TALAS: “1985”

ALBUM

Είδος: US hard rock, arena rock, melodic rock
Εταιρεία: Metal Blade Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Σεπτεμβρίου 2022

Πόσες και πόσοι, άραγε, να θυμάστε ή ακόμα και να γνωρίζετε τους Talas; Μιλάμε για το power trio από το Μπάφαλο των ΗΠΑ που διέγραψε μια σύντομη τροχιά από το 1979 έως το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80, απέκτησε cult status, υπηρέτησε τιμιότατα το hard rock, το σωστό το αλήτικο, και έμεινε στις μνήμες του περισσότερου κόσμου ως η πρώτη μπάντα του θεόρατου Billy Sheehan.

Το 1985 θα κυκλοφορούσαν τον τρίτο δίσκο τους, αλλά αυτό δεν συνέβη. Όπως η DeLorean στο “Επιστροφή στο Μέλλον” είχε μεταφέρει τους ήρωες της ταινίας 30 χρόνια πίσω, έτσι και οι Talas εν έτει 2022 επιδιώκουν να ταξιδέψουν τρεις δεκαετίες και βάλε στο παρελθόν, να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει και μας προσφέρουν το “1985”, το δισκογραφικό τους comeback, το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί μια άλλη DeLorean, που έχει φιλοτεχνήσει ο τεράστιος Hugh Syme.

Στη νέα ενσάρκωση των Talas συναντάμε, σαφώς, τον Sheehan στο μπάσο, τον Mark Miller στα τύμπανα, τον Βορειομακεδόνα Kire Najdovski στις κιθάρες, ενώ στο τραγούδι ακούμε τον Phil Naro, ο οποίος πρόλαβε και ηχογράφησε τα φωνητικά του album λίγο πριν ηττηθεί από την επάρατο στις 3 Μαΐου του 2021. Και με τι τρόπο έκανε την έξοδό του από τούτον τον όμορφο βρομόκοσμο!

Το “1985” περιέχει εξαιρετική μουσική. Σε καθένα από τα 40 λεπτά του. Σε καθένα από τα 11 τραγούδια του. Όλα είναι μπόμπα. Κάθε χτύπημα στα δέρματα του Miller, κάθε νότα στο πειραγμένο Precision της αειθαλούς αλήτρας Billy Sheehan, κάθε riff του πιο νέου στο σχήμα Kire, κάθε γλυκιά φωνητική γραμμή του μακαρίτη Naro.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι όλες οι συνθέσεις, εκτός μίας, προέρχονται από την περίοδο που προηγήθηκε της διάλυσης των Talas. Οπότε, το “1985” πραγματικά λειτουργεί σαν μια μουσική μηχανή του χρόνου. Εντάξει, προφανώς και ανιχνεύονται μερικές πιο σύγχρονες πινελιές –τόσα έτη πέρασαν– που ίσως παραπέμπουν στη μετά Talas πορεία των μελών της μπάντας. Φερ’ ειπείν, στη δουλειά του Sheehan ακούγονται οι Mr. Big ή οι The Winery Dogs. Ωστόσο, όλα τα vibes και τα feels των early ‘80s είναι εκεί και δίνουν δυναμικό «παρών».

Εδώ έχουμε να κάνουμε με hard rock αμερικανοτραφές, ευκολόπιοτο, πιασάρικο, φτιαγμένο για πολύωρο μουσικό ξεφάντωμα στις αρένες που, δυστυχώς, ποτέ δεν γέμισαν οι Talas. Με πανέμορφες κιθαριστικές ιδέες και καταπληκτικά ρεφρέν που φωλιάζουν στο μυαλό. Με διαρκή, ζωηρό παλμό. Ανεβαστικό και αμαρτωλά αισθησιακό. Πολυεπίπεδο μέσα στα όρια του επιτρεπτού για το genre. Άλλοτε γκαζωμένο, άλλοτε πιο παιχνιδιάρικο, αλλά πάντοτε ιδανικό για να μας συντροφέψει στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο, εκεί που ανοίγει η καρδιά και το μυαλό.

Δεν νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ αναλυτικά στο γεγονός ότι τίποτα μέσα στο album δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας (ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω). Όμως, πρέπει να επισημάνω εμφατικά πως τα πάντα που υπάρχουν στο “1985” είναι δοσμένα με μια μαεστρία και μια νοσταλγική ντομπροσύνη που χτυπούν αμέσως και άμεσα ευαίσθητες χορδές σε όσες κι όσους δεν χορταίνουν ποτέ να απολαμβάνουν καλογραμμένη, ορεξάτη, σέξι, ψυχωμένη rock μουσική. Εβίβες!

Facebook: https://www.facebook.com/talasv2
Bandcamp: https://talas.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/33cKIwK8HwRghbufJ1Bbeo?si=hmlZ413bRDydreEpmdY9KQ

748

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.