ENIGMA EXPERIENCE: “Question Mark”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Heavy Rock
Δισκογραφική: Fuzzorama Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Νοεμβρίου 2020

Τα νέα από Σκανδιναβία μεριά, είναι κάτι παρά πάνω από ευχάριστα. Μια σύμπραξη τριών εξαιρετικών μουσικών με βαρύ βιογραφικό και σπουδαία καριέρα στο χώρο του heavy rock και stoner ιδιώματος, θα μπορούσαμε να τη βαφτίσουμε και supergroup (αν δεν αποφεύγαμε τέτοιους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς σαν ο διάολος το λιβάνι), μας έδωσε μια εξαιρετική ντεμπούτο δουλειά, τώρα, προς το τέλος του 2020.

Ο κιθαρίστας Niklas “Mr.Dango” Källgren (Truckfighters), ο ντράμερ Oscar “Pezo” Johansson (Truckfighters / Witchcraft) και στα φωνητικά ο Maurice Adams (Breed / Motorfinger) συνθέτουν ένα αχτύπητο τρίο που με το “Question Mark”, αποσκοπούν για μεγάλα πράγματα, κάνοντας ακριβώς αυτά που ξέρουν πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με περίσσεια διάθεση, λίγη περισσότερη εσωτερικότητα στο στίχο και σαφώς την ωριμότητα να πετύχουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Μας προσφέρουν ένα κράμα από αμιγώς κλισέ grunge και desert / stoner υλικά με fuzz στοιχεία να διαπλέκονται τεχνηέντως στις συνθέσεις τους με τόσο ιδανικό τρόπο, που μετατρέπουν τις παλιές συνταγές σε ελκυστικά φρέσκα ακούσματα, που ρέουν αβίαστα στο αυτί και αποτυπώνονται στο μυαλό, προτρέποντας το χέρι να πατήσει επανάληψη της ακρόασης.

Εν αρχή μια αργόσυρτη 10λεπτη stoner επωδή “Realityline”, με όλα τα “τετριμμένα” συστατικά της να δημιουργούν μια επιτηδευμένη ασάφεια από όμορφα μελωδικά μέρη, για να περάσουμε σε πιο cool και funky μονοπάτια στο “Lonewolf”, όπου επαναπροσδιορίζεται η γενιά της heavy psych σκηνής, με τα φωνητικά του Maurice Adams να κάνουν απευθείας τη σύνδεση με Queens of the Stone Age.

Προσωπικά, θεωρώ την πιο δυνατή στιγμή του album το “Mighty Mind”, μια σύνθεση που ξεχειλίζει συναίσθημα, με κυρίαρχο το στίχο και τη δυνατή ερμηνεία του Maurice Adams και εν συνεχεία, η πανέξυπνη ενορχήστρωση που δένει μοναδικά τα ακουστικά με τα πιο heavy – ηλεκτρικά μέρη. Το “Equilibrium”, όπως πρεσβεύει και ο τίτλος του, κρατάει τις απόλυτες αποστάσεις και ισορροπίες μεταξύ groov-άτης και heavy ατμόσφαιρας, ενώ δε θα μπορούσε να μείνει εκτός εξίσωσης το “In My Secret Place” με τα πιο gothic – death μοτίβα να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι τέλους.

Το “Question Mark” σε καμία περίπτωση δεν μου έκανε ως ντεμπούτο δουλειά, αλλά μοιάζει περισσότερο με την πιο ώριμη στιγμή φτασμένης μπάντας, πιθανότατα γιατί το ταλέντο και η πολυετής ζύμωση που έχουν τα μελή στη συγκεκριμένη σκηνή να αποπνέει κάτι τέτοιο. Περισσότερο ίσως, όλα να οφείλονται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη τριάδα έχει την απόλυτη χημεία και κάποιοι σωστά θα πουν ότι ήταν καρμικό να βρεθούν. Όπως και να έχει πάντως, εμείς θα ποντάρουμε πάνω τους!

Facebook: https://www.facebook.com/EnigmaExperienceBand/
Web-site: https://www.enigma-experience.com/
Bandcamp: https://fuzzoramarecords1.bandcamp.com/album/question-mark
Twitter: https://twitter.com/enigmaexperien1

678

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.