BEJELIT: “Emerge”

Εάν είστε οπαδός του power metal αλα Sonata Arctica, και Labyrinth, τότε αξίζει το κόπο να συνεχίσετε την ανάγνωση. Εάν όχι απλά προσπεράστε.

Οι Bejelit κατάγονται από την Ιταλία, υπάρχουν δισκογραφικά από το 2004 όταν και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους “Hellgate” (ενώ από το 2001 έως τότε είχαν κυκλοφορήσει 2 demos και ένα Ε.Ρ), και σε λίγες μέρες (26/3) κυκλοφορούν το 4ο άλμπουμ τους υπό τον τίτλο “Emerge”.

Το ύφος τους θα σας θυμίσει πάρα πολύ τους καλούς Sonata Arctica καθώς η φωνή του τραγουδιστή Fabio Privitera είναι σχεδόν ίδια με του Tony Kako, ενώ και το όλο στυλ του δίσκου παραπέμπει στους – ξεπεσμένους πλέον – Φινλανδούς. Ειλικρινά αν δεν ήξερα ότι ακούω άλλο γκρουπ θα έπαιρνα το “Emerge” ως τη νέα δισκογραφική δουλειά των Sonata Arctica, και μάλιστα θα ήμουν ενθουσιασμένος για την επιστροφή τους. Ο δίσκος είναι πάρα πολύ καλός, περιέχει 12 δυναμικά κομμάτια συν μια μικρή εισαγωγή, με κολλητικές μελωδίες, πολύ καλή κιθαριστική δουλειά, και πολύ όμορφα refrain που δε μπορείς να μη τα σιγοτραγουδήσεις μετά από λίγο.

Το συγκρότημα έχει δουλέψει αρκετά στην ενορχήστρωση της μουσικής του, καθώς τα διάσπαρτα σημεία με το βιολί και το πιάνο προσθέτουν μια πολύ όμορφη πινελιά, οι ακουστικές κιθάρες εναλλάσσονται με τις βαριές ηλεκτρικές, ενώ και η παραγωγή του δίσκου από τον Nino Laurenne (Apocalyptica, Ensiferum, Sonata Arctica, Amorphis) και τον Svante Forsbäck (Rammstein, Korpiklaani, Amorphis) είναι υποδειγματική. Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στο πολύ όμορφο εξώφυλλο το οποίο έχει επιμεληθεί ο “δικός μας” Seth Siro Anton (Paradise Lost, Exodus, Moonspell, Kamelot).

Κομμάτια που μπορώ να ξεχωρίσω είναι τα “The Darkest Hour”,Emerge,To Forget And To Forgive,We Got The Tragedy, και το 11λεπτο Deep Water το οποίο θεωρώ και το καλύτερο του δίσκου.

Ως βασικό μειονέκτημα του “Emerge” θεωρώ αυτό το οποίο ανέφερα και παραπάνω.. Είναι πάρα πολύ όμοιο με Sonata Arctica σε βαθμό αντιγραφής. Εάν εστιάσεις μόνο στη μουσική του δε θα σε χαλάσει, αλλά αν νοιάζεσαι και λίγο για να ακούσεις κάτι πρωτότυπο, σίγουρα δε θα το βρεις εδώ.


431