ABORYM: “Shifting.Negative”

Στους Ιταλούς Aborym πάντα είχα μια συμπάθεια.

Λίγο η αδυναμία μου στο industrial/black, λίγο η άλλη αδυναμία μου στον Attila Csihar που είχε αναλάβει τα φωνητικά για μια πενταετία, λίγο οι Twin Peaks αναφορές (μωρή δισκάρα “Fire Walk With Us”!), παρόλα αυτά παραδέχομαι ότι σαν μπάντα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και το “Shifting.Negative” μας βρίσκει λίγο στη μέση της ταλάντωσης.

Η αρχή γίνεται με πιο κιθαριστικές EBM φόρμες που θυμίζουν Skinny Puppy και Front Line Assembly αλλά από το τρίτο κομμάτι κάπου η φάση γυρνάει και ο Fabban (μοναδικό ιδρυτικό μέλος) αρχίζει να δείχνει την λατρεία του για το industrial rock των 90s και πιο συγκεκριμένα για τους Nine Inch Nails της “Broken EP/Downward Spiral” περιόδου, ειδικά στα φωνητικά, με μόνο σποραδικά ψηφιακά ακραία metal σημεία να μας θυμίζουν λίγο τους υπέρτατους (και τρελά αδικημένους) Red Harvest.

Μέχρι εδώ όλα καλά δηλαδή, από επιρροές διάλεξε τις καλύτερες, αλλά κάπου η όλη φάση χάνει σε συνοχή. Ναι, οι εναλλαγές NIN εκτόνωσης και Velvet Acid Christ ρυθμικής ατμόσφαιρας είναι σε σημεία αρκετά πετυχημένες και κάθε τόσο πετάγεται και ένα blast με κοφτά riff για να θυμίσει ότι κάποτε υπήρχε ένα black συνθετικό στο industrial metal των Aborym, αλλά το  σύνολο εξακολουθεί να μου ακούγεται απλά καλό, όχι εξαιρετικό.

Μην παρεξηγείτε, πολλά κομμάτια είναι όντως αρκετά αξιόλογα, και σίγουρα σαν δίσκος πατάει την πλειοψηφία των mainstream industrial metal γκρουπ στο λαιμό, ξέρετε ποια εννοώ, αυτά που απλά πατάνε ρυθμικές κιθάρες πάνω από beat, παραμορφωμένα φωνητικά και κάνουν συνήθως και καμιά διασκευή σε 80s pop κομμάτια, οι Aborym όμως έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν πολύ περισσότερα. Καλό το άλμπουμ λοιπόν και σίγουρα δεν είναι χαμένα λεφτά για έναν οπαδό του είδους, αλλά προσωπικά ελπίζω να επανέλθουν σύντομα ακόμα καλύτεροι. 

489

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.