2022: A Seven Film Odyssey

Η γιορτινή περίοδος περίπου δυο εβδομάδων, στην μετάβαση μεταξύ παλαιού και νέου έτους, είναι μια πολύ καλή στιγμή για να παρακολουθήσει κανείς το τι κυκλοφόρησε τον τελευταίο χρόνο. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες που μας έδωσε το έτος 2022, το οποίο σύμφωνα με τους συναδέλφους μου ήταν παχυντικό, ολιστικό, και αγχωτικό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργικό, σουρεαλιστικό, και ανανεωτικό.

Pearl

Κρίμα που δεν βρέθηκε ένας Ηλίας Ψινάκης να την κάνει θεά. Το φρέσκο slasher movie του Ti West, εχει για πρωταγωνίστρια μια καταπιεσμένη, νεαρή γυναίκα, και σίγουρα κάνει μπαμ το τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Η ταινία είναι prequel του “X”, το οποίο επίσης κυκλοφόρησε το 2022.

All Quiet On The Western Front

Λίγα έργα έχουν μεταφέρει τόσο απαίσια ρεαλιστικά την ασχήμια, τη ματαιότητα, και τη βάναυση φύση του πολέμου. Και ποιο setting είναι καταλληλότερο από το δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου; Ιδού λοιπόν, η πολεμική ταινία της χρονιάς. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ιστορία προβάλλεται από την οπτική νεαρών ανδρών του Γερμανικού στρατού

The Banshees Of Inisherin

Στο πιο προσγειωμένο έργο του McDonagh, η φιλία δυο μεσηλίκων ανδρών σε ένα έρημο νησί της Ιρλανδίας περνάει κρίση. Η ταινία εξερευνεί και συζητεί για θέματα όπως η υστεροφημία, η καλοσύνη, τον σκοπό που έχει η τέχνη, και φυσικά τις ανθρώπινες σχέσεις, όλα αυτά έχοντας τρομερές ερμηνείες, σαρκαστικό μαύρο χιούμορ, και ένα πανέμορφο soundtrack.

Guillermo Del Toro’s Pinocchio

Ο Guillermo Del Toro και η ομάδα του μας έδωσαν μια πρωτότυπη βερσιόν του κλασσικού παραμυθιού, η οποία είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, και διδάσκει ώριμα μαθήματα για τη θνητότητα και την ευαισθησία της ζωής του ανθρώπου, τη διαφορετικότητα, και το πώς να φτιάξεις ένα καλό μικιμάο. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης καινοτομεί με τον τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνική stop motion στο “Pinocchio”, το οποίο χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια παραγωγής.

Glass Onion : A Knives Out Mystery.

Τελευταία το Netflix παράγει αρκετές καλές ταινίες, και ανησυχώ. Το ημι-sequel του Knives out, είναι η πρώτη ταινία που λαμβάνει χώρα, και αναφέρει με άμεσο τρόπο, την Πανδημία του COVID-19. Ο Benoit Blanc καλείται να λύσει μια ακόμη μυστήρια δολοφονία, κάτι που υλοποιείται στην οθόνη με αριστοτεχνικό editing, γρήγορο pacing και ένα επικό score.

Nope

Στο νέο έργο του Jordan Peele, βλέπουμε τον σκηνοθέτη για πρώτη φορά να αγγίζει το Sci-Fi είδος. Σε αυτό, μια μοναδική, κοσμική οντότητα μαστίζει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια. Η ταινία είναι το καλύτερο Blockbuster που βγήκε φέτος. Παντρεύει κλασσική UFO απειλή και Neo-Western setting, με στοιχεία πρώιμου Spielberg. Μιλώντας όμως για τον Spielberg…

Τhe Fabelmans

Επιτέλους! Ο Νονός του σύγχρονου κινηματογράφου κυκλοφόρησε μια αυτοβιογραφική ταινία, η οποία προσφέρει σημαντικό context στους χαρακτήρες των κλασσικών ταινιών του. Στο σύνολο του καταλόγου του, O Steven Spielberg συνηθίζει να βάζει προβληματικές οικογένειες, ή έστω ανθρώπους με κάποιο οικογενειακό απωθημένο. Αυτό εμφανίζεται σε έργα όπως Jurassic Park, Jaws, Close Encounters of the Third Kind, E.T. και αρκετά ακόμη.

Τo “The Fabelmans”, παρουσιάζει αυτό το κομμάτι στον χαρακτήρα του σκηνοθέτη από μια πιο προσωπική ματιά. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα έργο αφιερωμένο στην τέχνη του κινηματογράφου, και γενικά στο να κάνει κάποιος κάτι που πραγματικά θέλει επαγγελματικά. Φυσικά είναι αρκετά κλισέ, αλλά η εκτέλεση είναι εξαιρετική, Spielberg είσαι αφού.

669

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.