SCORPIONS (11/09/13) ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Ανηφορίζοντας στο Λυκαβηττό (α ρε Γιώργο, τι μονοπάτι είναι αυτό που βρήκες παραλίγο να πάθω έμφραγμα) σκεφτόμουν τι εκπλήξεις ετοιμάζουν οι Σκορπιοί για το MTV Unplugged, που θα το βιντεοσκοπούσαν στη χώρα μας και ανακοίνωσαν ότι θα το κυκλοφορήσουν και σε dvd.

Μπαίνοντας στο χώρο αντικρίζω πέντε ή έξι κίονες και τρεις μεγάλες αφίσες με αρχαίες απεικονίσεις όπου δείχνει ότι οι γερμανοί hard rockers σέβονται την ιστορίας μας, εν αντίθεση με τους πολιτικούς τους που πράττουν ακριβώς το ανάποδο. Το κλίμα στις εξέδρες ήταν άκρως οικογενειακό με το κοινό να αποτελείται από 4 μέχρι 74 ετών (!) και όσοι έχουν παραβρεθεί στα τελευταία live των Scorpions δεν εκπλήσσονται από τις κατηγορίες ανθρώπων που παρακολουθούν τις εμφανίσεις τους. Στη σκηνή εκτός από τα μέλη των “Σκορπιών” βρίσκεται, μία μίνι γυναικεία ορχήστρα εγχόρδων, έχτρα κιθαρίστες, ακορντεόν, και επιπλέον κρουστά.

Το live  ξεκινά λίγο άνευρα με το “Sting in the Tail” και οι στροφές ανεβαίνουν με το “Can’t Live Without You” που είχαν να το παίξουν ζωντανά 22 χρόνια ενώ, τα δεύτερα φωνητικά πρόσθεσαν μία γοητευτική δυναμική στο κομμάτι.

Ακολουθούν τρία κλασσικά τραγούδια από την εποχή του U.J.Roth, με το “Pictured Life” να ξεσηκώνει τον κόσμο που κάθεται στις πρώτες θέσεις, βοηθούμενο από την υπέροχη φυσαρμόνικα, το “Speedy’s Coming” να ξυπνά μοναδικές αναμνήσεις, ενώ στη μαγευτική μπαλάντα “Born to Touch Your Feelings”, όλοι συναρπάζονται από την μελωδία της, όπου ξαφνικά  μία υπέροχη θηλυκή παρουσία ντυμένη στα άσπρα ανεβαίνει στη σκηνή για να κλείσει το κομμάτι με τα αιθέρια φωνητικά της.

Προηγουμένως ο Klaus Meine είχε παρουσιάσει την ορχήστρα εγχόρδων που συνόδευε την μπάντα και την βαπτίζει “Strings of Heaven”. Ακολουθεί το “The Best Is Yet to Come” με τις σημαίες από Βραζιλία, Ισπανία, Ρωσία και φυσικά Ελλάδα να κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ παίζουν για πρώτη φορά ένα νέο κομμάτι το “Dancing With the Moonlight” το οποίο θυμίζει κάτι από Dire Straits και Chris Rea.

H συνέχεια ανήκει στο αθάνατο “In Trance” και πλέον ο Λυκαβηττός έχει πάρει φωτιά ενώ στη σκηνή ο Meine καλεί για να τραγουδήσουν ντουέτο με τη γερμανίδα τραγουδίστρια Cathe, ντυμένη στα κόκκινα όπου με τις καθηλωτικές ερμηνείες τους ανατριχιάζουν άπαντες. Στη μέση όμως του κομματιού έχουμε ένα απρόοπτο συμβάν όπου σβήνουν τα φώτα σκηνής και αφού πρώτα ολοκληρώνουν το τραγούδι αναγκάζονται να το επαναλάβουν το “In Trance” για να βιντεοσκοπηθεί για το MTV, κάτι που δεν χάλασε κανέναν μας ειλικρινά.

Το live συνεχίζει με το εκπληκτικό “When You Came into My Life” με τον Rudolf Schenker να παίζει σιτάρ και τον K. Meine να υπενθυμίζει ότι στη συγκεκριμένη σύνθεση συμμετέχει η Ινδονήσια Titiek Puspa δείχνοντας το σεβασμό του συγκροτήματος για το πρόσωπο της.

Το “Delicate Dance” είναι το δεύτερο κατά σειρά νέο κομμάτι που παρουσιάζουν οι “Σκορπιοι” με τον Matthias Jabs να σολάρει με την κιθάρα του σε jazz και blues-rock ρυθμούς.

Επόμενη έκπληξη είναι το “Love is the Answer”, όχι γιατί είναι το τρίτο κατά σειρά καινούργιο τραγούδι, αλλά γιατί το ερμηνεύει με μελαγχολικό και άκρως ατμοσφαιρικό τρόπο ο Rudolf Schenker (μου θύμισε πολύ Eric Burdon) που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εκπλήξεις.

