BLACK COUNTRY, NEW ROAD: Μια αλλιώτικη συναυλιακή εμπειρία

TRIBUTE

Κάποιες φορές τα χειρότερα πράγματα μας περιμένουν στη γωνία, έτοιμα να μας γκρεμίσουν κάθε σπιθαμή της πραγματικότητας που έχουμε ως τώρα χτίσει.

Τις περισσότερες από αυτές τις φορές, όσο σκληρό κι αν είναι, καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος και να κοιτάξεις κατάματα αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μπορέσεις κάπως να προχωρήσεις με τη ζωή σου. Τα χειρότερα πάντα έρχονται απροσδόκητα και δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτά είναι που μας κάνουν εν καιρώ να διαμορφώνουμε χαρακτήρα. Οι Black Country New Road θα μπορούσαν να αποτελούν μια περίπτωση συγκροτήματος που επέλεξε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός σφυρίζοντας αδιάφορα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε και την πιο ασφαλή επιλογή για τη μουσική καριέρα τους. Όμως δεν είναι.

Έχοντας μόλις κλείσει τρία χρόνια από την κυκλοφορία του συγκλονιστικού ντεμπούτου άλμπουμ τους “For the first time”, και έτοιμοι – οριακά – να κατακτήσουν τον κόσμο με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσέγγισή τους στο art rock που είδε τεράστια επιτυχία και ανταπόκριση, η (εφταμελής ακόμη) μπάντα, πριν την επίσημη κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους “Ants From Up There”, και πάνω που προετοιμαζόταν για περιοδεία, ο Isaac Wood ανακοίνωσε την ξαφνική του αποχώρηση από το σχήμα. Η αρρώστια της κατάθλιψης, πόσο μάλλον στη βαριά της μορφή, δεν πρόκειται για κάποιο απλό παιχνίδι. Αν σε χτυπήσει, μπορεί να σου πάρει τα πάντα, κάνοντάς σε ανήμπορο να αντιδράσεις. Δυστυχώς η περίπτωση του Wood δεν διέφερε πολύ από αυτό.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, τα υπόλοιπα μέλη των BC,NR δεν είχαν παρά να σεβαστούν αυτήν τη δύσκολη απόφαση του Wood, στηρίζοντας την επιλογή του. Η συγκινητική απόφαση των υπολειπόμενων μελών των BC,NR να μην παίξουν ξανά ζωντανά τα κομμάτια από τα δύο πρώτα album τους προς τιμή του φίλου τους, ήταν σίγουρο πως θα άλλαζε ριζικά το μέλλον της μπάντας. Μια τόσο σημαντική απόφαση, που θα έφερνε τόσα ρίσκα μαζί της, που όμως η χαοτική ψυχή των Black Country New Road δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει.

Κάπως έτσι οι BC,NR κατέληξαν να παίζουν ζωντανά μόνο καινούρια, ακυκλοφόρητα ως τότε κομμάτια τους, τα οποία μάλιστα κυκλοφόρησαν επίσημα στον live ηχογραφημένο δίσκο τους “Live At Bush Hall”, σηματοδοτόντας τη δεύτερη κυκλοφορία τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό με μια πρώτη μελέτη, είναι αναμενόμενο και λογικό να δημιουργήσει ανασφάλεια στον ακροατή σχετικά με το επίπεδο και την έμπνευση των κομματιών, όπως και το κατά πόσο αυτό ήταν μια απόφαση που θα είχε αίσιο τέλος για τη μπάντα, την απογοήτευση των πολύ πιστών ακροατών των δίσκων του σχήματος, κ.ο.κ.

Αρκεί μια μονάχα ακρόαση των κομματιών για να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες στιγμές μουσικά της μπάντας, αφού ο δίσκος περιέχει αδιαμφισβήτητα κάποια από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα. Τελικά, η χαοτική ενέργεια των Black Country, New Road, που αποτελεί τόσο τον πυρήνα αλλά όπως αποδείχθηκε περίτρανα και την κινητήρια δύναμη της μπάντας, έχει φέρει στο προσκήνιο έναν νέο, εξελιγμένο και διαφορετικό χαρακτήρα, όπου παρά την απουσία του Wood στα φωνητικά, οι Hyde, Evans και Kershaw, με τις ενωμένες φωνές τους στα lead vocals, έχουν πάει το παιχνίδι τους τελείως αλλού. Είναι κομμάτια όπως τα “The Boy”, “Across the Pond Friend”, “The Wrong Trousers” (αλλά και όχι μόνο), που ξεδιπλώνεται το μεγαλείο της μπάντας, οι οποίοι πλέον έχουν καταρρίψει για τα καλά όποιες υπερβολικές ομοιότητες τους απέδιδαν οι ακροατές με το Spiderland, των θρυλικών Slint.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με τους Black Country New Road, που καθιστά πολύ δύσκολο τον οποιοδήποτε προσδιορισμό τους. Είναι μουσικοί καθαρά οδηγούμενοι από συναίσθημα, με κάθε τους κομμάτι να αποτελεί έκρηξη αυτού, και τα χαρακτηριστικά χαοτικά ξεσπάσματα ελπίδας τους να αγκαλιάζουν κάθε σου κύτταρο, δημιουργώντας σου συναισθήματα που δεν ήξερες πως έχεις ανάγκη να νιώσεις. Ο μινιμαλισμός που διέπει τον ήχο τους ανά στιγμές δε, αποτελεί υπέροχα σημεία ξεκούρασης, και η διακύμανση συναισθημάτων που σου προσφέρει η εμπειρία ακρόασης των κομματιών των BC,NR θα έλεγε κανείς πως στον live δίσκο τους αγγίζει εντελώς ανήκουστα επίπεδα. Μιλάμε για μια περίπτωση που αν σε πρώτη φάση νιώσεις απογοήτευση που δε θα ακούσεις live κομμάτια από τους υπέροχους δύο πρώτους δίσκους τους, οι BC,NR έχουν καταφέρει να επανορθώσουν για αυτό με τα live κομμάτια τους, εξαφανίζοντας και το παραμικρό ίχνος στενοχώριας. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία για έναν καλλιτέχνη, τότε δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είναι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Black Country, New Road, έχουν καταφέρει να εδραιώσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τη θέση τους στο σύγχρονο ιδίωμα του art rock, και κάθε ακροατής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να κάνει το δώρο στον εαυτό του να μη χάσει την πρώτη τους επίσκεψη στη χώρα μας στις 9 Δεκέμβρη, στο Floyd (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

336

Avatar photo
About Άννα Βασιλικοπούλου 31 Articles
Η μουσική διπολικότητα επικρατεί από μικρή στην καρδιά της Άννας, καθώς από μικρό παιδί οι πρώτες επαφές με αυτήν και λατρείες της ήταν η Britney Spears, οι Muse, οι Archive και οι Evanescence. Πλέον είναι fangirl των Leprous και σκοπός της ζωής της είναι να μεταλαμπαδεύσει αυτήν την αγάπη της σε κάθε λάτρη της (καλής, please) μουσικής. Όσο πιο πολλά μουσικά είδη ακούει ταυτόχρονα, τόσο το καλύτερο. Έχει σοβαρή αλλεργία στους Iron Maiden. Άντε να αγαπάει τόσο δα και τον Κινηματογράφο, όμως ο λόγος που επέλεξε να σπουδάσει γύρω από αυτόν κατά βάθος ήταν για να κρύψει το πραγματικό weeb που είναι.