NOCHNOY DOZOR: “Nochnoy Dozor” EP

Σύμφωνα με όσα μας είπε η μπάντα στην συνέντευξη μας νωρίτερα φέτος (LINK), το όνομα του Αθηναϊκου doom σχήματος σημαίνει “νυχτοφυλακή” και είναι δανεικό από την ομώνυμη ντεμπούτο νουβέλα του Ρώσου Sergei Lukyanenko.

Οι Nochnoy Dozor, έχοντας στις τάξεις τους τον Μάνο Γεωργακόπουλο, μυαλό των φοβερών Universe 217, δεν μπορεί να μην κρύβουν κάποιο ενδιαφέρον στη μουσική τους.

Έχοντας ήδη κάνεις πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα προωθώντας τη μουσική τους, το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι από εσάς να τους έχετε δει από κοντά και να μην έχετε ανάγκη το παρόν κείμενο. Οι υπόλοιποι θα αναρωτηθείτε τι το διαφορετικό κάνει ο Μάνος σε σχέση με τους Universe217;

Οι Nochnoy Dozor είναι λιγότερο σκοτεινοί, σαν να λέμε αφήνουν λίγο το παντζούρι ανοιχτό και πειραματίζονται και με πιο pop μελωδίες, ειδικά στα φωνητικά, εν μέσω μια μουσικής που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως soundtrack σε μια μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου στον κινηματογράφο και χωρίς όμως να κάνουν πέρα την μεταλική αξία του doom. 

Επίσης, η ύπαρξη δυο γυναικείων φωνητικών που εναλλάσσονται δημιουργούν έναν διαφορετικό τρόπο περιγραφής του τοπίου και της ατμόσφαιρας που πιθανολογώ πως είναι απαραίτητη να σχεδιάσεις για να αγκαλιάσεις εξ ολοκλήρου τη μουσική τους. Οι πιο ήρεμες μελωδίες της πληκτροφόρας Ρεβέκκας και τα πιο απεγνωσμένα και γεμάτα ένταση φωνητικά της Λίνας έρχονται πολλές φορές σε αντίθεση με την πιο μετριοπαθή στάση της μουσικής, που μην ανησυχείτε δεν είναι επίπεδη. Εξαιρετικά ξεσπάσματα και εκπληκτική χρήση των δυναμικών από όλο το σχήμα και μια εξίσου σημαντική παραγωγή που αναδεικνύει την ομορφιά των συνθέσεων.

ΕΞΩΦΥΛΛΑΡΑ συνοδεύει το παρθενικό ΕΡ των Nochnoy Dozor, από τα ομορφότερα που έχω δει φέτος και το περιεχόμενο του σου ανοίγει την όρεξη. Τα 24 λεπτά του “Nochnoy Dozor” δεν αρκούν για να γεμίσει η ψυχή μου από συναισθήματα και έτσι αναγκάζομαι να πατάω αλλεπάλληλα το repeat…δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιο από τα 6 τραγούδια τους, αλλά μετά από σκέψη θα ήθελα δικό μου το “Ben-Hur”.

Όσοι αγαπούν το doom που ξεφεύγει από τα στενά κλασικά του πλαίσια, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα σκανδιναβικά φιορδ, και τα γυναιαεία φωνητικά που τόση φρεσκάδα προσφέρουν στην αγαπημένη μας μουσική, πρέπει να έχουν το πρώτο βήμα των Nochnoy Dozor στη συλλογή τους. 

Η Prophecy Productions έκανε πολύ καλή επιλογή να τους προσθέσει στο roster της. Εμείς ελπίζουμε σύντομα να έχουμε full length album στα ράφια μας.

Na zdorov’ye!

561

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.