PLAGUE OF MURDER: “From Ashes To Embers”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Απριλίου 2024

Οι Dark Tranquillity ήταν και είναι μια σπουδαία μπάντα. Εκ των πιονιέρων του μελωδικού death metal κινήματος μαζί με τους At The Gates και τους In Flames, παρέδωσαν μια σειρά από σπουδαίους δίσκους και επηρέασαν πάρα πολύ κόσμο με τις δουλειές τους. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μια 20ετία περίπου έχουν αλλάξει σχετικά τη μουσική τους. Οι ταχύτητες έχουν πέσει, οι πληκτροφόρες ατμόσφαιρες έχουν πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις και το speedy metal τους έχει πολύ καιρό να εμφανιστεί. Άλλοι (όπως ο γράφων) είναι ταγμένοι στην πρώτη, “άγρια” περίοδό τους και άλλοι, ακολουθούν την πιο “σοφιστικέ” πτυχή τους. Στους δεύτερους ανήκουν οι Αθηναίοι Plague Of Murder οι οποίοι με τα 5 κομμάτια του νέου τους EP “From Ashes To Embers” συντάσσονται πλήρως με τη φιλοσοφία των Σουηδών.

Οι Plague Of Murder επιχειρούν μια μίξη όλων των περιόδων των DT, με την πρώτη να αντιπροσωπεύεται, τουλάχιστον ηχητικά, με τις κιθάρες των Nodas Zanos και Γιάννη Μαγκλάρα να ακούγονται λίγο πιο “άγαρμπες” και blackίζουσες, κάτι που κάνει ωραία αντίθεση με τον φουτουριστικό ήχο των keyboards του Παναγιώτη Νιμβριώτη τα οποία εμφανίστηκαν από το “Haven” και συνεχίζονται ως σήμερα. Υπάρχουν σημεία με σιδηροδρομικά riffs αλλά γενικά οι δομές των κομματιών είναι τεχνικές και εύληπτες στον ακροατή. Ρυθμικώς το EP το χαρακτηρίζω mid tempo και τα κομμάτια είναι headbanging φύσεως, με στακάτες μπασογραμμές από τον Χριστόφορο Κώτση και συμπαγές πλουραλιστικό drumming από τον Θαλή Κεσισόγλου. Καλή και η παραγωγή (και υποθέτω ότι σε φυσική CD κόπια θα ακούγεται ακόμη καλύτερη), ο ήχος δεν σου τρυπάει τα αυτιά σε κανένα σημείο αλλά ούτε και γίνεται ποτέ υπερπομπώδης και πνιγηρός.

Και τα 4 κομμάτια (συν το πολύ καλό ομότιτλο instrumental outro) είναι πολύ καλά για το είδος που υπηρετούν οι Plague Of Murder. Πιασάρικα μελωδικά ρεφρέν από τον Νίκο Λούντο που κλιμακώνουν τα “Burn It To The Ground” και “Modern Slavery”, σερνάμενο και μαυρομεταλλικών χνώτων “The Enemy Inside” όπως και το βαρύτατο “Blackstar”.

Τελικώς, μια αξιοπρεπής πρόταση μελωδικού death από τους Plague Of Murder. Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανακουστεί αλλά αυτό το tribute προς τους μέντορές τους είναι καλοπαιγμένο και με τάσεις συνθετικής εξέλιξης που ίσως οδηγήσει σε μια ολόδική τους υβριδική μουσική ταυτότητα. Αξίζει τις αυτιές του.

Facebook: https://www.facebook.com/pombandgreece

335

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1173 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.