Sadhus, Their Methlab, Tugdam (08/12/2018) Temple

Το live του Σαββάτου είναι από αυτά που πας και κατά κατά κάποιο τρόπο, ξέρεις εξαρχής ότι θα περάσεις καλά. Είναι βλέπεις αυτό το community που έχε χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια, που σου δημιουργεί την ανάγκη σε κάποιο βαθμό να παρευρεθείς και εσύ σε αυτή τη “φάση”, ξέροντας ότι θα βρεις φίλους και γνωστούς που ίσως έχεις να δεις καιρό, ή γνωρίζοντας ότι οι μπάντες που παίζουν θα σε αποζημιώσουν και ελπίζοντας ότι θα γίνεις όσο “κομμάτια” χρειάζεται, ώστε να μπεις στο κλίμα, αλλά σε βαθμό που θα θυμάσαι την επόμενη μέρα τι έζησες.

Οι αγαπημένοι μου Sadhus είχαν προ λίγον ημερών κυκλοφορήσει έναν καταπληκτικό δίσκο και πριν καλά καλά προλάβουμε να το βγάλουμε από την playlist μας, έστησαν μια κατάσταση στο Temple για να μας παρουσιάσουν την καινούργια τους δουλειά, έχοντας ως συμπαραστάτες της βραδιάς τους Tugdam (πήραν την θέση των Space Slavery οι οποίοι λόγω τραυματισμού ακύρωσαν) και τους Their Methlab.



Μπαίνοντας στο venue τα μάτια καρφώνονται στο stage όπου το μέγεθος και η ποσότητα των ενισχυτών μοιάζουν αρκετά για να το γκρεμίσουν. Χαμογελάς, αρχίζεις τον ανεφοδιασμό και παράλληλα ακούς τους Tugdam να φτύνουν τα πρώτα riffs. Το Sabbath-ικο doom-sludge της μπάντας υποστηρίζεται τέλεια από έναν άψογο ήχο και η τετράδα που έμελλε να ξεκινήσει την κατεδάφιση του Temple αποσπά κατευθείαν τα βλέμματα όλων και κάνει τα πρώτα κεφάλια να κινηθούν ρυθμικά.



Το πρόσφατο EP που κυκλοφόρησαν περιέχει τρεις συνθέσεις και πάνω σε αυτό βασίστηκε και το setlist της μπάντας. Άνετοι πάνω στην σκηνή και βλέποντας και τον κόσμο να έχει απορροφηθεί από την εμφάνιση τους, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό βοηθούμενοι από τις ουσιώδεις συνθέσεις τους που δείχνουν πως η μπάντα έχει παρόν και μέλλον. Άψογη εμφάνιση και το καλύτερο ορεκτικό γι’ αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.



Σειρά στο σανίδι παίρνουν οι Γιαννιώτες Their Methlab, οι οποίοι από ότι πληροφορηθήκαμε έχουν στα σκαριά την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά (μετά το ομότιτλο EP του 2013), η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές τους νέου έτους. Πάνω σε αυτή την νέα δουλειά βασίστηκε εξ ολοκλήρου το setlist της μπάντας, η οποία είναι εμφανές πως έχει εμπλουτίσει το ατμοσφαιρικό post-rock της με ποιο βαριά στοιχεία που παραπέμπουν σε μπάντες, όπως οι Intronaut και οι Neurosis. Πλήθος από πετάλια γεμίζουν την σκηνή λοιπόν, και οι Their Methlab αρχίζουν να μας μεταφέρουν σε έναν παράλληλο σύμπαν γεμάτο ηχοχρώματα.



Η στροφή της μπάντας σε πιο σκληρά μονοπάτια και ο εμπλουτισμός της μουσικής τους με περισσότερα grooves και prog στοιχεία κάνουν την έλλειψη φωνητικών να περνάει παντελώς απαρατήρητη. Οι συνθέσεις έχουν τόση διάρκεια όση χρειάζεται για να μην καταντήσουν κουραστικά και οι Their Methlab δείχνουν ότι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να μπορέσουν να τις παρουσιάσουν άψογα και να μας κάνουν να εντυπωσιαστούμε.

Σύμμαχος και εδώ ο πολύ καλός ήχος που συμβάλλει στα μέγιστα, ώστε να αναδειχθούν οι συνθέσεις και να ανταμειφθεί η μπάντα που τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή. Επειδή έχω ξαναδεί την μπάντα δύο φορές στο παρελθόν τολμώ να πω ότι ήταν η καλύτερη ζωντανή τους εμφάνιση και χάρηκα ιδιαιτέρως που η ενέργεια που βγάζουν πάνω στην σκηνή είναι μεγαλύτερη συμπαρασύροντας και όλους εμάς από κάτω να κινηθούμε ρυθμικά. Οι Their Methlab μας χάρισαν ένα υπέροχο 40-λεπτο ταξίδι και προσωπικά, μου δημιούργησαν μεγάλη ανυπομονησία για την δουλειά που πρόκειται να κυκλοφορήσουν.