Το “Follow Your Heart” βρίσκει τον Klaus Meine να ερμηνεύει ολομόναχος στη σκηνή με μία ακουστική κιθάρα και συνεχίζει παρέα με τους υπόλοιπους στο θαυμάσιο “Send Me an Angel”, όπου μετακομίζει από τη σκηνή στα μπροστινά καθίσματα γνωρίζοντας την αποθέωση.

Το “Where the River Flows από το μέτριο “Pure Instinct” παίζεται για πρώτη φορά live και ακολουθεί η παρουσίαση των μουσικών όπου κυριαρχεί το σουηδικό στοιχείο. Το αγαπημένο μου “Passion Rules the Game” δυναμώνει κι άλλο τα συναισθήματα και το συγκρότημα δήλωσε ότι είχε να το παίξει από την περιοδεία του “Savage Amusement”.

Η συνέχεια ανήκει αποκλειστικά στο κοινό αφού το “Rock You Like a Hurricane” μόνο για Unplugged κατάσταση δεν είναι… Εδώ ο Meine κάνει ντουέτο με άλλον ένα φίλο του, τον άσημο νεαρό γερμανό τραγουδιστή Johannes Strate, όμως εδώ εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το μαντολίνο, ενώ το ίδιο συμβαίνει  και στο “Hit Between the Eyes” όπου δυναμισμός της εκτέλεσης του κομματιού είναι τρομερός και το μαντολίνο έχει τον απόλυτο πρωταγωνιστικό ρόλο με συνέπεια να απογειώσει ένα σούπερ κλασσικό και χιλιοακουσμένο τραγούδι.

Ακολουθεί ένα απαράδεκτο σόλο στα τύμπανα από τον James Kottak που έδειχνε ότι ήταν σε κακή μέρα αλλά ο μουσικός που ήταν στα κρουστά έσωσε την κατάσταση με τα αλά Santana παιξίματα του.

To τραγούδι που διαδέχτηκε το σόλο στα κρουστά ήταν το “Rock ‘n’ Roll Band” και νομίζω τα λέει όλα τίτλος του κομματιού με τον Meine να δίνει το μικρόφωνο στις μπροστινές θέσεις για να τον συνοδεύσουν. Στο “Blackout” γίνεται ο χαμός με τις σημαίες να πέφτουν βροχή στη σκηνή και  η μπάντα με  τους μουσικούς της να τα δίνουν όλα κλείνοντας το βασικό μέρος του MTV Unplugged!

Φυσικά μετά από λίγα λεπτά οι Scorpions επανέρχονται με το “Still Loving You” σε μία άκρως συναισθηματική και φορτισμένη εκτέλεση με το κοινό να βρίσκεται στα ουράνια ειδικά όταν ο Meine τυλίχθηκε με την ελληνική σημαία. Το “Big City Nights” που ακολούθησε απλά επιβεβαίωσε το μεγαλείο του συγκροτήματος και το “Wind of Change” τραγουδήθηκε παρέα με τον Morten Harket, τραγουδιστή των άλλοτε ποπ σταρ Α-ΗΑ (!) και αυτή ήταν μία πραγματική έκπληξη προς το κοινό που ανέμενε πιο ενδιαφέροντα ντουέτα και σε κάποια άλλα τραγούδια κάτι στο οποίο οι Scorpions δυστυχώς δεν το έπραξαν ή δεν το σκέφτηκαν σωστά.

Στο “No One Like You” όλη η μπάντα βρίσκεται σε μουσικό οργασμό και νιώθεις γιατί ακόμη μας αρέσουν και λατρεύουμε τους Scorpions, ενώ δεν μπορούσε να υπάρξει πιο όμορφο κομμάτι για να κλείσει η συναυλία με το ανατριχιαστικό “When the Smoke Is Going Down” και τους γερμανούς γερόλυκους να προκαλούν δέος γύρω τους παράλληλα να αποθεώνονται και να μας καληνυχτίζουν για την υπέροχη βραδιά που ζήσαμε.

Το τέλος μας βρίσκει να φεύγουμε ακούγοντας Rolling Stones από τα ηχεία του θεάτρου και οι συνειρμοί περί θρύλων, δεινόσαυρων και άλλων τέτοιων “ωραίων” αναφορών έγινε αντικείμενο συζήτησης για τον δρόμο προς το σπίτι.

Scorpions setlist
Sting In The Tail
Can’t Live Without You
Pictured Life
Speedy’s Coming
Born To Touch Your Feelings
The Best Is Yet To Come
Dancing With The Moonlight
In Trance
When You Came Into My Life
Delicate Dance
Love Is The Answer
Follow Your Heart
Send Me An Angel
Where The River Flows
Passion Rules The Game
Rock You Like A Hurricane
Hit Between The Eyes
Drums & percussion solo
Rock & Roll Band
Blackout
Still Loving You
Big City Nights
Wind Of Change
No One Like You
When The Smoke Is Going Down

photos: Ανδρέας Πανόπουλος

571