SENTENCED: “Amok”

MONUMENT

Είδος: Gothic/Doom metal
Εταιρία: Century Media
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Ιανουαρίου 1995

O ήχος της καμπάνας για κάποιους σημαίνει κατάνυξη, κάλεσμα προς προσευχή. Για μένα σήμαινε πάντα “Black Sabbath”, “Hell’s Bells”, “For Whom The Bell Tolls”.

Και έτσι στο άκουσμα της καμπάνας στο ξεκίνημα του “Funeral Spring”, o εγκέφαλος μου έστειλε άμεσα σήμα σε ολάκερο το σώμα. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι σπουδαίο». Εννοείται πως δεν προσπαθώ να το συγκρίνω με τα προαναφερθέντα totem, αλλά ήταν σίγουρα ένα σημαντικό βήμα των Sentenced προς την εξέλιξη.

Αφού οι Φινλανδοί deathsters έπεισαν τους συμπατριώτες τους για τις μουσικές τους ικανότητες, υπέγραψαν για την παραγωγή του δεύτερού τους album, “North From Here” με την ανερχόμενη τότε, Spinefarm Records. Με την κυκλοφορία αυτού, ο μελωδικός death metal ήχος τους «ερέθισε τις κεραίες» της Century Media που θέλησε να τους προσθέσει στο δυναμικό της. Μάλιστα, αγόρασε «κοψοχρονιά» τα δικαιώματα του “North From Here”, για να το φέρει υπόψη μεγαλύτερου ακροατηρίου. Στο μεταξύ όμως, η μπάντα είχε αρχίσει να διευρύνει τα ακούσματά της και η Century Media θα λάμβανε κάτι διαφορετικό από ό,τι είχε στο μυαλό της.

Ο τραγουδιστής και μπασίστας της μπάντας, Tanelli Jarva, είχε μόλις ανακαλύψει τους The Cult (συγκεκριμένα το “Sonic Temple”) και ήθελε «πάση θυσία» να προσθέσει τα στοιχεία που του άρεσαν, στη μουσική των Sentenced. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο βιβλίο του Matti Riekki, “North From Here- A Sentenced Story” (σύντομα θα υπάρξει άρθρο και γι’ αυτό), το συγκρότημα είχε αρχίσει να ακούει Nick Cave, Fields of Nephilim, Alice In Chains και είχε αποφασιστεί πως θα αλλάξει ύφος.

Οι Sentenced λοιπόν, με το Jarva (φωνή/μπάσο), τους Miika Tenkula και Sami Lopakka στις κιθάρες, και τον Vesa Ranta στα τύμπανα, μπήκαν στα ένδοξα Tico Tico για να γράψουν τον δίσκο που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία τους.

Τότε, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, ο Jarva «ήταν ένας αλκοολικός νέος» και η πρώτη του απόπειρα να γράψει τα φωνητικά, περιγράφεται από τον Lopakka ως «τερατώδης αποτυχία». «Άν είναι έτσι, ας τα παρατήσουμε καλύτερα», είχε πει. Κι όμως, το αγαπημένο μου “Funeral Spring” ήταν ένα από τα κομμάτια της μεθυσμένης απόπειρας του Jarva να τραγουδήσει, που τελικά κρατήθηκε.

Ενώ φαίνονταν όλα να πηγαίνουν «κατά διαόλου», σε μια ανάπαυλα ηχογραφήσεων, ο Jarva πήγε μια εκδρομή στο Ελσίνκι και παρακολούθησε ζωντανά τους Type O Negative. Σύμφωνα με τον Lopakka, εκείνο το ταξίδι ήταν ο λόγος που ο Taneli Jarva αποφάσισε να ξαναγράψει τα φωνητικά. Δεν μπορούσε να ξεπεράσει την ερμηνεία και τη γιγάντια παρουσία του Peter Steele, ο οποίος έδωσε την απαραίτητη έμπνευση στον Φινλανδό τραγουδιστή.
Η μελαγχολία διαχέεται καθ’ όλη τη διάρκεια του “Amok” και η παραγωγή του δίσκου στέκεται χωρίς ντροπή και με σημερινά στάνταρντς. Η Century Media πήρε στα χέρια της τελικά, έναν ήχο που μπορούσε να πουλήσει σε μεγαλύτερο κοινό και το “Amok” διέθεσε 35.000 αντίτυπα παγκοσμίως, με τους Sentenced να καρφώνουν τη δική τους πινέζα στον μουσικό χάρτη. Μάλιστα, το hit song “Nepenthe” έγινε video clip που έπαιξε στο MTV, με το τραγούδι να είναι εμπνευσμένο από κάποιον χωρισμό του Jarva.

Το “Amok” ήταν η πραγματική αφετηρία των Sentenced. Κάρβουνο που έπεσε στην ατμομηχανή τους και έκαιγε για μια δεκαετία ακόμη, επηρεάζοντας συγκροτήματα όπως οι 69 Eyes και Insomnium (οι οποίοι έχουν γράψει τραγούδι για τον χαμό του κιθαρίστα τους, Miika Tenkula).

Το παράδοξο είναι πως ο άνθρωπος που κατά το ήμισυ όρισε τη νέα πορεία των Sentenced, Taneli Jarva, έπαψε από μέλος τους μετά από έναν χρόνο. Το άλλο ήμισυ ήταν η «ριφομηχανή» Miika Tenkula, που με την υπέροχη τεχνική του στην κιθάρα και την αστείρευτη έμπνευσή του, ταξίδεψε τους Sentenced σε κάθε άκρη της Γης. Δυστυχώς, 4 χρόνια μετά τη διάλυσή τους, η καρδιά του Miika σταμάτησε. Ήταν Φεβρουάριος του 2009.

Εν τέλει, τo “Amok” είναι από εκείνους τους δίσκους που όλοι ελπίζουν για ντεμπούτο. Ένα γερό πάτημα που ξύπνησε τον κόσμο και τον προετοίμασε για τα πέντε επόμενα. Η θλίψη είχε μόλις βρει κάποιους από τους κύριους εκφραστές της!

Facebook: https://www.facebook.com/sentenced.org
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5jQPKWBobu6cJwGSbbqgCk

1199

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.