A-Z: “A-Z”

ALBUM

Είδος: Progressive metal, melodic hard rock
Εταιρεία: Metal Blade
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Αυγούστου 2022

Ξεκαθαρίζω δύο τινά ευθύς εξαρχής. Τον Mark Zonder τον κατατάσσω άνετα στους πέντε καλύτερους rock/metal drummers που έχω ακούσει και θεωρώ αναμφίβολο ότι αυτή η μουσική τού έχει μεγάλο χρέος. Όσο δέος κι αν νιώθω, όμως, όταν ξέρω ότι συμμετέχει σε ένα μουσικό έργο που ακούω, δεν μπορώ παρά να είμαι απολύτως ειλικρινής εκφέροντας άποψη, αγνοώντας τα κολλήματά μου όσο περισσότερο μπορώ. Στο διά ταύτα τώρα.

Το ομώνυμο, πρώτο album των A-Z θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο κοντινό σε μια solo δουλειά του Mark Zonder, ο οποίος δεν είναι πια μέλος ούτε των Fates Warning ούτε των Warlord, σαφώς. Το όνομα του group προκύπτει από τα αρχικά των επιθέτων των κ.κ. Zonder και Ray Alder. Εκτός από τη φωνή των Fates Warning και πάλαι ποτέ συμπαίχτη του, τον Zonder πλαισιώνουν οι Philip Bynoe (μπάσο), Joop Wolters (κιθάρα) και Vivien Lalu (πλήκτρα).

Στο promo υλικό που συνοδεύει το album, ο Zonder φέρεται να δηλώνει πως, όταν άρχισε να δουλεύει το υλικό που κατέληξε στο “A-Z”, είχε ένα ξεκάθαρο όραμα: να απέχει από την εγκεφαλικότητα και τον εκλεπτυσμένο ήχο του progressive metal, να συνθέσει μουσική που θα παραπέμπει κυρίως σε διαφημιστικά για αυτοκίνητα ή μπίρες και στο Cobra Kai, να αναβιώσει το ύφος των παλιών AOR/arena rock συγκροτημάτων, που έγραφαν με αμεσότητα και βασίζονταν στα εύπεπτα και ευκολομνημόνευτα, μεγάλα ρεφρέν. Οοοκέι…

Τελικά, ωστόσο, δεν πρέπει να του πολυβγήκε το πλάνο. Γιατί, ρωτάτε; Επειδή δεν μπορεί ο άνθρωπος! Όσο και να το θέλει, δεν το έχει μέσα του. Δεν ξέρει να γράφει τόσο απλή μουσική. Ή, και να ήξερε κάποτε, έπειτα από τόσα έτη prog δισκογραφίας, οι ιδέες του είναι σχεδόν πάντα πιο σοφιστικέ. Το εναρκτήριο “Trial by Fire”, φερ’ ειπείν, που είναι από τα καλύτερα τραγούδια του album, περιέχει μεν ένα AORάτο, όμορφο και κολλητικό chorus, αλλά το κύριο θέμα του θα μπορούσε να έχει περισσέψει από το “FWX”. Γενικά, οι κιθάρες και το μπάσο του “A-Z” είναι αρκετά proggy, τα τύμπανα που παίζει ο Zonder –πώς να το κάνουμε;– είναι κάπως περίπλοκα και πολύ κοντά στον χαρακτηριστικό ήχο του γερο-Mark (ξέρετε τώρα, αυτό που νιώθεις ότι μπορείς να τα απολαύσεις ξέχωρα από τα υπόλοιπα όργανα, καθώς είναι… τέχνη), ενώ ο Alder είναι ο Alder· και μόνο που ακούς την αισθαντική, εύθραυστη χροιά (και το trademark ψεύδισμά του ίσως), ο νους σου δεν πάει στους Journey και στους Foreigner.

Σίγουρα, το “A-Z” δεν είναι προϊόν μιας Fates Warning spin-off κατάστασης. Όμως, δύσκολα θα το άκουγα στο OST του “Top Gun”, ας πούμε, και πιο πιθανό είναι να ικανοποιήσει –εκτός από τα Zonder freaks– ένα κοινό που αγάπησε το progressive metal που ακούγαμε κυρίως τη δεκαετία του ‘90, από μπάντες που συνδύαζαν το guitar-driven art metal τους με μπόλικα αλλά πιο catchy πλήκτρα, είχαν εμμονή με τα πιασάρικα, όμορφα hooks και πίσω από το μικρόφωνο είχαν φωνάρες, όπως οι Royal Hunt, Artension, Elegy, Vanden Plus, Eternity X και λοιπά ξεχασμένα πλέον acts (νοσταλγία με έπιασε τώρα).

Τώρα, βέβαια, δεν θα αναλωθώ με «κακές» σκέψεις που συνδυάζουν την απουσία ενός μουσικού από την ενεργό δράση με τη συμμετοχή του συγκεκριμένου τραγουδιστή και την επιλογή να συνδιαμορφωθεί το όνομα του project έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει το επίθετο του μέλους που προστέθηκε τελευταίο στους A-Z. Καθεμία και καθένας ας βγάλει ό,τι συμπεράσματα θέλει.

Εσείς που είναι να ακούσετε το “A-Z” θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς, ό,τι και να γράψω εγώ. Και καλά θα κάνετε, διότι υπάρχουν μερικά πραγματάκια εκεί μέσα για να περάσετε καλά. Αλλά να κρατάτε μικρό καλάθι, ίσα ίσα για να χωρέσει αυτά τα λίγα που είχαν αίσια έκβαση. Και παίρνετε το ενισχυμένο, το πιο μεγάλο, την επόμενη φορά, αν υπάρξει, που ας ελπίσουμε ότι θα κυκλοφορήσει μια δουλειά αντάξια των ονομάτων που την υπογράφουν.

Official Site: http://www.a-zband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/AthruZBand
Instagram: https://www.instagram.com/athruzband/
Twitter: https://twitter.com/AthruZBand

918

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.