KAMPFAR: “Djevelmakt”

Μια ακόμα δεκαετία έκανε τον κύκλο της για τους Νορβηγούς Kampfar, στην οποία η κλασσική black metal χροιά τους αναπτύχθηκε ελάχιστα μεν, εκτιμήθηκε υπέρογκα δε.

Ύστερα από το “Mare” όμως τα πράγματα άλλαξαν και ήρθαν οι περισσότερο death ήχοι και οι λιγότερο ογκώδης – μα περισσότερο γρήγορες – συνθέσεις. Σήμερα υπάρχει ακόμη ένα γεγονός που αποδεικνύεται τυχερό για το νορβηγικό συγκρότημα: έγιναν πιο σκοτεινοί από ποτέ. Επικοί και μεσαιωνικοί τόνοι ντύνουν το “Djevelmakt”, ένα νέο ψυχρό πρόσωπο ξετυλίγεται μετά από κάθε μια ακρόαση, δαιμονικοί στίχοι συνθέτουν το κάθε κομμάτι και ένα σατανικό πάρτυ αρχίζει.

Ο νέος αυτός δίσκος περιέχει ορισμένες διαχρονικές στιγμές, κάποιες από τις οποίες θα δείχνουν ακόμα και μια gothic πλευρά στο μέλλον. Η μυστήρια ατμόσφαιρα που πλανάται στο υλικό που προσφέρει η αναγεννημένη – όπως φαίνεται – μπάντα είναι ικανή να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του ακροατή.

Οκτώ τραγούδια περιέχονται στο “Djevelmakt”, κανένα όμως δεν δείχνει κόπωση ή αδράνεια του δημιουργού του. Ο πρώτος δίσκος των Kampfar από την indie recordings μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά σε έναν νέο ακροατή και σε έναν παλιό.

Υ.Γ: Για πρώτη φορά σε δίσκο του νορβηγικού συγκροτήματος, το εξώφυλλο album του δεν είναι κάποιο καινούργιο δημιούργημα από συνεργάτη του. Πρόκειται για πίνακα του Zdzisław Beksiński, διάσημου Πολωνού ζωγράφου/ φωτογράφου/ γλύπτη. Τα έργα του είχαν απόκοσμες gothic επιρροές. Η δολοφονία του, από νεαρό στον οποίο αρνήθηκε να δανείσει το ποσό των 80 ευρώ, ακολούθησε τον θάνατο της γυναίκας του και την αυτοκτονία του γιού του. Οι Kampfar βρήκαν ένα αρκετά ταιριαστό εξώφυλλο τελικά.

569