IRONFLAME: “Where Madness Dwells”

ALBUM

Είδος: Traditional heavy metal
Εταιρεία: High Roller Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Ιουλίου 2022

Νιώθεις ότι δεν έχεις ξεπεράσει τη δεκαετία του 1980 (ακόμα κι αν δεν την έζησες); Αδυνατείς να συλλάβεις γιατί ο κόσμος δεν ακούει μόνο heavy metal; Δεν έπαψες ποτέ να συχνάζεις σε μεταλλάδικα και να κατεβάζεις μονορούφι την μπίρα σου μόλις παίξει το “We Rock”; Ακούς το “Aces High” και αντιδράς λες και βάζεις τη μπατονέτα του self test στα ρουθούνια (χωρίς το φτάρνισμα); Πιστεύεις ότι το απόλυτο συναυλιακό γεγονός του καλοκαιριού ήταν το Up The Hammers; Βάζεις στο YouTube και βλέπεις compilations του 4ου κύκλου “Stranger Things” με σκηνές του Eddie Munson; Αν απαντάς καταφατικά στα παραπάνω, σου έχω εξαιρετικά νέα.

Οι Ironflame έβγαλαν νέο δίσκο και μόλις πατήσεις play, θα είναι σαν να ενεργοποίησες μια χρονομηχανή που θα σε στείλει σούμπιτο στο 1984. Σκοπίμως, ο πολυοργανίστας Andrew D’Cagna από το Οχάιο συνέθεσε και ηχογράφησε οκτώ τραγούδια διάρκειας 40 λεπτών που έχουν ως αποκλειστικό τους στόχο να τιμήσουν το παραδοσιακό heavy metal. Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί επίσης ότι ο δίσκος είναι αφιερωμένος σε έναν αγαπημένο φίλο του D’Cagna που χάθηκε πρόωρα από την επάρατο.

Αφού ακουστεί στην εισαγωγή η φωνή του μέγιστου Vincent Price σε έναν κλασικό μονόλογο από το “Mask of the Red Death” του 1964, από τα πρώτα λεπτά του εναρκτήριου “Everlasting Fire” έως και το φινάλε με το ομότιτλο “Where Madness Dwells”, οι Ironflame παρουσιάζουν τις διαθέσεις τους νέτα σκέτα και χωρίς περιστροφές. Κεφάτα και ανεβαστικά μεταλλάδικα riffs με επιρροές από Maiden σε κολάσιμο βαθμό, φωνητικά με χροιά Dickinson και μερικές τραγουδιστικές γραμμές αλά Dio, φωνακλάδικα hooks, τυπικό και σφιχτό rhythm section, όμορφα κιθαριστικά solos μηδενικής πρωτοτυπίας, ένα διάχυτο epic συναίσθημα και η μοναδική απόκλιση που φαντάζει επιτρεπτή είναι μερικά διακριτικά λοξοκοιτάγματα προς US power metal.

Αν έπρεπε να σουμάρω τις εντυπώσεις που μου άφησε το τέταρτο και πιο πρόσφατο album των Ironflame, θα έλεγα πως πρόκειται για κάργα παραδοσιακό heavy metal που ανήκει στη σύγχρονη τάση της cult τρουίλας, σε στιγμές είναι λες και βρίσκεται ένα βήμα πριν το ‘80s metal tribute band, σαν Visogoth με σκόντο στην επικούρα και σαν Eternal Champion με πεσμένες τιμές USPM. Οφείλω, όμως, να μην παραλείψω να πω ότι, ακόμη κι αν δεν ψήνεσαι για τέτοιου τύπου “αναβιωμένες” καταστάσεις, δύσκολα δεν θα παρασυρθείς από το ρεφρέν του “Everlasting Fire” ή από την καυτή ατσάλινη τιμιότητα του “Kingdom of Lies”.

Facebook: https://www.facebook.com/IronflameUSA
Bandcamp: https://ironflame.bandcamp.com/

927

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.