SOMNIATE: “We Have Proved Death”

ALBUM

Είδος: Progressive, dissonant black metal
Εταιρεία: Lavadome Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Δεν έβγαιναν και εξακολουθούν να μη βγαίνουν πολλές metal μπάντες από την Τσεχία. Επίσης, όποτε βγαίνουν, συνήθως οι πιο αξιόλογες ανήκουν στον extreme χώρο. Και κάποιες από αυτές είχαν να πουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Γεγονός που συναρτήσει της ποσοτικής αναλογίας δείχνει ότι ίσως και να υπάρχει ένα ιδιαίτερο τάλαντο σε εκείνα τα μέρη της ηπείρου.

Αυτήν την παράδοση ολιγάρκειας αλλά ποιότητας έχει πίσω της η νεαρή μπάντα των Somniate και, σε μεγάλο βαθμό, την τιμά. Έχουν στο ενεργητικό τους μόλις ένα album, το ντεμπούτο “The Meyrinkian Slumber” του 2020, αλλά η ωριμότητά τους είναι αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που υπάρχουν.

Φέτος, κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους, με τον ιντριγκαδόρικο και αρκετά λογοτεχνίζοντα τίτλο “We Have Proved Death”. Πράγματι, το concept τους πηγάζει από τη μεταμοντέρνα, μετα-αποκαλυπτική νουβέλα “In Watermelon Sugar” του Αμερικανού μυθιστοριογράφου και ποιητή Richard G. Brautigan, και όμοια με τις σελίδες του κειμένου που εμπνέει τους Somniate, οι στίχοι τους παρουσιάζουν μεγάλο και, ας πούμε, προκλητικό ενδιαφέρον.

Εξίσου ενδιαφέρον και προκλητικό, βέβαια, είναι και το μουσικό κομμάτι του “We Have Proved Death”. Το σοφιστικέ ύφος των Τσέχων έχει τις βάσεις του εξολοκλήρου στο black metal. Οι συνθέσεις είναι εμφανώς προοδευτικές και ενσωματώνουν στοιχεία τόσο από το μελωδικό black όσο και από τις σύγχρονες dissonant τάσεις. Στις εμφανείς επιρροές τους εύκολα διακρίνονται η γαλλική και η ισλανδική σχολή του ιδιώματος.

Τους Somniate, γενικά, δεν φαίνεται να τους απασχολούν τα όρια και τα στεγανά. Σε αυτό το χαρακτηριστικό τους εντοπίζεται αυτό που τους κάνει ελκυστικούς, αλλά εκεί εδράζεται και η αχίλλειος πτέρνα τους, καθώς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δέσουν 100% αρμονικά τις πολύ διαφορετικές αλλά σχεδόν πάντα εντυπωσιακές ιδέες τους.

Καλή δουλειά μάλλον έχουν κάνει και στο αισθητικό αποτύπωμά τους. Την ψυχεδελική νοσηρότητα που εκλύεται από μεγάλο μέρος του “We Have Proved Death” θα την παρομοίαζα σαν συντεταγμένες επιθέσεις των ορδών του Εφιάλτη επί των γαλήνιων κοινοτήτων του Ονείρου. Θα ήθελα, ωστόσο, οι Somniate να ήταν περισσότερο τολμηροί, ώστε να αποδώσουν πιο πειστικά το όραμά τους, αλλά και να αυτονομηθούν πιο ριζικά από τα συγκροτήματα που έχουν επιδράσει πάνω τους.

Συνολικά, η περίπτωση των Somniate φαντάζει πολλά υποσχόμενη, και καλό θα ήταν οι fans του ανορθόδοξου black metal να τους έχουν κατά νου. Μόνο ο χρόνος θα δείξει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, αλλά για την ώρα το “We Have Proved Death” είναι αδιαφιλονίκητα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Facebook: https://www.facebook.com/somniateofficial/ 
Instagram: https://www.instagram.com/somniateofficial/ 
Bandcamp: https://lavadome.bandcamp.com/album/we-have-proved-death 

390

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.