SATURNUS: “The Storm Within”

ALBUM

Είδος: Gothic metal
Εταιρεία: Prophecy Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2023

Πριν από τρεις δεκαετίες περίπου, ένα doom death metal συγκρότημα από το Χάλιφαξ της Αγγλίας αποφάσισε πως στον δεύτερο δίσκο του ταίριαζε ο λιτός αλλά χτυπητός τίτλος “Gothic”, προκαλώντας απανωτά σοκ στο metalverse με τη συνθετική του συνταγή και επιφέροντας κοσμογονικές αλλαγές στη μουσική μας.

Έκτοτε, ένα ολόκληρο sub-genre γεννήθηκε, το υπηρέτησαν πιστά δεκάδες μπάντες, το αγάπησαν εκατομμύρια fans, γιγαντώθηκε τη δεκαετία του 1990 και αργότερα κλειδώθηκε μέσα στους περιορισμούς του, με αποτέλεσμα σήμερα απλά να σιγοκαίει σαν καντηλάκι που κάποιος άναψε και διατηρεί στη μνήμη του gothic metal.

Οι Δανοί Saturnus μπήκαν στον γοτθομεταλλικό χορό το 1997, κοντά στην ακμή του ιδιώματος, τράβηξαν εύκολα την προσοχή του αντίστοιχου ακροατηρίου, αλλά η φθίνουσα καμπύλη που διέγραφε σταδιακά το ενδιαφέρον για αυτόν τον ήχο, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα ατυχή συμβάντα, έκανε την πορεία τους να σημαδευτεί από μακρές περιόδους απουσίας.

Το φετινό “The Storm Within”, λοιπόν, βλέπει το φως της δισκογραφικής ζωής 11 ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη προσπάθεια της μπάντας να ανανήψει. Και συνιστά μέγιστη απόδειξη της αγάπης των Saturnus για αυτό που κάνουν, καθώς και της πεισματικής επιμονής τους να διακονούν το goth metal εν έτει 2023.

Μπορεί το μόνο μέλος από το original lineup να είναι ο τραγουδιστής Thomas Akim Grønbæk Jensen, αλλά το πέμπτο album του σχήματος εξακολουθεί να φέρει τη χαρακτηριστική σφραγίδα των Saturnus. Και τα επτά tracks είναι μεγάλης διάρκειας (κοντά στο δεκάλεπτο) doom death συνθέσεις, με πολύ βαθιά growls, ογκώδεις και αργές ρυθμικές κιθάρες, εξαιρετικά μελωδικά leads με στίγμα γλυκιάς μελαγχολίας, ρομαντικά και αιθέρια πλήκτρα, αλλά και κάποια περάσματα με καθαρά φωνητικά που απαγγέλλουν τη γοτθική «ποίηση» τoυ συγκροτήματος.

Οι ιδέες του “The Storm Within” είναι εύληπτες, οι δομές απλές και το συνολικό ύφος ανεπιτήδευτο. Χωρίς να διαφαίνεται ουδεμία φυγόκεντρος κίνηση έξω από τα στεγανά του είδους, οι Saturnus πατάνε σταθερά στα πόδια τους και ποντάρουν τα πάντα στην ομορφιά των τραγουδιών τους και στην επαναφορά του ψυχοσυναισθηματικού effect που είχε κάποτε καταστήσει το gothic metal ένα τρομερά δημοφιλές παρακλάδι.

Θα έλεγα πως ό,τι κάνουν το κάνουν αρκούντως πειστικά, με μεράκι, όρεξη και εμφανή γνώση της κατάλληλης αισθητικής. Όσες και όσοι κάποτε βιώσατε εκ των έσω την goth metal κοινότητα, αλλά και εσείς, τα πεισματάρικα πλάσματα που ακόμα αναζητάτε παρόμοια ακούσματα, υποδεχτείτε την επιστροφή των Saturnus όπως της αρμόζει, βάλτε το album να παίζει υπό τις γνώριμες συνθήκες, αυτές που προσφέρονται για τον εναγκαλισμό με τους φίλους σας τα φαντάσματα, και αφεθείτε να απολαύσετε τα δώρα του “The Storm Within”.

Official Site: http://saturnus.dk/ 
Facebook: https://www.facebook.com/saturnusofficial/ 
Instagram: https://www.instagram.com/saturnusbandofficial/

510

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.