KINGS OF MERCIA: “Kings of Mercia”

ALBUM

Είδος: Metal, hard rock
Εταιρεία: Metal Blade
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Σεπτεμβρίου 2022

Είναι η δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μας απασχολεί μια δουλειά μελών των Fates Warning, αλλά όχι για έναν νέο δίσκο Fates Warning (δηλαδή, για τους λάθος λόγους μπορεί να σκεφτείτε). Λίγο αφού κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο των Α-Ζ με τους Mark Zonder και Ray Alder, σειρά έχει το επίσης ομώνυμο πρώτο album των Kings of Mercia, ενός καινούργιου project του Jim Matheos.

Ο ηγέτης των Fates Warning κατέληξε να έχει στα χέρια του μπόλικο υλικό που ήταν αρκετά πιο άμεσο και εύκολο για να διαδεχτεί το “Long Day Good Night” (2020). Αποφάσισε να το κρατήσει και το ηχογράφησε με τη βοήθεια του συνοδοιπόρου του στο βασικό του μουσικό σχήμα Joey Vera (μπάσο) και του Simon Phillips (drums). Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Matheos έκανε πρόταση στον Steve Overland των FM να αναλάβει τo τραγούδι και τη σύνθεση των φωνητικών μελωδιών, εκείνος δέχτηκε, και κάπως έτσι γεννήθηκαν επίσημα οι Kings of Mercia.

Μακριά από το progressive ύφος, τον εγκεφαλικό χαρακτήρα και τη συναισθηματική φόρτιση των Fates Warning, οι συνθέσεις του Matheos τείνουν προς το απλό metal και το μελωδικό hard rock. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι η μουσική των Kings of Mercia θυμίζει τη συνεργασία Arch-Matheos, μα ούτε και πως έχει περάσει στα χωράφια του AOR και εμπορικού hard n’ heavy των FM.
Τα δέκα τραγούδια του “Kings of Mercia” είναι σύντομα, με μέσο όρο τα τέσσερα λεπτά. Έχουν στρωτή, εύκολη και βασική δομή. Υπάρχουν μερικά όμορφα ρεφρέν, από αυτά που μόνο ο Overland μπορεί να γράψει και που μόνο η δική του φωνή μπορεί να αποδώσει. Ξεχωρίζει ο μοναδικός κιθαριστικός τόνος του Matheos σε riffs που, έτσι κι αλλιώς, θα καταλαβαίναμε μεμιάς ότι τα έχει συνθέσει αυτός. Το μπάσο του Vera έχει τη γνώριμη ποιότητά του και τα τύμπανα του Phillips είναι άρτια.

Όμοια με την περίπτωση των Α-Ζ, οι Kings of Mercia κυκλοφορούν ένα album που μήτε είναι πολύ καλό μήτε είναι πολύ κακό. Μοιάζει καταδικασμένο σε ένα ποιοτικό limbo, μια ενδιάμεση κατάσταση που δεν μπορεί να γεννήσει έντονες αντιδράσεις και εντυπώσεις. Πολύ απλό για progsters, πολύ «γωνιώδες» για AOR fans, πολύ απαλό για average metalheads, πολύ βασικό για να περάσει ως μια έστω οιονεί sui generis μουσική πρόταση που θα αρκούσε για να ξεπεραστούν τα παραπάνω. Μάλλον δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα collector’s item για fans των μελών των Kings of Mercia, εξατομικευμένα. Τολμώ να προβλέψω ότι δεν θα μας απασχολήσει σοβαρά περαιτέρω. Κι αν πέσω έξω, δεν χάλασε κι ο κόσμος.

Official Site: https://kingsofmercia.com/
Facebook: https://www.facebook.com/KingsofMercia

546

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.