Sarissa, Reflection, War Dance (23/04/2016) An club

H συγκεκριμένη συναυλιακή συνεύρεση έλαβε χώρα ευκαιρίας δοθείσης της επιστροφής ενός από τους μεγάλους Παλαιούς του ελληνικού heavy metal στην δισκογραφία και συγκεκριμένα με την παρουσίαση του “Nemesis” των Sarissa.

Μαζί τους ένωσαν τις δυνάμεις τους οι Reflection και οι War Dance. Κοινό σημείο αναφοράς και των τριών συγκροτημάτων υπήρξε το γεγονός πως πίσω από τα μικρόφωνά τους είχαν όλοι τους αλλαγές.

Με μια μικρή καθυστέρηση ξεκίνησαν την βραδιά οι War Dance με τον Βίκτωρα Αναστασόπουλο (πρώην Maidenance) να έχει αναλάβει, όπως ο ίδιος είπε, να βοηθήσει τα παιδιά της μπάντας σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουν. Αυτό δεν με βοήθησε να ξεκαθαρίσω αν η αλλαγή είναι μόνιμη, αλλά αυτό που παρακολούθησα και κυρίως αυτό που άκουσα με κάνει να εύχομαι να είναι! Απόλυτο δέσιμο σε ύφος, ικανότατος, μετρημένος και με αυτή την στόφα που έχουν οι μουσικοί που πάνω και κάτω από την σκηνή εκπέμπουν αγάπη για αυτό που κάνουν.

Και η υπόλοιπη μπάντα όμως ήταν σαφώς πιο δεμένη από την τελευταία φορά που τους παρακολούθησα επί σκηνής σε εκείνη την βραδιά με τους Warlord. Δυστυχώς το κοινό στο οποίο έπαιξαν μπροστά ήταν αναντίστοιχο της απόδοσής τους μιας και η βραδιά έπεφτε σε τραγική συγκυρία και με άλλες συναυλιακές δραστηριότητες στην Αθήνα. Το άνοιγμα που πραγματοποίησαν πάντως ήταν εξαιρετικό και με απρόσμενα καλό ήχο για τον χώρο/περίσταση.

War Dance setlist
Achille’s War Dance
Recall
The Thunder Inside Me
Prometheus
Wrath For The Ages
Freedom
War Of Titans

Οι Reflection ήταν το δεύτερο όνομα που εμφανίστηκε στο An, με τον Γιώργο Θωμαίδη των Wisdom στα φωνητικά. Εδώ η αλλαγή είναι επιβεβαιωμένα μόνιμη κι επίσης εκκωφαντικά πετυχημένη. Θα αφήσω τις ανησυχίες μου για το μέλλον των Wisdom κατά μέρος και θα εστιάσω σε αυτό που ακούσαμε το Σάββατο. Ο Γιώργος ταιριάζει ιδανικά στο ύφος της μπάντας, τόσο στο παλιό υλικό όσο και στο μικρό δείγμα που ακούσαμε από αυτά που έρχονται μέσα από ένα νέο κομμάτι. Για το πόσο καλός frontman είναι νομίζω πως δεν χρειάζονται πολλά σχόλια μια και το τελευταίο διάστημα οι Wisdom είχαν την ευκαιρία να παίξουν μπροστά σε αρκετό κόσμο.

Ωραία ήταν και η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με το κοινό να έχει μαζευτεί μπροστά και να τραγουδάει συχνά, αλλά θα σταθώ ιδιαίτερα σε 2 σημεία. Το πρώτο είναι η εκτέλεση του “The Wings Of Fate” όπου η ατμόσφαιρα χτύπησε κόκκινα καθώς κοινό και μπάντα τραγουδούσαν ακόμη και μετά το τέλος του κομματιού. Το άλλο είναι το τελευταίο τους τραγούδι “When Immortal Die”, που βρήκε τους Reflection στην σκηνή με τρία μικρόφωνα. Πέρα του Γιώργου, στα φωνητικά βοήθησαν οι X. Κάππας και Γ. Θεοδωρέλος και το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον διασκεδαστικό. Μέσα σε αυτή την σχεδόν γιορτινή ατμόσφαιρα μας αποχαιρέτησαν και οι Reflection για να δώσουν την σκυτάλη στους Sarissa.

Reflection setlist
Giants
The Ghost Ship
The Sorceress
Fire
When Shadows Fall
The Wings Of Fate
The Wheel Of Fortune
The Iron Tower
The Forbidden Seed
When Immortals Die

O Γιώργος Χατζησυμεωνίδης επιστρέφει στην σύνθεση των Sarissa τρεις ολόκληρες δεκαετίες μετά το θρυλικό τους demo. Αλλά και ως δισκογραφική απουσία, η μπάντα μετρά 12 συναπτά έτη. Το “Nemesis” έρχεται να σπάσει την σιωπή καθώς είναι η πιο straight heavy metal δουλειά που έχουν ηχογραφήσει.

Στη συγκεκριμένη βραδιά οι Sarissa παρουσίασαν ζωντανά τα 8 από τα 9 κομμάτια του δίσκου (δεν ακούσαμε το “Warriors”, ένα από τα δυνατά χαρτιά του). Ο Χατζησυμεωνίδης υπερκινητικότατος frontman, ο Δ. Σελαλμαζίδης ιδιαίτερα κεφάτος στο μπάσο και ο Σ. Σιούλας απολαυστικά δυναμικός στα τύμπανα, ένα δεμένο οπτικά σύνολο, με μοναδική “παραφωνία” τον Ορέστη Ναλμπάντη που έδειχνε στάσιμος και μαγκωμένος, παρά την εξαιρετική απόδοσή του.

Νομίζω πως μια δεύτερη κιθάρα στην σύνθεση των Sarissa, τουλάχιστον για τα live τους, θα απογείωνε τον ήχο τους και θα έκανε φυσικά και τα κομμάτια να ακούγονται πιο γεμάτα. Η χαμηλή προσέλευση του κόσμου δεν πτόησε την τετράδα στο ελάχιστο και τα 17 κομμάτια του σετ μας κράτησαν συντροφιά χαρίζοντας μια όμορφη βραδιά σε όσους παρευρέθηκαν. Ο Χατζησυμεωνίδης έφερε παλιά, πιο παλιά, αλλά και τα νέα κομμάτια σε ένα επίπεδο, συγκεράζοντας με επιτυχία το παρελθόν με το παρόν της μπάντας.

Την εμφάνιση τους άξιζε να παρακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι μια και ειδικά στις heavy metal συναυλίες το κοινό αποτελεί το ήμισυ του παντός στο θέμα της ατμόσφαιρας αλλά και της κινητήριας δύναμης να παίξει μια μπάντα με πάθος, το οποίο ευτυχώς δεν έλειψε από την βραδιά. Μπράβο στους Sarissa για την δουλειά που έχουν κάνει στο στούντιο, μπράβο τους και για την εμφάνισή τους, μπράβο και στους λίγους (αλλά λέοντες) που παρευρέθησαν στο An.

Sarissa setlist
War For Peace
Never Say No
Marathon
Survival
Deathdance
Into The Night
Fallen
Fight The Devil
I’m Coming Home
Daughter Of The Night (Nemesis)
Sacrifice
Now Or Never
Immortal Souls
Electric Axes
No Man’s Land
Turn The Power Up
Macedonian Army

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου
Videos: ΓΙάννης Φράγκος

441