Their Methlab setlist:
Unknown track 1
Muktuk
Unknown track 2
Arctic Funk
A Call To Arms



Η ώρα πλησίαζε 23:30, τα φώτα σβήσανε, το σκοτεινό Temple γίνεται…θεοσκότεινο και μετά από τις ιαχές του κόσμου που είχε πλέον γεμίσει το venue, οι Sadhus κάνουν την εμφάνιση τους στη σκηνή. Εισπνοή-εκπνοή, διαπεραστικός θόρυβος και πάρε στα μούτρα τη riff-άρα από το “Burned By The Hand”. Σάλια στο πάτωμα και τα μυαλά στα χέρια από το καλημέρα. Τι ηχητικό τούβλο είναι αυτό ρε παιδιά; Τι στιβαρότητα, τι ανατριχίλα είναι αυτή που διαπερνάει όλο μου το κορμί; Αν θυμάμαι καλά, αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις και καθώς βλέπω τον Σταύρο να ξερνάει τα σωθικά του απ’ το μικρόφωνο και την υπόλοιπη τριάδα να μας πολτοποιεί τους εγκεφάλους με αυτό το υπέροχα ανατριχιαστικά αργόσυρτο sludge.



The book of ignorance upon us και γινόμαστε όλοι μία μάζα. Ένα πράγμα που πηγαίνει πέρα δώθε χωρίς να προσπαθεί να κρατηθεί από πουθενά. Φωνάζω στον Λάμπρο δίπλα μου “τα βλέπεις φίλε, με δυο πετάλια γίνεται η όλη η δουλειά. Και το ένα είναι το κουρδιστήρι”. Τα γέλια μας διαδέχεται το “Flesh” από το καινούργιο Big Fish και έχουμε όλοι πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι Sadhus θα ισοπεδώσουν το Temple όπως μας υποσχέθηκαν εξ αρχής. Ένα στοιχείο που δεν μπορούσες να μην παρατηρήσεις ήταν το φιλικό κλίμα που επικρατούσε στον χώρο και που ήταν αποκλειστικά δημιούργημα των Sadhus. Είμασταν όλοι μια μεγάλη παρέα που καθοδηγούμασταν από την ταχύτητα που όριζαν οι Sadhus κάθε στιγμή.



Άλλοτε κοπανιόμασταν στο mosh-pit που δημιουργούνταν (“Sobbing Children”) και άλλοτε κυλιόμασταν στον βούρκο (“Lazarus”). Το γαμάτο ήταν ότι το ευχαριστιόμασταν στο μέγιστο βαθμό και το ίδιο έμοιαζε να νιώθουν και οι ίδιοι. Στο όμορφο κλίμα που προαναφέραμε σημειώστε και την εμφάνιση του Λάμπρου των Slavebreed στην σκηνή για την εκτέλεση του “Foondamentalist”, όπου μαζί με τον Σταύρο επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο ξεκοίλιασμα απογειώνοντας το κομμάτι.

Κανείς δεν πίστευε ότι μετά το “Make Me 20 Euros” η βραδιά τελείωσε και γι’ αυτό άλλωστε κανείς δεν κουνήθηκε από την θέση του. Όχι για κάποιο “στημένο” encore όμως, αλλά γιατί πραγματικά όλοι νιώθαμε την ανάγκη να συνεχίσουμε να βλέπουμε ζωντανά αυτή τη μπάντα έστω για λίγο ακόμα. Εννοείται πως οι Sadhus δεν θα μας άφηναν με το παράπονο και επανεμφανίστηκαν μέσω ενός διαχυτικού βόμβου που έκανε τα μέσα και έξω μας να τρίζουν, χτυπώντας μας για ένα τελευταίο 10λεπτο (“Stevaro”).



Αστείρευτη ενέργεια στην σκηνή, επαγγελματικό στήσιμο και ειλικρινείς ευχαριστίες σε κάθε παύση. Μια αποστομωτική εμφάνιση από μια μπάντα που βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και που έχει όλα τα φόντα για να μεγαλουργήσει στον χώρο του σκληρού ήχου. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί μας προσφέρατε μια βραδιά που θα τη συζητάμε και θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Sadhus setlist:
Burned By Hand
Flesh
Bampoola
Sobbing Children
Abduction
Hyper Roller
Big Fish
Colombian Boat Blues
Lazarus
Inner Struggle
Foondamentalist
Make Me 20 Euros
Stevaro (encore)

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

620

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.