OSADA VIDA: “Particles”

Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία δουλειά των πολωνών Osada Vida

Το τελευταίο album τους (“Uninvited Dreams”) είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του 2009, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Από τότε σιωπή, μέχρι πέρυσι που έβγαλαν ένα DVD, φτάνοντας στο σήμερα για να παρουσιάσουν το νέο τους πόνημα, με τίτλο “Particles”.

Στη θέση του τραγουδιστή συναντάται πλέον ο Marek Majewski (ex- Acute Mind) και αυτό που φαίνεται ευθύς εξαρχής είναι η διάθεση του group να “παίξει” σε πιο μελωδικά μονοπάτια, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό κάνει το “Particles” πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως οι Osada Vida δεν πρόκειται να επαναπαυτούν σε ένα μονάχα μουσικό ύφος, όντας διατεθειμένοι να συνεχίσουν να εξερευνούν όλες τις επιρροές τους και τις καλλιτεχνικές πτυχές τους.

Το νέο τους album φλερτάρει έντονα με το ύφος των Yes, ενώ παράλληλα λοξοκοιτάει μπάντες όπως Spock’s Beard και Porcupine Tree. Σίγουρα λιγότερο αφαιρετικοί και ατμοσφαιρικοί σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά τους, αλλά προσωπικά μου άρεσε αρκετά το αποτέλεσμα του “Particles” ούτως ώστε να μη με νοιάζουν οι όποιες διαφοροποιήσεις.

Prog rock λοιπόν, ένα είδος που ανθίζει εδώ και χρόνια στην Πολωνία και οι Osada Vida αποτελούν ένα από τα “καλά” ονόματα, δίχως όμως να απολαμβάνουν την αναγνώριση άλλων συμπατριωτών τους (όπως Riverside). Κρίμα μεν, από την άλλη όμως όσοι ασχολούνται σοβαρά με το είδος (και όχι επιφανειακά), γνωρίζουν το group και, πάνω από όλα, αναγνωρίζουν τη μουσική αξία του.

Και οι εννέα συνθέσεις του δίσκου είναι αξιοπρεπέστατες και δομημένες με μεράκι, ενώ ο Majewski αποτελεί ήρεμη δύναμη που δένει εκπληκτικά με τα μουσικά περάσματα και τις μελωδικές γραμμές των τραγουδιών.

Διασκευή έκπληξη το bonus κομμάτι του δίσκου, το οποίο είναι το “Master of Puppets” (ναι, ναι…), σε μια καταπληκτική prog εκτέλεση, mid tempo ρυθμού, που πραγματικά δίνει μια άλλη οπτική στο κομμάτι.

Το “Particles” αποτελεί μια δουλειά που κάθε σοβαρός progster οφείλει να έχει στη δισκοθήκη του και αποτελεί (για το είδος της) μια από τις καλύτερες μέχρι στιγμές για τη χρονιά που διανύουμε.

462

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.