TOMMY GUERRERO: Ο skater με το μουσικό άγγιγμα

TRIBUTE

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας καταξιωμένος skateboarder και ταυτόχρονα ένας επιτυχημένος μουσικός.

Μπορεί κανείς με την σανίδα του να ελίσσεται στο δρόμο, στα πάρκα και στο τσιμέντο και την ίδια στιγμή αλλάζοντας περιβάλλον να φιγουράρει πάνω σε ένα πεντάγραμμο γεμάτο νότες;

Ε, λοιπόν αν είσαι ο Tommy Guerrero και δείχνεις αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνεις και η έννοια του αυτοσχεδιασμού είναι νοτισμένη μέσα σου, μπορείς και με το παραπάνω να τα συνδυάσεις και τα δύο και να ξεχωρίσεις σε δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους, που όμως έχουν έναν ή και πολλούς κοινούς παρονομαστές.

Ο Tommy Guerrero γέννημα θρέμμα παιδί της Καλιφόρνιας και μεγαλωμένος στην ιερή πόλη του San Francisco, πορεύεται στη ζωή του με την τριπλή ιδιότητα, αυτή του μουσικού, συνθέτη και του skateboarder, ερχόμενος σε αρμονία με την τριπλής φύσεως καταγωγή του, με τις ρίζες του να κρατάνε κάτι από Χιλή, από Φιλιππίνες και από την βόρεια Καλιφόρνια όπου πρωτο εγκαταστάθηκαν οι Κοστακόοι (Ισπανοί εξερευνητές και μισθοφόροι).

Καθώς πλησιάζει την έκτη δεκαετία της ζωής του και ενώ πλέον εξασκεί με επιτυχία την ιδιότητα του μουσικού, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ειδικά οι παλιοί θαυμαστές που τον θυμούνται ως έφηβο φαινόμενο του skateboard που έκανε επαγγελματικά ελιγμούς στο τσιμέντο του Σαν Φρανσίσκο και σε άλλα αστικά hot-spots.

Παρόλο που ο Guerrero είναι ακόμα εδραιωμένος στο skateboard, δεν έχει επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος και ασχολείται με το graphic design, είναι ο ίδιος διανομέας σε σανίδες skate, κάνει ιππασία και κατα κύριο όπως προείπαμε ρίχνει το βάρος την δεδομένη χρονική περίοδο στην μουσική που τον συγκινεί περισσότερο.

Ως έφηβος, ο Guerrero ήταν ένα από τα εξέχοντα μέλη της Bones Brigade, της επαγγελματικής ομάδας skateboard του Powell Peralta που σημείωσε επιτυχία κατά τη δεκαετία του 1980. Ήταν πολύ γνωστός για το χαλαρό στυλ του στο δρόμο, κάτι που απεικονίζεται ξεκάθαρα μαζί με το όλο του skate ταμπεραμέντο στα βίντεο “Future Primitive”, “The Search for Animal Chin”, “Public Domain” και “Ban This”, τα οποία κυκλοφόρησαν επίσημα σε βιντεοκασέτες στο παρελθόν.

Μετά την επιτυχία του στον κόσμο του skateboard, ο Guerrero αποφάσισε να ακολουθήσει τα μουσικά του ενδιαφέροντα και ήταν μέλος του skate rock συγκροτήματος Free Beer και του ορχηστρικού post-rock γκρουπ Jet Black Crayon, ενώ πλέον κυκλοφορεί προσωπικά άλμπουμ υπό το όνομα του.

Ο “ηχητικός του χρυσός” είναι μια οργανική μίξη των πάντων, από jazz, Trip Hop και Latin μέχρι funk, downtempo και εναλλακτική electronica, με σήμα κατατεθέν τον πολύ δικό του μη παράγωγο ήχο. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε κάπως τον ήχο του τότε “Groove music” είναι ο ορισμός σύμφωνα με τον ίδιο τον Guerrero, με την κάθε δισκογραφική του απόπειρα να λειτουργεί σαν μέσο μεταφοράς για το επόμενο ηχητικό ταξίδι.

Η μουσική του έχει να κάνει περισσότερο πρωτίστως με το ταξίδι και σε δεύτερο χρόνο με τον τελικό προορισμό. Με αυτό τον τρόπο στοχεύει ο ίδιος στο να αφεθεί αυτός αλλά και με τη σειρά τους οι ακροατές στο ίδιο το τραγούδι με σκοπό να τους οδηγήσει όπου θέλει μέσα από μία χαλαρωτική και δημιουργική σκοπιά.

Το ταλέντο του ως συνθέτη, κιθαρίστα, μπασίστα και ότι άλλο προκύψει στο κομμάτι της μουσικής έχει φτάσει σε μία κορύφωση όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο ταβάνι, καθώς συνεχίζει απτόητος και με διάφορα άλλα project. Έχει συνθέσει μουσική για το video game skate, έχει “υπογράψει” το soundtrack τηλεοπτικών σειρών όπως τα Handmade Modern, Queer as Folk, Sex in the City και CSI: Miami.

Σε γενικές γραμμές συνθέτει μουσική και τραγούδια με βάση την διάθεση και αποκτά μία κινηματογραφική προσέγγιση, κάτι αντίστοιχο με τον Moby, με την μόνη διαφορά ότι αποφεύγει εντελώς τους στίχους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει εξ ολοκλήρου το εμπόδιο της γλώσσας ενόσω περιπλέκεται ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, και υιοθετεί καθολικά απλά και μόνο την μουσική αυτή καθεαυτή.

Κάθε ακρόαση των τραγουδιών του προκαλεί εντύπωση και ενθουσιασμό από την ομαλή ενσωμάτωση διαφορετικών ήχων, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερο μοτίβο που επεκτείνεται σε όλο το εύρος της δισκογραφίας του, από το “Loose Grooves & Bastard Blues” μέχρι και το πιο πρόσφατο “Amber of Memory”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 2004, το περιοδικό Rolling Stone τοποθέτησε το τρίτο δίσκο του “Soul Food Taqueria” στην δεύτερη θέση της λίστας για τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ για το 2003. Ενώ το 2013 βραβεύτηκε από τα διεθνή βραβεία Skateboarding, με το βραβείο του “Legend” που αποτελεί ύψιστη τιμή για τους απανταχού skaters.

Στις 6/4 στο Gazarte ο θρυλικός Tommy Guerrero καταλαμβάνει το Ground Stage για μία από τις ελάχιστα επιλεγμένες εμφανίσεις του ανά τον κόσμο στα πλαίσια της προώθησης του νέου δίσκου του “Amber of Memory”, με τον αδερφό του Tony και τους El Diablitos να αποτελούν το opening act της βραδιάς κάνοντας το event οικογενειακή υπόθεση. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ(ου)αβαλήστε τα skate σας, τις ρόδες σας ή οποιοδήποτε μέσο σας εκφράζει και σας ευχαριστεί και κατηφορίστε στο γκάζι για μία μοναδική συναυλία για να απολαύσουμε την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης και την διαχρονικότητα της μουσικής του θρυλικού Tommy Guerrero.

349

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...