HONGO FUU: “Fuu”

ALBUM

Είδος: Experimental, prog rock, alternative metal
Δισκογραφική: Sliptrick records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2 Μαρτίου 2021

Η καλλιέργεια του καφέ, της μπανάνας και άλλων γεωργικών προϊόντων αποτελούν κατά κύριο λόγο τα εξαγώγιμα αγαθά της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα, τα οποία επηρεάζουν αποφασιστικά τη ζωή του ντόπιου πληθυσμού, προσδίδοντας επιπλέον ένα πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό στοιχείο. Στην λίστα αυτή έρχονται να προστεθούν και οι Hongo Fuu, εκπροσωπώντας το καλλιτεχνικό στερέωμα και τις μουσικές παραδόσεις της Κεντρικής Αμερικής υπό μια πειραματική και σπλαχνική προσέγγιση.

Εκ πρώτης όψεως και παρατηρώντας το εξώφυλλο, πραγματικά δεν ξέρεις τί να περιμένεις και τί θέλει να πει ο ποιητής ή ακόμα καλύτερα ο μουσικός. Αν έπρεπε για τη μία εικόνα να δώσουμε όχι χίλιες αλλά έστω λίγες λέξεις, τότε τα επίθετα που θα χρησιμοποιούσαμε δεν θα κοσμούσαν ευχάριστα το εικαστικό αποτέλεσμα. Όμως με την πάροδο της ακρόασης θα καταλάβεις ότι ακόμα και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της “τρέλας” που διακατέχει το κουαρτέτο από την «πλούσια ακτή», όπως μεταφράζεται από τα Ισπανικά η χώρα.

Αν λοιπόν δεν αποθαρρύνθηκες από την αρχή και «έστριψες δια του αρραβώνος», αλλά κεντρίθηκε το ενδιαφέρον σου και συνεχίζεις την ανάγνωση του κειμένου, τότε στη χειρότερη αφενός δεν θα ζημιωθείς και αφετέρου, στην καλύτερη, θα έχεις ανακαλύψει κάτι για το οποίο πιθανόν να παρα-μιλάμε όλοι στο μέλλον.

Ο δίσκος είναι η πρώτη καλλιτεχνική δουλειά του συγκροτήματος και ακολουθεί τα δύο ανεξάρτητα EPs που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Η μπάντα παρουσιάζει μια «χαμαιλεόντια προσαρμοστικότητα» ανάλογα με τα ερεθίσματα και τις απαιτήσεις του εκάστοτε κομματιού, όπως οι King Gizzard and The Lizard Wizard, ενώ ταυτόχρονα ακροβατεί ανάμεσα στη μουσική παράνοια και ευφυΐα των At The Drive In ή πιο ταιριαστά των The Mars Volta, ελέω της καταγωγής.

Η μουσική των Hongo Fuu είναι βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και η μπάντα περνάει εμβόλιμα αυτές τις επιρροές στις δώδεκα συνθέσεις που απαρτίζουν το άλμπουμ. Η χρήση synth, παραδοσιακών οργάνων όπως piano, therenin, marimba και η συμμετοχή μουσικών από τη συμφωνική ορχήστρα της χώρας και τοπικών σχημάτων, μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές και ένα πολυπολιτισμικό και πολυδιάστατο αποτέλεσμα.

Τα κομμάτια του δίσκου θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας αγαπημένης προσωπικής playlist σε μια ηχητική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ακροατής. Καταλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ανάμεσα στα διάφορα genres, μεταξύ άλλων από jazz, rock, surf, metal, dance, Americana, drone, grunge, stoner, folk μέχρι sludge και black metal, χωρίς να προσδίδουν ίχνος παραχορδίας.

Τα μέλη της μπάντας είναι πάνω απ’ όλα οπαδοί και δημιουργούν μουσική με βάση αυτό. Γι’ αυτό και σε σημεία θα βρεις στοιχεία copy/paste από εμφανείς επιρροές αγαπημένων συγκροτημάτων. Για παράδειγμα είναι σαν να παίζεις στοίχημα την αγαπημένη σου ομάδα και πάντα υπερέχει το συναίσθημα από την λογική, και ας ξέρεις ότι πιθανόν να χάσεις. Αλλά αυτό φυσικά δεν σε απασχολεί, γιατί ηθικά νιώθεις καλά και τα έχεις καλά με τον εαυτό σου.

Στο εναρκτήριο “Control” οι Mastodon και τα αλά Troy Sanders φωνητικά σε καλωσορίζουν, καθώς σε «γραπώνουν από τα μούτρα», λίγο πριν πάρει την σκυτάλη ο Josh Homme στο “Ratwater” και σε καλμάρει με την Qotsa και Post Pop Depression ερμηνεία του, και αυτό λίγο μετά αφότου ο starman των Rush κάνει ένα σύντομο πέρασμα στο “Cogeta Molly” και αρκετά πριν σε ξεπροβοδίσει ο Steve Von Till και ο Scott Kelly με την αύρα των Neurosis να πλανάται στο “O Light of Dawn”. Αν ακόμα δεν έχεις πεισθεί, τότε πρόσθεσε και ορισμένες κιθαριστικές μελωδίες από την μεγάλη του Santana σχολή «παλλόμενες μπασογραμμές», υπό την αιγίδα του Les Claypool και μια δόση «μαύρης μελαγχολικότητας» από τον King Dude.

Ο «μουσικός λαβύρινθος» στον οποίο πιθανόν να εγκλωβιστείς από την ακρόαση του “Fuu” είναι τόσο περίπλοκος και πολύπλευρος, που ακόμα και τον «μίτο» του να σου δώσει η μπάντα πιθανόν να μην μπορέσεις να βγεις, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σε αποθαρρύνει γιατί δεν υπάρχει κάποιος Μινώταυρος σαν απειλή, και επίσης μπορείς να cheat-άρεις εκ του ασφαλούς πατώντας pause-stop-delete και esc.

Αλλά το πιθανότερο είναι να πατήσεις repeat..!!

Facebook: https://www.facebook.com/HongoFuu

1176

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...