “ The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer ”, κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2010 και είναι η αισιόδοξη πλευρά του γκρουπ. Στο άλμπουμ αυτό φωνητικά κάνει η Emma Ruth Rundle με την ιδιαίτερη φωνή της. Σε αυτό το σημείο θα σας παραθέσω ένα μέρος από τα λεγόμενα του Greg για το άλμπουμ ως προς τις καινοτομίες που έχουν κάνει. “I think it’s much more expressive than our other full lengths.  We tried to push the boundaries with our music, both in terms of song-writing and its emotional impact.  So there are parts of the record that are more…hopeful, in my opinion. The addition of Emma’s voice is apparent too. She’s really an amazing guitar player and has a very distinct voice”. Red Sparrowes

Κατά την άποψή μου οι Red Sparrowes αν και έχουν επιλέξει να παίζουν για τα σημερινά δεδομένα ένα κοινότοπο είδος, όπως είναι η post – rock, με αρκετά συγκροτήματα να θεωρούνται βασικά στο είδος αυτό, όπως οι Pelican, έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στο χώρο αυτό και να βάλουν και το δικό τους λιθαράκι. Ειδικότερα, ο Greg Μέσω του pedal – steel guitar το οποίο ηχητικά δημιουργεί ένα πολύ γλυκό και αρμονικό ήχο σαν εκείνο της άρπας. Επίσης, ένα άλλο δυνατό σημείο που έχουν είναι οι θεματικοί κύκλοι των άλμπουμ τους οι οποίοι σε τοποθετούν στο story του cd μέσω των τίτλων αλλά και των video που πλαισιώνουν τα κομμάτια.

Εαν τώρα θέλετε να ψάξετε και να ξεναγηθείτε στα μουσικά τους μέρη μπείτε στο my space τους στην σελίδα http://www.myspace.com/redsparowes.

Έλενα Σπανού

503