DECAPITATED

INTERVIEW

Οι Decapitated είναι μία από τις αγαπημένες μου Death/Extreme Metal μπάντες οι οποίοι φέτος κάνουν το “Nihility Europe 2024” tour και για πολύ καλή μας τύχη η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμά τους, την Τετάρτη 13 Μαρτίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Έτσι λοιπόν, δεν μπορούσα να αφήσω αυτή την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη αφού μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με το Vogg, κιθαρίστα των Decapitated.

Γεια σου Vogg. Είναι χαρά μου να σε γνωρίζω και να έχω αυτή την ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη μαζί. Πώς επηρεάζει η πολιτική κατάσταση και οι κοινωνικές τάσεις τη μουσική σας;
Γεια. Εννοείς την πολιτική κατάσταση στην Πολωνία ή στον κόσμο; Νομίζω ότι αυτό δεν επηρεάζει απαραίτητα τη μουσική, αλλά νομίζω ότι επηρεάζει τους στίχους. Έχουμε μερικά θέματα στο τελευταίο άλμπουμ που κυκλοφορεί, που αφορούν την παγκόσμια κατάσταση, την πολιτική, τον COVID, τις απειλές για τη φύση κ.λπ., οπότε μπορείς να δεις ότι επηρεάζει επίσης τα άλμπουμ.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια death metal μπάντα στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία;
Για μένα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φτιάξεις έναν υπέροχο στίχο. Είναι το πιο δύσκολο μέρος, και εστιάζω κυρίως σε αυτό. Όταν δημιουργώ ένα άλμπουμ, αφιερώνω εκατομμύρια ώρες σε αυτό, παίζοντας κιθάρα, προγραμματίζοντας τα ντραμς και τα φωνητικά. Όλα τα υπόλοιπα, όπως το Spotify, οι εταιρείες δίσκων, οι χώροι συναυλιών, οι προμήθειες για τα εμπορεύματα και οι εταιρείες, προσπαθούν να πάρουν όσα μπορούν, και ο ρόλος του μάνατζερ μου είναι να με κρατάει σε θέση να επιβιώσω από τους λύκους. Ευτυχώς έχω έναν εξαιρετικό μάνατζερ, οπότε μπορώ να συνεχίσω τη μουσική μου καριέρα επειδή αυτή είναι μια monkey business.

Πώς επηρεάζει η προσωπική ζωή σας τη μουσική που γράφετε και ερμηνεύετε;
Έτσι, ό,τι γύρω μου με εμπνέει, αφήνοντας το στίγμα του στη μουσική μου. Κάθε μέρα και κάθε κατάσταση στην προσωπική μου ζωή μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης. Κάποια από τα τραγούδια μου έχουν σκοτεινή ενέργεια, και κάποια είναι θετικά και δυναμικά. Όλα αυτά αναμειγνύονται μέσα μου. Η ζωή είναι περίεργη. Κάποιες φορές είμαστε λυπημένοι και κάποιες φορές είμαστε θυμωμένοι, και μια άλλη μέρα ευτυχισμένοι. Όταν δημιουργώ, όλα αυτά τα συναισθήματα βγαίνουν μέσα μου με τη μουσική.

Πώς επηρεάζει η πολιτιστική κληρονομιά της Πολωνίας τη μουσική σας;
Δύσκολο να πω. Δεν επηρεάζομαι από καμία πολωνική μουσική, λαϊκή πολιτιστική ή πιστεύω, οπότε φαίνεται ότι η πολωνική πολιτιστική κληρονομιά δεν επηρεάζει πραγματικά τη μουσική των Decapitated. Αν κάποιος μπορεί να το δει αυτό, θα είμαι ανοιχτός να ακούσω παραδείγματα. Θα έλεγα μόνο ότι επειδή είμαι Πολωνός και η οικογένειά μου είναι Πολωνία, σημαίνει ότι έχω σλαβικά γονίδια και σίγουρα μπορείς να το ακούσεις αυτό στη μουσική των Decapitated. Είναι βίαιη και ρομαντική με τον ίδιο τρόπο, μελωδική και γεμάτη από αισθήματα, αυτή η ιδιαίτερη σλαβική ατμόσφαιρα.

Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση της δημιουργίας καινοτόμας μουσικής σε έναν κόσμο όπου πολλοί θεωρούν ότι “όλα έχουν ήδη γίνει”;
Δεν σκέφτομαι γι’ αυτό. Κάνω τα riffs μου και βασίζομαι στην εντύπωσή μου. Η μουσική των Decapitated είναι ένα μείγμα της μουσικής που άκουγα όταν μεγάλωνα, συν τον χαρακτήρα μου, τις δεξιότητες μου και τη φαντασία μου. Ναι, δεν είμαστε ένα εντελώς πρωτότυπο έργο, όπως οι περισσότερες μεταλλικές μπάντες σήμερα, που δεν είναι 100% πρωτότυπες. Κάθε μπάντα έχει κάποιες επιρροές, και μπορείς να ακούσεις άλλες μπάντες σε κάθε μπάντα. Μπορείς μόνο να προσθέσεις κάτι από τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου και ίσως να αλλάξεις τον τρόπο παρουσίασης πραγμάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Ποια είναι η πιο σημαντική εμπειρία που έχετε βιώσει με τη μουσική σας;
Δύσκολο να πω, κάθε μέρα ζω εμπειρίες. Το παίξιμο και η δημιουργία μουσικής είναι μια ατελείωτη εμπειρία. Μαθαίνω κάθε μέρα κάτι και κάθε εμπειρία είναι εξίσου σημαντική.

Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη πηγή έμπνευσής σας για τραγούδια;
H ΖΩΗ!

Ποια είναι η πιο απροσδόκητη συνεργασία που έχετε κάνει με άλλους μουσικούς;
Machine Head. Δεν το περίμενα. Συνέβη με πολύ αυθόρμητο τρόπο και ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήμουν μέρος αυτής της μπάντας.

Πώς θα περιέγραφες τη σχέση σας με την τεχνολογία στη μουσική παραγωγή;
Για μένα είναι το λάπτοπ μου, η κάρτα ήχου μου και το music software μου συν το ez drummer. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζω για τη μουσική παραγωγή και για μένα είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζω. Είμαι μουσικός και συνθέτης, βασίζομαι στη φαντασία μου, την εντύπωσή μου και το γούστο μου. Αυτά είναι τα εργαλεία μου και η τεχνολογία μου.

Πώς αντιμετωπίζετε την πίεση από τους fans να παραμείνετε πιστοί στον κλασικό ήχο της μπάντας;
Δεν έχω καμία πίεση από τους fans. Δεν νιώθω καμία πίεση. Κάνω αυτό που νιώθω. Αν είμαι ικανοποιημένος με τη μουσική μου, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό που θα σκεφτούν οι άνθρωποι γι’ αυτό. Δεν έχω ποτέ αυτού του είδους την πίεση. Παραμένω πιστός στον εαυτό μου, δεν κάνω κάτι εμπορικό. Οπότε δεν βλέπω κανένα λόγο να αισθάνομαι πίεση για το αν κάτι νέο από τους Decap θα ακούγεται όπως κάτι που ηχογράφησα πριν από 25 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι που ασκούν αυτή την πίεση στις μπάντες θα έπρεπε να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να ρωτήσουν τον εαυτό τους αν μοιάζουν με τους ίδιους όπως πριν από 25 χρόνια, ή αν μπορούν να πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ όπως πριν από 25 χρόνια, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ, χαχαχα. Ελπίζω να σε βοήθησε!

Vogg σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι τιμή μου που διέθεσες μέρος του χρόνου σου για το rockway.gr και εμένα. Καλή Συνέχεια και καλή επιτυχία στο Live της Τετάρτης.

530

Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 26 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.